Kangasala-talosta vuoden rakennushanke

0
Kangasala-talon suunnittelijan, arkkitehti Markku Puumalan mukaan rakennus onnistui jopa odotettua paremmin. Hän kiitteli onnistumisista sekä kuntaa että urakoitsijaa. Taustalla kunnan tilapalvelun entinen rakennuspäällikkö Arja Lehto sekä kehityspäällikkö Jarmo Kivineva, jotka olivat vastaanottamassa Vuoden rakennushanke -palkintoa kunnan puolesta.

Kangasalan vuoden 2015 rakennushankkeeksi on valittu­­­ Kangasala-talo. Valinta julkistettiin tiistai-iltapäivänä itse voittajarakennuksessa järjestetyssä tilaisuudessa.
Kunnan ytimessä sijaitseva rakennus on on ollut keskustan kehittämishankkeista näkyvin ja herättänyt ristiriitaisia tunteita jo suunnittelustaan lähtien.
– Tämä on ollut suurten tunteiden talo niin sosiaalisessa mediassa, paikallislehdissä kuin päättäjienkin keskuudessa, summasi valitsijaraatia edustanut rakennus- ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Tommi Rönö.
Valinnan perusteluiden mukaan Kangasala-talo on keskustakorttellia täydentävä kokonaisuus ja erittäin edustava sekä monipuolinen. Se on muotoilultaan selkeä ja muodostaa pihalle pienen aukion.
– Sisällä tilat menevät eri suuntiin ja luovat monia eri näkymiä. Rakennuksen betoni on jalostettu eläväksi, ja valaistus on suunniteltu niin, että rakennus näyttää eri vuorokaudenaikoihin erilaiselta. Sillä on oma persoonallinen luonteensa, kehui suunnitteluarkkitehti Susanna Virjo.
Kahdeksanhenkinen valitsijaraati koostui rakennus- ja kaavoitusasioita käsittelevistä kunnan luottamushenkilöistä ja virkamiehistä.
Raadin mukaan rakennus on ollut merkittävä panostus kulttuuriin ja se on huomattu myös valtakunnallisesti. Lisäksi talossa käynnistynyt toiminta on ollut laadukasta ja monipuolista.
Kangasala-talon rakennuttivat Kangasalan kunta ja sen yhtiö Kangasalan Torikeskus Oy.

Kunnan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva kertoi huomanneensa oitis hankkeeseen osalliseksi päädyttyään, että tekeillä on historiaa.
– Monta kertaa julkiset rakennukset ovat olleet edelläkävijöitä, joilla kuntakeskuksen ilme on muuttunut, hän sanoi.
Kivineva arvelee, että hankkeen saama huomio ja kritiikki loivat painetta, jonka avulla rakennuksesta syntyi tavanomaista parempi ja merkittävämpi.  Sittemmin rakennus on saanut poikkeuksellisen paljon palstatilaa valtakunnallisessakin mediassa. Se on saatu käytettyä osana kunnan imagonrakennusta.
Talon suunnitellut arkkitehti Markku Puumala korosti, että Kangasala-talon kaltainen hanke on vaatinut kovan panoksen kaikilta sen osapuolilta onnistuakseen.
– Ilman osaavaa rakennuttajaa tällaiset hankkeet eivät toteudu, Puumala totesi.
– Budjettiin nähden lopputulos on paljon parempi kuin osasin odottaa, hän sanoi osoittaen kiitokset myös urakoitsijana toimineelle Hartela Oy:lle ja sen vastaavalle työnjohtajalle Matti Pajamäelle.
Kangasala-talossa sijaitsevat kulttuuritilojen lisäksi kunnanvaltuuston ja -hallituksen uudet kokostilat sekä Kimmo Pyykkö -museon näyttelytilat.

Aiemmin rakennus on voittanut vuoden 2015 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon. Se oli myös Suomen arkkitehtiliiton Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokkaana.
Arkkitehti Markku Puumalan mukaan rakennukselle on ehdotettu myös Vuoden betonirakenne -palkintoa, joka jaetaan tammikuussa.

Fakta

Kangasala-talo

  • Rakennuttajat: Kangasalan kunta ja Kangasalan Torikeskus Oy
  • Suunnittelija: arkkitehti Markku Puumala, Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
  • Vastaava työnjohtaja: Matti Pajamäki, Hartela Oy

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.