Kangasalan valtionosuudet kasvamassa 600 000 euroa

0

Valtionosuusjärjestelmää ollaan rukkaamassa Kangasalle myönteiseen suuntaan.

Talousjohtaja Seppo Saarinen kertoo, että toteutuessaan uudistus lisää kunnan valtionosuuksia 600 000 eurolla vuodessa.

– Ei aivan valtava summa, mutta tuollekin rahalle on käyttöä.

Valmistelu loppusuoralla

Uudistuksen valmistelu on loppusuoralla.

Kuntien mielipiteet uudistuksesta on jo kysytty, ja se on valmis poliitikkojen päätettäväksi.

Saarinen uskoo, että uusi valtionosuusjärjestelmä menee läpi, sillä sen verran vahvasti uudistusta on jo lanseerattu julkisuuteen.

Asiaa on työstetty valtionvarainministeriössä kuitenkin vitkaan, sillä valmistelussa on tehty virheitä, joita on jouduttu korjailemaan varsinaisen valmistelutyön lomassa.

– Joitakin uudistusta koskevia koulutuspäiviä on jo siirretty, koska hanke ei ole edennyt aikataulussa, Saarinen sanoo.

Maksajasta saajaksi

Kangasalan valtionosuudet ovat kasvamassa, koska uuden järjestelmän pohjana oleva verotulojen tasausmalli muuttuu laskentaperusteiltaan.

”Vanhassa” – siis vielä voimassa olevassa – järjestelmässä tasausta valtionosuuksistaan maksoi yli 60 kuntaa, joiden joukkoon myös Kangasala lukeutui.

Uusien perusteiden myötä tasausraja nousee, ja Kangasala pääsee noin 35 muun kunnan tavoin tasausta maksavista kunnista sitä saavien joukkoon.

– Olimme Ylöjärven kanssa Tampereen kehyskunnista ainoat, jotka nousevat muutoksessa plussalle.

Perusteet uusiksi

Uusilla laskentaperusteilla tavoitellaan Saarisen mukaan selkeyttä. Siinä on ainakin päällisin puolin onnistuttu, sillä niiden lukumäärä on putoamassa kuuteen.

Keskeisimmiksi laskentaperusteiksi nousevat kunnan ikärakenne ja kuntalaisten sairastavuus. Ikärakenteen prosentuaalinen osuus luokituksessa on 70,4 ja sairastavuuden 24 prosenttia.

Muiden perusteiden painoarvo on näihin kahteen verrattuna vaatimaton: Työttömyysasteen ja vieraskielisyyden 1,9 prosenttia kumpaisenkin, asukastiheyden ja kuntalaisten koulutustaustan molempien 0,70 prosenttia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.