Kangasalla eniten koronaa Pirkanmaan kunnista jo pian kuukauden ajan – ”Lähes jokainen flunssainen sairastaa meillä nyt koronaa”

0
Asettamasi evästeasetukset estävät jakopainikkeiden käytön.
Täysi-ikäisistä ensimmäisen rokotteen on kangasalalaisista ottanut 91,2  ja toisen 88,0 prosenttia. Kuva: Ks Arkisto

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos raportoi Kangasalle edelleen lähes päivittäin isoja koronaviruksen päivittäisiä tartuntamääriä, vaikka läheskään kaikkia oirehtivia ei testata virallisin testein, vaan osa tartunnoista todetaan vain kotitestejä.

Kysyimme Kangasalan johtavalta ylilääkäriltä Tiina Viitaniemeltä ja hoitotyön johtajalta Jenni Aunio-Ahmavuolta, millainen koronatilanne Kangasalla tällä hetkellä sekä miten kattavasti kaupunkilaiset ovat ottaneet koronavirusrokotteita.

Mikä koronaviruksen ilmaantuvuus tällä hetkellä on Kangasalla virallisten testien perusteella? Miten tämä suhteutuu Pirkanmaan ja koko maan ilmaantuvuuteen? 

– Kangasalan ilmaantuvuus on ollut pian kuukauden ajan Pirkanmaan korkein. Tällä hetkellä kahden viikon ilmaantuvuus on 1996 tapausta 100 000 asukasta kohti. Luku on hienoisessa laskussa oltuaan kolmisen viikkoa yli 2 000. Koko maan vastaava kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 1 514.

Ketä virallisin testein tällä hetkellä testataan ja paljonko testejä otetaan?

– Testaamme virallisten ohjeiden mukaisesti lääketieteellisin perustein vakavasti oireilevia, riskiryhmäläisiä sekä sote-ammattilaisia. Jonkin verran testiin ohjataan myös heitä, jotka tarvitsevat tartuntatautipäivärahaa varten virallisen testituloksen, eikä heillä ole työnantajaa, joka tarjoaisi testauksen työterveyshuollon kautta. Meillä otetaan testejä noin 30 arkipäivisin, lisäksi ohjataan jonkin verran Fimlabin Nekalan näytteenottoon.

Osaatteko arvioida, kuinka paljon suurempi koronaviruksen ilmaantuvuus todellisuudessa on, kuin testien perusteella näyttäisi?

– Infektiolääkäreiltä on saatu arvio, että tapauksia voi olla noin nelinkertainen määrä virallisesti testattuihin verrattuna.

Onko ilmaantuvuus muuttunut jotenkin esimerkiksi alkuvuoteen verrattuna?

– Alkuvuonna tilanne oli rauhallisempi.

Onko Kangasalla ollut joitakin tartuntaryppäitä? Kuulimme, että koronavirusta olisi ollut useammassa hoivalaitoksessa viime aikoina.

– Koronaa oli viime vuoden lopulla enemmän muualla Pirkanmaalla, ja nyt pandemian kovin huippu on saavuttanut meidät. Koko Kangasalla on ollut erittäin paljon tapauksia, myös hoivakodeissa ja työpaikoilla.

Mitä muuta haluaisitte tuoda esille tämän hetkisestä koronavirustilanteesta?

– On erittäin tärkeää pysyä kotona sairastamassa, kun saa hengitystietulehdukseen viittaavia oireita. Lähes jokainen flunssainen sairastaa meillä nyt koronaa.

Mikä Kangasalan rokotekattavuus on tällä hetkellä?

– Täysi-ikäisistä ensimmäisen rokotteen on kangasalalaisista ottanut 91,2  ja toisen 88,0 prosenttia. Pirkanmaalla ensimmäisen on ottanut 87,4 ja toisen 84,8 prosenttia.

Onko rokotetahti hiipunut alkuvuoteen verrattuna?

– Rokotustahti on hiljentynyt vuodenvaihteeseen verrattuna. Kahden annoksen rokotuskattavuus on jo aikuisten kohdalla suhteellisen korkea, ja toisaalta koronan pandemiahuipun aikana sairastaneet eivät ota nyt rokotetta kiireellä. Kolmas rokotusannos kannattaa ottaa pian, jos se vielä puuttuu, eikä korona ole kohdalle tullut lähikuukausina.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.