Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kangasalan taloudellinen tilanne parantunut – tilinpäätös ylijäämäinen

Kunnantalon kokoushuoneessa istuu kiirastorstaina kaksi tyytyväistä miestä. Kunnanjohtaja Oskari Auvinen ja talousjohtaja Seppo Saarinen pitelevät käsissään juuri valmistunutta Kangasalan kunnan tilinpäätöstä.

Uutiset - 24.3.2016 kello 16.36
Kangasalan taloudellinen tilanne parantunut – tilinpäätös ylijäämäinen

Talousarvioon nähden tilinpäätös on peräti 11 miljoonaa euroa parempi. Tilinpäätös osoittaa 5,7 miljoonan ylijäämää.

– Se ei ole suuri ylijäämä, mutta vuoden aikana tapahtuneen muutoksen suuruus on iso, Auvinen sanoo.

Auvinen korostaa, että Kangasalan kokoisessa kunnassa vuosikatteen pitää olla 15–20 miljoonaa, jotta kunta voi hoitaa poistot. Nyt vuosikatteeksi muodostui 18 miljoonaa.

– Näin sen pitääkin olla, että talous on tasapainossa.

 

Positiivinen yllätys on seurausta useasta asiasta. Yksi yllättävimmistä oli tulorahoituksen kasvu. Saarisen mukaan verotulot olivat 2,7 miljoonaa arvioitua isommat.

Myös kulut on saatu kuriin. Kustannukset kasvoivat pitkään noin kahdeksan prosentin vuosivauhdilla. Vuonna 2014 kulukehitys puolittui ja viime vuonna se puristettiin noin kahteen prosenttiin.

Auvinen kiittää valtuutettuja, jotka kykenivät tekemään vaikeita säästöpäätöksiä.

– Kun näin tehtiin, alkoi tapahtua muutosta. Kun tänään jossain asiassa säästetään 100 000 euroa, koko talousarviokaudella se on 300 000 euroa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Toinen merkittävä säästö tehtiin henkilöstökuluissa. Palkkojen määrä väheni 4,6 miljoonalla, tästä 2,6 miljoonaa sivistyskeskuksesta ja 600 000 euroa palkattomilla vapailla.

Auvinen myöntää, että säästöjen perustelu ei ole ollut aina helppoa. Esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetun valtionosuuden hakematta jättäminen oli yksi tällainen asia.

– Valtionosuus sitoi kätemme täysin. Se oli kova paikka perustella, miksi kannattaa jättää noin iso summa ottamatta.

 

Kangasalan investoinnit ovat historiallisen alhaalla. Vuonna 2014 keskeytettiin sellaiset hankkeet, joissa kuokka ei ollut vielä iskenyt maahan. Samalla maltillisella linjalla jatkettiin myös viime vuonna.

Auvinen tietää, että kaikilla näillä toimenpiteillä on ollut vaikutusta palvelukeskusten toimintaan ja kuntalaisten arkeen. Hän näkee kuitenkin, että kunnan pitää olla taloudellisesti vahva, jotta se voi jatkossakin tehdä itsenäisiä päätöksiä.

– Uhka, joka meillä oli talouden tasapainon hallinnan menettämistä, on lieventynyt. Kehitys luo uskoa siihen, että voimme jatkossakin hoitaa asioitamme itse.

– Itsenäisellä kunnalla ei ole mitään muuta tunnusmerkkiä kuin tasapainossa oleva talous.

Seppo Saarisella on ennakkotietoa myös muiden kaupunkiseudun kuntien tilinpäätöksistä.

– Se, että Kangasalan verotulot kasvoivat 5,1 prosenttia, on kehyskunnissa aivan omaa luokkaansa.

Myös lainamäärä per kuntalainen on pienentynyt. Kangasalla on lainaa 62,33 miljoonaa. Se tekee 2 037 euroa per kuntalainen.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös