Kangasalan pienin osuuskunta valmistautuu puhtaaseen veteen

0
Tero Karttunen ja Jarno Moberg ovat tyytyväisiä, että vedenlaatu paranee Leivissä vesiosuuskunnan rakennuttaman vesihuoltoverkoston ansiosta. Verkoston rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä ja valmista pitäisi olla tämän kuun lopussa.

– Tällä alueella vedessä on paljon kalkkia, rautaa ja mangaania. Vesi sotkee kylpyhuoneen laatat, hanat ja valkopyykin. Mangaani on lisäksi vahingollista varsinkin lapsille, Leivissä asuvat Tero Karttunen ja Jarno Moberg luettelevat kotiensa talousveden ongelmia.
Alueen asukkaat kyllästyivät huonolaatuiseen veteen ja perustivat viime vuoden lopulla oman vesiosuuskunnan. Toissaviikolla Leivin alueella käynnistyivät vesi- ja viemärilinjojen rakennustyöt. Kunnan vettä alueelle pitäisi virrata toukokuussa.
– Vesiosuuskunta-ajatus syntyi jo vuonna 2007, kun siirtoviemäri Sahalahden ja Tampereen välille rakennettiin. Silloin tuohon läheltä kulkevaan viemäriputkeen asennettiin jo liitosmahdollisuus, Leivin vesiosuuskunnan yhtenä puuhamiehenä toimiva Karttunen kertoo.

Leipiläiset selvittivät alkuun mahdollisuutta liittyä johonkin jo toimivaan vesiosuuskuntaan, mutta päätyivät lopulta omaan.
Leivin vesiosuuskunta on Kangasalan pienin vesiosuuskunta. Siihen lähti mukaan kymmenen kiinteistöä.
– Nyt kun rakennustyöt käynnistyivät, löytyi jo kiinnostusta sellaisiltakin kiinteistöiltä, jotka eivät lähteneet mukaan. Rakennamme suunnitellut linjat nyt ensin valmiiksi, mutta myöhemmin vesiosuuskuntaan on mahdollista liittää uusiakin kiinteistöjä, Karttunen muistuttaa.
Vesiosuuskunnan toiminta-alue on Leivinkalliontieltä Kärjentielle. Putkia maahan laitetaan kaikkiaan parin kilometrin verran.

Vesiosuuskunnan hallituksen jäsen Tero Karttunen ja varapuheenjohtaja Jarno Moberg myöntävät, että vesiosuuskunnan perustaminen on ollut työlästä. Miehet kiittelevätkin HL-Infran suunnittelija Heikki Luoma-ahoa opastuksesta ja vinkeistä osuuskunnan alkutaipaleella.
– Olisi toivottavaa, että vesiosuuskuntien perustamiseen ja sen pyörittämiseen saisi enemmän ohjausta yhteiskunnan ja kunnan suunnalta. Kunnan ainoa vastaantulo on ollut lainan takaaminen ja siitäkin se ottaa takauspalkkion, Karttunen harmittelee.
Urakoitsijat työhön löytyivät helposti, sillä alan työtilanne on tällä hetkellä huono. Hankkeen kilpailutus kuitenkin kannatti, sillä hintahaarukka halvimman ja kalleimman urakoijan välillä oli 100 000 euroa.
Vesiosuuskunnan puheenjohtaja Aki Virola on tyytyväinen, että työt ovat nyt käynnissä.
– Kaikki on mennyt putkeen. Sää on suosinut, louhimista ei tarvita ja aikataulussa sekä kustannusarviossa on pysytty.
Kiinteistöä kohden liittymä kustantaa noin 10 000 euroa. Kustannukset voivat kuitenkin alentua, mikäli vesiosuuskunta saa hankeavustuksia Ely-keskukselta tai Kantri ry:ltä.
Osuuskuntalaiset ovat tyytyväisiä, että pian heidänkin kodeissaan saadaan puhdasta vettä. Samalla alueen kiinteistöjen jätevesiasiat saadaan kuntoon.
– Kyllähän tämä sijoitus parantaa kiinteistöjen arvoakin, miehet kiteyttävät.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.