Kangasalan Tredussa opiskellut Hilma menehtyi huumeisiin: ”Kunpa nuoret ymmärtäisivät, että joka ikinen kerta voi olla se viimeinen”

7
Hilma oli taiteellinen lapsi ja nuori, joka halusi kokeilla kaikkea uutta. Kuva: Hilman perhealbumi

Hilma oli jo lapsena vilkas ja halukas kokeilemaan kaikkea mahdollista. Neljännellä luokalla tyttö sai ADHD-diagnoosin ja lääkityksen, joka auttoi pahimpaan.

Lääkkeen avulla Hilma onnistui pitämään jalkansa maassa. Peruskoulun jälkeen Valkeakoskella asuvan perheen tytär alkoi opiskella Kangasalan Tredun toimipisteessä ravintola- ja catering-alan perustutkintoa.

Viime keväänä täysi-ikäinen Hilma muutti asumaan Pälkäneen keskustaan.

Kevättalvella tulivat ensimmäiset uutiset huumaisaineiden käytöstä.

– Hilma kertoi tuolloin siskolleen käyttäneensä muutaman kerran bentsodiatsepiiniä. Sisko huolestui, eikä jätttänyt asiaa siihen, muistelee Berit Nikkanen, Hilman äiti.

Tilanteeseen puututtiin heti, ja nuori Hilma alkoi käydä säännöllisesti huumeseuloissa. Muutaman kuukauden ajan meni hyvin.

– Syksyllä sain kuulla kiertotietä, että Hilma oli kokeillut kannabista. Kysyin asiasta häneltä matkalla seuloihin, ja hän myönsi huhut todeksi, Nikkanen kertoo.

Hilma jäi kiinni seuloissa. Tästä syystä lääkäri päätti lakkauttaa tytön ADHD-lääkityksen.

Hilma löytyi menehtyneenä miehen luota, jonka oli tavannut vajaan viikon aiemmin.

Uusi mies Tinderistä

Berit Nikkanen kertoo, että tutun lääkityksen loppuminen aiheutti Hilmassa heti levottomuutta.

– Hilma oli hyvin taiteellinen tyttö. Kun kysyin häneltä syytä kannabiksen käyttöön, hän kertoi sen tuoneen sekä hyvää oloa että inspiraatiota, Nikkanen sanoo.

Lokakuussa Hilma tapasi Tinderissä miehen.

– He tapasivat ensimmäisen kerran torstaina. Maanantaina Hilma löytyi kuolleena miehen kotoa Nokialta, Nikkanen sanoo hiljaa.

Kuolinsyyksi on todettu huumemonimyrkytys.

– Mies kertoi poliisille, että he olivat käyttäneet bentsoja, subutexia ja amfetamiinia. Tietääkseni se oli ensimmäinen kerta, kun Hilma kokeili vahvempia huumeita, Nikkanen kertoo.

Tavallisen perheen tavallinen lapsuus

Hilman perhe päätti heti kuoleman jälkeen, etteivät he ole asiasta hiljaa.

– Jos me voimme tätä kertomalla säästää edes yhden nuoren hengen, ei Hilman kuolema olisi ollut turha, Nikkanen toteaa.

Hän kertoo, että vaikeasta ADHD:stä huolimatta Hilma eli normaalin lapsuuden tavallisessa perheessä.

– Kuvittelin aina itsekin, että huumeita käyttävät vain niin sanotut huonojen perheiden lapset. Pidin tällaista mahdollisuutta hyvin kaukaisena asiana.

Koska Hilma oli muuttanut jo pois kotoa, oli vanhempien hankala huomata tyttärestään viitteitä huumeiden käytöstä.

– Sen huomasimme, että hänen elämäänsä alkoi tulla uusia ystäviä. Hänellä oli kaksi aivan erilaista ystäväpiiriä.

Vanhalle piirille tilanne tuli täytenä yllätyksenä.

Jokainen kerta voi olla viimeinen

Nikkanen kehottaakin vanhempia seuraamaan nuorten tekemisiä ja ystäväpiiriä.

– Ja jos jotakin selviää, ei kannata jäädä hyssyttelemään. Hakekaa apua heti.

Myös Nikkanen on huomannut, että nuorten huumemyönteisyys on lisääntynyt etenkin kannabiksen ja tablettien osalta.

– Kannabis ei todellakaan ole vaaraton aine. Joillekin se on portti kovempiin huumeisiin. Lisäksi pillereistä ei voi koskaan olla varma siitä, mitä lopulta laittaa suuhunsa.

Hän on myös tietoinen siitä, että huumausaineet ovat nykyään helposti saatavilla joka paikkakunnalla.

– Kunpa nuoret ymmärtäisivät sen, että joka ikinen kerta voi olla se viimeinen ja kohtalokkain. Jopa ensimmäinen kerta voi olla se viimeinen.

Lue myös: Kannattaako nuorten huumetilanteesta huolestua Kangasalla? KS kokosi yhteen kuusi ammattilaista aiheen ympärille

7 kommenttia

  1. Nyt kouluihin huumeidenvastainen kampanja pystyyn. Ei mitään hyssyttelyä vaan raaka fakta esiin. Lisäksi voisi olla paikallaan tehdä satunnaiset huumetestit.

  2. Lapsihan toi tyttö on vielä,, onko14. Ees joo ei hyssyttelyt auta, kyllä, on joku vaikeenpi,systeemi saatava toimimaan, ku tää alkaa olla. Jokapäiväistä, melkeen että nuori kuolluhuumeisiin, tai vaikka vähän vanhempikin niin joka ikinen on liikaa..

  3. Meillä lasten isä kuoli myös huumeisiin 1,5v sitten. Oli aloittanut jo 13vuotiaana ja välillä parempia ja välillä huonompia aikoja. Hänellä myös oli ADHD jonka vuoksi ei saanut rauhoja ja jonka vuoksi lopulta kävi näin.
    Toivotaan että tämä tarina auttaa edes jotain nuorta pysymään irti huumeista, itse ainakin kerron ikätasoisesti totuuden lapsille asiasta. Joka toivottavasti estäisi heitä menemästä samaa tietä.

  4. En tiedä paljonko huumeisiin kuolee ihmisiä mutta sen tiedän että lääkärit ja poliisit tappavat laiminlyönteineen paljon ihmisiä Pirkanmaalla.

  5. Ainakin omaan aikaan (2004 päätin peruskoulun) koulujen huumevalistus oli täyttä tuubaa. Joku helluntailainen kertoo vähän omasta sekoilustaan ja luettelee kaikki kuolleet kaverinsa ja sitten puhutaan hirveästi Jeesuksesta ja pelastuksesta. Sitä mussutusta ei ota tosissaan kukaan. Kokemusasiantuntijoiden kokemuksien lisäksi tulisi ylä-asteelaisille kertoa aineiden neurobiologisista vaikutuksista, kuten millä tavalla ne haittaavat aivojemme välittäjäaineiden toimintaa ja konkreettisempia kuvauksia vieroitusoireista (esim. subutex: pitkäaikaiskäyttäjällä viikkokausien tai kuukausien influenssaoireet ja lisänä krampit, oksentelu, ripuli, voimakkaat kivut, hikoilu, ahdistus etc. invalidisoivat oireet) ja mekanismeista, kuinka koukkuun jäädään, koska eihän kukaan usko, että MINÄ jään koukkuun, vain hölmöt jäävät, kunnes itse huomataan, että kävi huonosti.

  6. Jos ihminen käyttää huumeita ja kuolee niin lääkärit ja poliisi eivät ole laiminlyöneet mitään. Silloin ihminen kuoli ihan itse aiheutettuun huumeidenkäyttöön. Käsittämättömiä kommentteja yläpuolella! Ottakaa vastuu omasta elämästänne älkääkä ulkoistuskohteena sitä koulun, poliisin tai terveydenhuollon tehtäväksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.