Kangasalla aloitetaan koronatestaukset ensi viikolla – Sairastuneita nyt arviolta 150-200

0

Kangasalla aloitetaan koronavirustestaukset ensi viikolla, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

– Tällä viikolla olemme valmistautuneet testauksen aloittamiseen. Hoitajat ovat käyneet Taysissa kouluttautumassa, ja ensi viikolla pääsemme aloittamaan, Viitaniemi sanoo.

Testejä tehdään THL:n antamilla kriteereillä. Niitä kohdennetaan sairaalahoitoa vaativille hengitystieinfektiopotilaille sekä matkoilta saapuville tai karanteenissa olleille oireisille henkilöille.

– Lisäksi voimme testata esimerkiksi vaikkapa tehostetun palveluasumisen yksikössä, jossa hengitystieinfektion oireet alkaisivat levitä ja käytännössä kaikki asukkaat kuuluvat vaikean koronavirusinfektion riskiryhmään, Viitaniemi avaa.

Yhtenä suurena testattavana ryhmänä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suoraa asiakas- ja potilastyötä tekevät työntekijät, joille tulee oireita. Heidän testauksensa tapahtuu työterveyshuollossa.

– Meillä on tarpeellista saada pidettyä sairaita ja vajaakuntoisia auttavat työntekijämme työkuntoisina, joten oireisten testaaminen on tärkeää jatkotartuntojen välttämiseksi.

Testejä tehdään myös yksityisillä lääkäriasemilla, kuten Pihlajalinnassa. Myös niissä noudatetaan kuitenkin THL:n ohjeita testauskriteereissä, ja testeihin pääsee vain lääkärin arvion perusteella.

Loppuviikolla arviolta 250 sairastunutta

Kaiken kaikkiaan Kangasalan terveyspalveluissa on tällä hetkellä rauhallinen, mutta odottava tilanne. Ryhmätoimintoja on peruttu, eikä moni riskiryhmäläinen halua saapua kiireettömille ajanvarauksille.

Suojavarusteiden puutteiden vuoksi hammashoitolat ovat joutuneet perumaan kiireettömät ajanvaraukset.

Tiina Viitaniemen mukaan myös työntekijätilanne on tällä hetkellä hyvä. Hengitystieoireista johtuvat poissaolot ovat toistaiseksi yksittäisiä.

Viitaniemi ei halua kertoa tarkkaa lukua siitä, kuinka monta koronatapausta Kangasalan alueella on todettu. Hän kuitenkin huomauttaa, että Kangasala on listattu sellaiseksi kaupungiksi, jossa tartuntoja on todettu useampia.

– THL on sanonut, että tautitapauksia on noin 20-30 kertaa enemmän kuin todennettuja tartuntoja. Sen pohjalta arvioin, että alueella on noin 150-200 sairastunutta. Loppuviikolla luku voi kasvaa 200-250 kieppeille, Viitaniemi arvioi.

Määrä on Viitaniemen mukaan hiljalleen kasvussa. Rajoitustoimet ovat kuitenkin hidastaneet leviämistä myös Kangasalla.

Aiemmin ilmoitetut laajat karanteenit on saatu Kangasalla purettua. Nyt alueella on vain yksittäisiä karanteenissa olevia henkilöitä.

– Toivon, että ihmiset jatkavat meille annettujen rajoitusten noudattamista. Kontaktien vähäisyys on tehokas tapa pitää tilanne hallinnassa.

Ulos uskaltaa mennä

Tähän saakka kaikki Kangasalan sairaalahoitoa vaatineet koronapotilaat on hoidettu Taysissa.

– Väistämättä tulee kuitenkin jossain vaiheessa tilanne, että meidän vuodeosastolle otetulla potilaalla todetaan koronavirus, Viitaniemi huomauttaa.

Viitaniemi uskoo, että koronatartunnan saamista voi yhä Kangasallakin välttää suhteellisen helposti. Ryhmäkontakteja välttämällä, käsihygienialla ja yskimisohjeita noudattamalla päästään pitkälle.

Ulos uskaltaa ja kannattaa yhä lähteä.

– On isompi riski terveydelle jäädä sohvalle istumaan kuin lähteä lenkille. Lenkkeily pitää yllä yleiskuntoa ja auttaa myös unen saannissa. Hyvästä yleiskunnosta on suuri hyöty myös sairastaessa, Viitaniemi muistuttaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.