Vesaniemestä kajahtaa lauantaina ja sunnuntaina 8.–9.8.2020, kun triathlonistit valtaavat uimarannan ja aloittavat kolmen lajin urakkansa uintiosuudella. Jo kuudetta kertaa järjestettävä Kangasala Triathlon siirtyy tänä vuonna Vesaniemen kisakeskukseen aiempien vuosien kisapaikasta Mobiliasta. Kangasalan keskustan tuntumassa järjestettävän liikuntatapahtuman nimikin on nyt muutettu muotoon Kangasala City Triathlon.
– Halusimme siirtää triathlonin sinne missä ihmiset ovat. Näin osallistuminen on kisaajille entistä helpompaa ja katsojat pääsevät kannustamaan kilpailijoita aivan kaupungin ytimeen, kertoo Kangasala Triathlonin perustanut liikunnan monitoimimies Simo Hillo.
Kangasala City Triathloniin voivat osallistua kaikki ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Hyvän mielen liikuntatapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua triathlonin maailmaan rennoissa merkeissä.
– Tämä triathlon ei toteudu otsa kurtussa vaan hymyssä suin, Hillo sanoo.
Tapahtuman sarjat on jaettu monipuolisesti matka- ja ikäryhmittäin: aikuisille on valittavana kokeile-, kunto- ja perusmatkan triathlonit, lasten kisan matkat määrittyvät iän mukaan. Aikuisten matkoille voi osallistua myös 2–3 hengen joukkueina.
– Pirkanmaalla järjestetään tänä kesänä kolmesta neljään muutakin triathlontapahtumaa, mutta Kangasala City Triathlon on näistä suurin ja monipuolisin. Se on ennen kaikkea paikallisten yritysyhteistyökumppaneiden ja urheiluseurojen talkoolaisten ansiota, Hillo kiittelee.
Perusvälineet riittävät
Monia triathloniin osallistumista pohtivia mietityttää, millainen varustus kisaajalta pitäisi löytyä. Lajiin voi halutessaan upottaa useita tuhansia euroja, mutta triathlonkisaaja ei periaatteessa tarvitse muuta kuin uimapuvun, polkupyörän ja kypärän sekä lenkkitossut.
– Vaihteettomalla mummopyörälläkin voi aivan hyvin tulla kisaamaan, Hillo hymyilee.
Eniten päänvaivaa tuntuu tuottavan triathlonin uintiosuus. Miten jaksan uida? Pystynkö uimaan porukassa?
– Uimista ei kannata pelätä. Jos uinti kuitenkin aiheuttaa ahdistusta, kannattaa uintiopastusta pyytää asiantuntijalta. Suosittelen myös avovesiuintikursseja, jotka valmentavat triathlonin järvessä tapahtuvaan uintiosuuteen, avovesiuintiohjaajakouluttajanakin toimiva Hillo vinkkaa.
Toimivana triathlonharjoittelun muotona Hillo pitää myös pyöräilyä ja juoksua yhdistävää treeniä. Pyörälenkin päätteeksi juostu lenkki totuttaa kehoa triathlonrupeamaan. Myös vaihtoa, eli pyörän päältä juoksemaan siirtymistä, kannattaa harjoitella.
– Kangasalla on loistavat puitteet triathlonharjoitteluun. Kaupungista löytyy uimahallin ja lukuisten uimarantojen lisäksi kilometrikaupalla laadukkaita pyöräteitä ja harjuissa kiertäviä kuntopolkuja, Hillo iloitsee.
Kaikki triathlonit yhdessä isän kanssa
Yksi Kangasala City Triathloniin ilmoittautuneista on 13-vuotias Eemeli Salo, joka on osallistunut jokaiseen Kangasalla järjestettyyn triathloniin. Ensimmäisen triathloninsa Salo kisasi vain 7-vuotiaana.
– Harrastan kilpauintia. Juoksu ja pyöräily tukevat hyvin uintiharjoitteluani, ja siksi triathlon on tuntunut alusta asti hyvältä lajilta, Salo kertoo.
Salo on osallistunut kaikkiin Kangasala Triathloneihin yhdessä isänsä kanssa. Molemmat aloittivat kokeile-matkasta ja siirtyivät myöhemmin kuntomatkaan. Kisapäivinä isä ja poika eivät pidä toisiaan kilpailijoina vaan toistensa tsemppareina.
– Viime vuonna isäni oli minua vain 18 sekuntia nopeampi, Salo virnistää.
Jotain kilpailuhenkeä ilmassa siis kuitenkin on.
Lisätietoja:
Simo Hillo
p. 0400 594 385
simo.hillo@pedart.fi
kangasalatriathlon.fi
Kangasala City Triathlon Facebookissa!