Kangasalla Pirkanmaan toiseksi suurin ilmaantuvuusluku – Korona kulkee erityisesti työikäisten joukossa

0

Koronatilanne otti Kangasalla muutamia viikkoja sitten askeleen kohti huonompaa. Viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku on koko Pirkanmaan toiseksi korkein.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Kangasalan viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku on 96,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Koko Pirkanmaan keskiarvo on 61,7.

Maakunnan suurin ilmaantuvuusluku on Tampereella.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku oli viimeisen kahden viikon tarkasteluajalla 65,8. Sitä edeltävillä kahdella viikolla luku oli 109,2.

Kun muussa maassa tilanne on selvästi parantunut, Kangasalla suunta on ollut toinen. Edellisellä vertailujaksolla Kangasalan ilmaantuvuusluku oli 43,4.

Tautitapauksissa tämä tarkoittaa sitä, että viimeisten kahden viikon aikana Kangasalla on todettu 31 koronavirustartuntaa. Viime viikon aikana tapauksia todettiin 17.

– Kevät tulee, ja ihmiset alkavat ajatella tilanteen helpottuneen. Meillä Kangasalla niin ei ole ainakaan vielä tapahtunut, muistuttaa kaupungin johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

Eniten tapauksia siellä, missä myös asukkaita

Tilanne on kuitenkin suhteellisen rauhallinen, sillä Viitaniemen mukaan yli 70 prosentissa Kangasalla todetuista tartunnoista on pystytty nimeämään tartunnan lähde.

Iso osa tartunnan saaneista on ollut jo valmiiksi karanteenissa. Lisäksi on niitä tapauksia, joissa lähdettä ei pystytä tarkkaan nimeämään, mutta tartunnan alkuperästä on vahva epäilys.

– Kovin vähän on niitä sairastuneita, joilla ei ole mitään aavistusta siitä, mistä tartunta olisi voinut tulla, Viitaniemi rauhoittelee.

Hän korostaa kuitenkin sitä, että Kangasalla on syytä olla yhä tarkkana.

– Kaikkia ei-välttämättömiä kohtaamisia on edelleen syytä välttää. Samoin maskien käyttöä ja hygieniaohjeita kannattaa noudattaa tarkoin, Viitaniemi muistuttaa.

Tiina Viitaniemi kertoo, että Kangasalla koronavirustartuntoja on todettu viime viikkoina eniten 20-40-vuotiaiden joukossa. Nuorimmat tartunnan saaneet ovat olleet alakouluikäisiä ja vanhimmat lähellä eläkeikää.

– Jatkotartuntoja tulee erityisesti perheiden sisällä. On tapauksia, joissa tartunnan saa jokainen perheenjäsen yksi kerrallaan, kunnes kaikki ovat sairastuneet, Viitaniemi sanoo.

Lapset saavat Viitaniemen mukaan tartunnan todennäköisimmin kotoaan.

– Päiväkodeista ja kouluista ei ole tullut toistaiseksi jatkotartuntoja. Pikkulapset eivät juurikaan tartuta muita, mutta perhepiirin tartunta usein tulee lähikontaktien vuoksi myös heille.

Tapauksia on ollut Viitaniemen mukaan erityisesti alueilla, joilla myös väestöä on eniten. Alue jatkuu keskustasta Tampereen rajalle ja hieman keskustasta pohjoissuuntaan.

– Tartuntoja ilmenee juuri niillä alueilla, joilla asuu paljon koululaisia, opiskelijoita ja työssäkäyviä ihmisiä.

Kesä tuonee helpotuksen

Viitaniemi uskoo, että tilanne alkaa kevään edetessä helpottaa myös Kangasalla, vaikka rokotekattavuuteen on vielä matkaa.

Tällä hetkellä koronatesteihin on Viitaniemen mukaan Kangasalla tarjolla aikoja hyvin. Koronapuhelimella ja Omaolon korona-oirearviolla yhteydenottopyynnön jättäneitä palvellaan samana päivänä. Puhelinpalvelu on kuitenkin aika ajoin muulta osin ruuhkautunut.

– Väkeä on myös meillä pois poikkeuksellisen paljon, ja se heijastuu ruuhkina. Pyrimme parantamaan tilannetta jatkuvasti,  Viitaniemi avaa.

Kesän kynnyksellä myös mökkiläiset alkavat saapua Kangasalle. Viitaniemen mukaan kaupunkiin uskaltaa tulla koronatilanteesta huolimatta.

– Alueen koronatilanne kannattaa tarkistaa ja jos tapauksia on paljon, mökkireissutkin on kuitenkin hyvä suunnitella niin, ettei käytä muita kuin välttämättömiä palveluita, Viitaniemi muistuttaa.

Jos muualla vakituisesti asuva kesäasukas saa koronaan viittaavia oireita, voi testeihin hakeutua Kangasalan koronapuhelimen kautta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.