Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kangasalan valokuitu vastatuulessa

Pääkirjoitus - 9.9.2014 kello 6.07

Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat avainasemassa, kun mietitään maaseudun asuttuna pitämistä tulevaisuudessa.

Kangasala oli mukana Ekanet-hankkeessa, jossa selvitettiin nopean valokuituverkon rakentamista Kangasalle, Akaaseen, Urjalaan, Pälkäneelle, Valkeakoskelle ja Vesilahdelle.

Näistä kunnista noin 1500 kiinteistöä ilmoitti kiinnostuksensa liittyä mukaan valokuituverkkoon.

Nyt Kangasala on päättänyt vetäytyä Ekanet-hankkeesta yhdessä Valkeakosken kanssa. Hankkeen esiselvitysvaihe päättyi kesällä, nyt on meneillään kustannusten lopullinen laskenta.

Kangasala otti pesäeron asiaan ennen kuin lopulliset kustannukset olivat edes selvillä. Tämä tuntuu oudolta ratkaisulta tilanteessa, jossa valtiovaltakin on asettanut tärkeäksi tavoitteekseen saattaa kaikki suomalaiset toimivien ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien äärelle.

 

Maaseudun asukkaat tarvitsevat nopeaa ja katkeamatonta yhteyttä siinä missä taajamienkin väki.

Toimivat tietoliikenneyhteydet saattavat jopa kannustaa yrityksiä sijoittumaan taajamien ulkopuolelle, jos logistinen saavutettavuus ei ole yritykselle tärkeää.

Yhä useampi kaupungissa sijaitseva työ antaa mahdollisuuden tehdä osan työstä etänä, mutta toimimattomien yhteyksien varassa sekin on mahdotonta.

Kunta ei luonnollisestikaan halua ryhtyä rahoittamaan maaseudun tietoliikenneyhteyksiä verovaroin, vaan kunta odottaa verkon rakentuvan markkinaehtoisesti.

Joka tapauksessa kunnalla pitää olla voimakkaasti koordinoiva ote siihen, miten tietoliikenneverkot sen alueella rakentuvat.

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa kaikki perustuu kunnolla toimivien yhteyksien varaan. Mobiiliratkaisut eivät toimi kaikkialla, vaikka teleyhtiöt mielellään mokkuloitaan kaupittelevatkin varsin edullisin hinnoin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös