Kangasalan uusi eläinsuojeluneuvoja on eläinten asialla – kesällä soitot koskevat lemmikkejä ja lintuja

0
Kimmo Niemi ottaa kotiinsa väliaikaisesti pelastamiaan eläimiä. Tällä hekellä puuhaa riittää pienten kissanpentujen hoidossa.

Kangasalalaistaustainen Kimmo Niemi valittiin kesäkuun alussa Kangasalan ja Pälkäneen eläinsuojeluneuvojaksi.

Hän on ensimmäinen Itä-Pirkanmaalla toimiva neuvoja, joka on erikoistunut sekä lemmikki-, harraste- ja tuotantoeläimiin että luonnonvaraisiin eläimiin.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä työskentelevät tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten, kuten kaupunkien valvontaeläinlääkärien, poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa.

Yhteistyö on tärkeää, jotta kaikki tietävät, miten missäkin tilanteessa toimitaan.

– Kolmikantaneuvottelut kaupungin valvontaeläinlääkärin ja poliisin kanssa ovat tulossa, ­Niemi kertoo.

Eläinsuojeluneuvojan ammattinimike kuvaa työtä hyvin, sillä Niemen ja hänen kollegoidensa tehtävä on ihmisiä opastamalla lisätä eläinten hyvinvointia.

Viranomaisia tarvitaan vakavissa tilanteissa, joissa epäillään eläinsuojelurikosta.

Niemi vastaa Kangasalan ja Pälkäneen lisäksi myös Helsingin eläinsuojeluneuvonnasta.

– Onhan se hurjan iso alue. Pääkaupunkiseudulla suojelutyö on kuitenkin organisoitu eri tavalla.

– Pelastuslaitoksen alla toimii eläintenpelastusyksikkö. ­Lisäksi Helsingissä on Korkeasaaren eläinpuisto, joka ottaa luonnonvaraisia eläimiä vastaan, ja Viikin löytöeläintaloon viedään löytöeläimet, Niemi pohtii.

Neuvojan mukaan pääkaupunkiseudulla verkostoitumisen merkitys onkin erityisen suuri, koska yhteydenottoja tulee valtavasti.

Niemi kertoo, että helsinkiläiset saattavat soittaa nähdessään jonkin täysin terveen luonnonvaraisen eläimen.

Kangasalla yhteydenottoja tulee huomattavasti vähemmän. Useimmiten kyse on lemmikkieläimistä tai villiintyneistä kissoista.

– Kangasalla luonto on sen verran lähellä, että ihmiset osaavat suhtautua eri tavalla kuin Helsingin kantakaupungissa.

Niemen tavoittaa sähköpostilla ja puhelimitse. Lisäksi hän tekee tarvittaessa neuvontakäyntejä.

Uralla on tullut vastaan kaikkea hylätyistä akvaariokaloista ja kilpikonnista isoihin kissapopulaatioihin, eli villinä elävien kissojen laumoihin.

Kangasalan eläinsuojeluneuvoja kannustaa olemaan rohkeasti yhteydessä, jos omat voimavarat eivät riitä eläimistä huolehtimiseen.

 

Huolehdi karvaisista kavereista kesäkuumalla

 

Viime viikkojen kuumuus on koe­tellut paitsi ihmisten myös eläinten jaksamista. Kesähelteillä onkin tärkeää huolehtia paitsi kaksijalkaisten myös lemmikkien ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnista.

Eläinten ystävät tiedustelevat ­Kangasalan alueen eläinsuojeluneuvoja Kimmo Niemeltä, miten kuumuus pitää huomioida eläinten hoidossa.

Tänä kesänä kysymyksiä tai ­ilmoituksia autoon jätetyistä koirista ei ole tullut, mutta muuten nelijalkaisten ystävien hyvinvointi herättää kysymyksiä.

– Viime viikon tiistaina kysyttiin, että jos koira ei jaksa liikkua kuin 5–10 minuuttia ulkona, niin montako kertaa se pitää viedä päivässä ulos. Vastasin, että niin monta kuin haluaa, mutta vähintään kaksi tai kolme kertaa olisi hyvä. Lenkkeily kannattaa rajoittaa viileään aikaan, Niemi kertoo.

Koirien jaksamisen lisäksi ihmisiä huolettaa, onko oikein antaa hevosten laiduntaa taivasalla yötä päivää.

– Se on ihan ok. Hevosilla, nautaeläimillä, lampailla ja vuohilla pitää kuitenkin olla jokin suoja, jonne ne pääsevät varjoon. ­Vedensaanti pitää myös taata, Niemi ohjeistaa.

Vettä pitää olla riittävästi ja lisäksi sen pitää olla puhdasta sekä raikasta.

Kuivalla myös luonnonvaraisten eläinten voi olla hankalaa löytää juotavaa, joten niille voi tehdä juomapisteen ulos. Esimerkiksi siileille voi tarjota vettä matalalta lautaselta. Myös ruokaa voi laittaa esille.

– Kissan märkäruoka on parasta, mitä siileille voi antaa.

Kesä on lintujen pesintäaikaa, jolloin eläinsuojeluneuvojalle soitetaan usein esimerkiksi yksinäisistä linnunpoikasista.

– On osa luonnon kiertokulkua, että emo häätää poikaset pesästä. Jos poikanen ei näytä loukkaantuneelta tai huonokuntoiselta, emo on todennäköisesti lähellä ja ruokkii sitä.

Niemen mukaan sama koskee esimerkiksi rusakoita ja jäniksiä: yksin kyyhöttävillä poikasilla ei ole yleensä mitään hätää.

Myös loukkaantuneet linnut saavat ihmiset kyselemään ohjeita.

– Jonkin verran soitetaan myös lokeista, joilla on jalkavammoja. Lokki pärjää todellisuudessa yhdellä jalalla. Tietenkin, jos sillä on tuore haava tai se kärsii muuten, niin silloin pitää puuttua, Niemi opastaa.

 

KUKA?

 

Kimmo Niemi

  • Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja.
  • Valittiin kesäkuun alussa Kangasalan ja Pälkäneen neuvojaksi.
  • Vastaa myös Helsingin eläinsuojeluneuvonnasta.
  • Kotoisin Kangasalta.
  • Asuu osan vuotta Pälkäneellä ja osan pääkaupunkiseudulla.
  • Erikoistunut sekä lemmikki-, harraste-, ja tuotantoeläimiin että luonnonvaraisiin eläimiin.
  • Vastaa ja ohjeistaa eläimiin liittyvissä kysymyksissä puhelimitse numerossa 050 585 4345 ja sähköpostitse kimmo.niemi.sey@gmail.com. Tekee lisäksi neuvontakäyntejä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.