Koti Uutiset Kangasalan seurakunta painoi hätäjarrua tietosuojasotkussa – Seurakuntavaaliehdokkaiden nimien julkaisussa epäselvyyttä muuallakin Suomessa

  Kangasalan seurakunta painoi hätäjarrua tietosuojasotkussa – Seurakuntavaaliehdokkaiden nimien julkaisussa epäselvyyttä muuallakin Suomessa

  0
  Lomakkeen suostumukset - tai niiden puute - aiheutti epäselvyyttä tietojen käsittelyyn ja luovuttamiseen.

  Seurakuntavaalien ehdokastiedot ovat lähtökohtaisesti julkisia, koska valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat ovat julkisia asiakirjoja. Kangasalan seurakunnan vaalilautakunnan sihteeri Henri Lehtola teki kuitenkin viime viikon tietojen varassa päätöksen olla julkaisematta ehdokkaiden nimilistaa, koska osa ehdokkaista ei ollut antanut suostumusta tietojen luovuttamiseen.

  Seurakuntavaaliehdokkaat täyttivät  valitsijayhdistyksen lomakkeen, johon heidän piti rastittaa suostumus tietojen käsittelyyn ja tietojen luovuttamiseen eri tilanteissa. Puuttuvat rastit tarkoittivat puuttuvaa suostumusta.

  – Halusin ensisijaisesti suojata ihmisten henkilötiedot ja varmistaa, että ehdokkaat tietävät mihin ovat suostuneet tai jättäneet suostumatta, Lehtola perustelee uutispimentoa.

  Lomake on aiheuttanut paljon epäselvyyttä ympäri Suomea. Kirkkohallitus lähettikin  viime viikolla erillisen tulkintaohjeen seurakunnille tilannetta selkiyttämään.

  Lomakkeessa ensimmäisessä kohdassa ehdokkaat antavat suostumuksen siihen, että heidän tietojaan voi julkaista seurakuntavaalit-sivustolla ja seurakunnan viestinnässä.

  Toisessa kohdassa ehdokkaat antavat suostumuksen välittää tiedot vaalikoneen toimittajalle ja kolmannessa heidän yhteystietonsa saa antaa medialle.

  – Kohdat oli laadittu siten, että niiden oli tarkoitus antaa mahdollisimman laajat oikeudet tietojen käsittelyyn. Rastin puuttuessa myös kiellot ovat laajat.

  Lehtolan mukaan osalta rastitus puuttui, koska sähköisenä tiedostona lähetetyn lomakkeen valintaruutu ei toistunut kaikkien ehdokkaiden tulosteissa.

  Hänen mukaansa tiukin tulkinta olisi tarkoittanut sitä, että ehdokkaan nimi, asuinalue ja ammatti olisivat olleet esillä vain vaalipäivänä äänestyskopissa ja seurakunnan ilmoitustaululla.

  – Tämä olisi hankaloittanut seurakunnan viestintää ja ollut ristiriidassa kirkkovaltuutetun julkisen tehtävän kanssa.

  Sittemmin kirkkohallituksen lakimiehen kanssa käydyissä keskusteluissa selvisi, että ehdokaslistojen yhdistelmään tulevat tiedot, kuten nimi, asuinpaikka ja ammatti,  ovat aina julkisia, vaikkei ehdokas olisi antanut suostumusta muuhun kuin ehdokkuuteen. Vaalilautakunnan sihteerin mukaan tämä oli kuitenkin ristiriidassa suostumustekstien kanssa.

  Lomaketta oli vaikea tulkita, koska esitekstissä viitattiin EU:n tietosuoja-asetukseen. Seurakunta tarvitsee yksiselitteisen ja kirjallisen suostumuksen tietojenkäsittelyyn jäseniltään, koska  uskonnollisen yhteisön henkilötietojen käsittely kuuluu erityisen arkaluontoisiin tietoihin.

  – Olennaista meidän kannaltamme on se, että saimme kaikilta ehdokkailta luvan seurakunnan vaaliviestintään, se helpottaa yhteistyötä paikallislehtien kanssa. Näin voimme julkaista muun muassa ehdokkaiden kuvat nimien yhteydessä, Lehtola huokaisee helpotuksesta.

  Lopulta tietojen täydennysten jälkeen kaksi ehdokasta kielsi tietojen välittämisen vaalikoneen toimittajalle ja kaksi yhteystietojensa välittämisen medialle.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän