Kangasalasta tulee kaupunki vuodenvaihteessa

0
28 valtuutettua asettui kaupungin kannalle, 23 olisi mieluummin pitänyt Kangasalan kuntana.

Pienimuotoinen mielenosoitus saatteli Kangasalan valtuutettuja maanantaiseen valtuuston kokoukseen Kangasala-talon edustalla.
Asialistalla olivat kansalaisaloitteet, joiden mukaan päätös muuttaa Kangasala kaupungiksi pitäisi perua ja kuntamuodosta tulisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys.
Aloite kaupunki-päätöksen kumoamisesta kokosi 972 kannattajaa. Aloite kansanäänestyksen järjestämisestä sai taakseen 1290 kuntalaista.
Kunnanhallituksen esitys valtuustolle oli, että kumpaakaan aloitetta ei hyväksytä. Samaan päätyi lopulta myös valtuusto pitkien puheenvuorojen jälkeen.
Vaatimus kansanäänestyksen järjestämisestä oli selvä ilman äänestystä. Kuntavaalien aikaan nousi esille, voisiko äänestyksen yhdistää vaaleihin. Tuolloin asiaa kannatti muun muassa Merja Hackspik-Tuomisto (kok).
– Nyt voin todeta, että läksyt tuli tehtyä huonosti ja tietoni olivat puutteelliset. Kuten nyt annetussa vastauksessakin todetaan, kunnallisvaalien yhteydessä ei ole lain mukaan mahdollista samanaikaisesti suorittaa kansanäänestystä.

Kunnanjohtaja Oskari Auvinen perusteli valtuustolle seikkaperäisesti vielä kerran, miksi Kangasalan kannattaa ryhtyä kaupungiksi.
Auvinen totesi, että kaupungistumisen kelloa ei voi kääntää taaksepäin. Kaupungistuminen on edennyt Kangasalla isoin harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Kun asiaa valmisteltiin, oli täysin riidatonta, että Kangasala täyttää kaupungin edellytykset. Kangasala ei pelaa enää divarissa, tämä on SM-sarjaa.
Kunnanjohtaja ja useat valtuutetut myönsivät, että kuntalaisia olisi pitänyt kuunnella paremmin ja olisi pitänyt järjestää kuulemistilaisuus.
– Palaute on saatu ja se on vaikuttanut kunnan tulevaisuuteen, esimerkiksi kunnan tulevaan strategiaan, Auvinen totesi.
Muun muassa vihreiden Eija Eskola suomi kovin sanoin asian valmistelua.
– Tapa, jolla asia hoidettiin, on häpeällinen ja se loukkaa kuntalaisia.
Kaupunkiasian puolesta puhuivat lukuisat valtuutetut, muun muassa Jussi Haavisto (kok).
– Uskomme, että kaupunki-nimitys piristää elinkeinoelämää ja parantaa yrityselämän edellytyksiä.
Asiaa valtuuston puheenjohtajana viime vaalikaudella valmistellut Raimo Kouhia (sd) totesi, että missään vaiheessa ei ollut tarkoitus kieltää valtuutettuja keskustelemasta kuntalaisten kanssa.
– Sanoin aluksi, että älkää käykö keskustelua somessa. Kasvotusten pystytte perustelemaan asian paremmin, Kouhia totesi.

Esityksen kaupunki-nimityksen käyttöönotosta luopumiseksi teki perussuomalaisten Marko Törhönen. Keskustan Sakari Eerola ehätti ensimmäisenä kannattamaan Törhösen esitystä.
28 valtuutettua äänesti kaupungin puolesta, 23 olisi mieluummin pitänyt Kangasalan kuntana.
Äänestyksen jälkeen Tony Lähde (vihr) ja Jari Markkinen (sd) jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.