Kangasalla aletaan suunnitella kouluihin paluuta toden teolla vapun jälkeen – moni asia vaatii järjestelyjä

0
Parin viikon päästä oppilaat palaavat Kangasallakin kouluihin. Etäopiskeluun siirryttiin maaliskuussa pian hiihtoloman jälkeen.

Suomen hallitus päätti eilen purkaa peruskoulujen etäopetusjärjestelyt, joihin siirryttiin vajaa kaksi kuukautta sitten koronaviruksen leviämisen ehkäiseksi. Kouluihin palataan näin ollen torstaina 14. toukokuuta. Päätöksen taustalla on terveysviranomaisten arviot koronaviruksen leviämisestä koulujen avaamisen seurauksena.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin, joita noudattaen perusopetukseen palataan. Tärkeintä on välttää turhia kontakteja esimerkiksi opetustila-, välitunti- ja kouluruokailujärjestelyin.

Kangasalan kaupungin hyvinvointijohtaja Kati Halonen kertoo, että Kangasalla lähiopetukseen palaamista uusin raamein on alettu jo valmistella. Varsinaisesti koulujen avaamiseen liittyviä asioita aletaan suunnitella opetuspuolella heti vapun jälkeen ensi viikolla.

– Odottelemme myös tarkempia valtakunnallisia ohjeita, hän kertoo.

Oppimisen kannalta koulujen avaamisella ei enää ole vaikutusta. Syyt siihen ovat muuhun lasten- ja nuorten hyvinvointiin liittyviä.

kati halonen
hyvinvointijohtaja

Halosen mukaan koulujen avaamiseen liittyy paljon pohdittavia asioita. Esimerkiksi väljien luokkatilojen, ruokailujen ja koulukyytien järjestäminen vaativat miettimistä.

– Toimenpiteet ovat jonkin verran varmasti myös koulukohtaisia, koska koulut ovat hyvin erikokoisia, hän toteaa.

Halonen huomauttaa, että yläkouluissa, joissa on aineopintoja, opetuksen järjestäminen aiheuttaa vielä enemmän päänvaivaa kuin luokanopettajavetoisissa alakouluissa.

Koulujen avaamisessa monta puolta

Hyvinvointijohtajan mukaan oli hieman yllättävä päätös, että koko perusopetus siirtyy suoraan lähiopetukseen. Aikaisemmin oli puhuttu esimerkiksi mahdollisuudesta rajata lähiopetus vain alakouluihin.

Opettajat ovat valtakunnallisesti ottaneet kantaa sen puolesta, ettei kouluja avattaisi enää kahdeksi viikoksi ennen kesälomia.

– Etäopetuksessa ehdittiin olla jonkin aikaa, ja siihen alkoi löytyä jonkinlaiset rutiinit. Nyt palataan lähiopetukseen, mutta ei ihan tavalliseen lähiopetukseen vaan tietynlaisin raamein. Se aiheuttaa opettajille varmasti erityistä työtä. Ymmärrän siinä mielessä opettajia, että he olisivat toivoneet, ettei kouluja enää avattaisi, Halonen toteaa.

Halonen huomauttaa, että koulujen avaamisessa on kuitenkin monia näkökulmia. Monelle lapselle ja nuorelle koulu on todella hyvä ja turvallinen paikka, ja paluu sinne voi olla todella iloinen asia.

– Oppimisen kannalta koulujen avaamisella ei enää ole vaikutusta. Syyt siihen ovat muuhun lasten- ja nuorten hyvinvointiin liittyviä.

Kaupunki tiedottaa koulunkäyntiin liittyvistä käytännön järjestelyistä, kun asiat etenevät. Halonen uskoo, että kaikki ehditään varmasti saada valmiiksi ennen noin kahden viikon päästä koittavaa kouluihin paluuta.

– Turvallisuus ja terveys ovat tärkeitä asioita. Niistä yritetään pitää kiinni.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.