Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kangasala-talo taipuu myös teatteriksi

Kolumni - 6.3.2015 kello 8.11
Pekka Kaarna

Tampereen Taidekasvatusyhdistys järjestää 3.–7.3. Kangasala-talossa Jätkien juttuja -nimisen, nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville tarkoitetun taidetapahtuman.
Tiistaina nuoria perehdytettiin elektroniseen musiikkiin, keskiviikkona valoinstallaatioihin ja torstaina parkouriin.
Perjantaina puhuu taide. Nuoret miehet luotaavat kahdessa esityksessä omaa tarinaansa liikkeen ja laulun keinoin.
Lauantaisessa seminaarissa avataan taiteen ja taidekasvatuksen merkitystä. Luennoitsijoita on seitsemän: Riku Rantala, Timo Purjo, Eero Ropo, Raisa Foster, Timo Olavi Karvonen, Aimo Laitamo ja Teemu Mäki.

Maittava kattaus, mutta ennakkokeskustelu on pyörinyt vain yhden vieraan – Teemu Mäen – ympärillä.
Sosiaalisessa mediassa vellovan keskustelun mukaan Mäellä ei ole Kangasalle tulemista. Jos on, tulee nekkuun tai ainakin mielenosoitus. Näin on viesteissä luvattu.
Syynä terveisiin on Mäen niin sanottu kissantappovideo vuodelta 1988. Puolen tunnin elokuva, jossa hän surmasi kissan kirveellä. Kohtaus kesti muutaman sekunnin.
Sittemmin Teemu Mäestä on tullut kuvataiteen tohtori, ohjaaja, kirjailija, luennoitsija ja ties mitä, mutta löytökissan lahtaajan leima ei lähde.

Maine seuraa, mutta vasta Kangasalla se tuntuu saaneen miehen kiinni. Ja aiheesta, sillä kissan tappaminen omien taiteellisten tarkoitusperien ajamiseksi ei voi olla edelleenkään oikein. Ei, vaikka se tuntuisi itsestä miten hyväksyttävältä tahansa.
Jos toisin ajattelee, ravintoketjun huipullakaan ei ole kohta turvaa taiteellisen visionsa ja viestinsä kirkastajilta.
Mäen hirttäminen yhden yksittäisen teoksen yhden kohtauksen nojalla on kuitenkin ylimittaista, sillä hänen uransa taiteilijana ja taidekasvattajana on ilmeisen pitkä ja ansiokas.
Myös myöhäsyntyistä ja rikosoikeudellisesti eilistä leimaaminen on, sillä kissantaposta on aikaa jo yli neljännesvuosisata.

Kangasala-taloa härdellissä käy sääliksi. Se on saanut kurat silmilleen tapahtumasta, jonka järjestämiseen sillä ei ole osaa eikä arpaa.
Jos Mäki taipuu somelaisten tahtoon eikä saavu Kangasalle, myös talon maine taiteen avoimena foorumina saa kolauksen.
Samalla iskeytyy ahdasmielisyyden merkki 150-juhlavuottaan viettävän kunnan otsaan. Jos nimittäin Kangasala-talon palkeille pääsy ratkaistaan jatkossakin somekeskusteluun verrattavissa olevalla huutoäänestyksellä, jokainen arvonsa tunteva taiteentekijä miettii toisenkin kerran Kangasalle tuloaan.
Yhteen Kangasala-talon avajaisissa heitettyyn kysymykseen somessa lämmitetty mäkikeitos on jo antanut vastauksen.
Kyllä, kyllä Kangasala-talo taipuu myös teatteriksi.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös