Kangasalla siirrytään 40-49-vuotaiden rokotuksiin, ajanvaraus käynnistyy perjantaina – ”Yhtään rokotusaikaa ei jää käyttämättä”

0

Kangasalla ja Pälkäneellä siirrytään rokottamaan seuraavaa ikäryhmää, eli 40-49-vuotiaita. Ikäryhmän ajanvaraus käynnistyy huomisen perjantain aikana.

– Avaamme ajat, kunhan saamme ensin varmistuksen lopullisesta rokotemäärästä, Kangasalan hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo.

Hän muistuttaa, että oma rokotusvuoro ei voi mennä ohi. Myös kaikki yli 50-vuotiaat ja riskiryhmäläiset voivat edelleen varata aikaa rokotukselle. 

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti eilen keskiviikkona, että koronarokotukset etenevät Pirkanmaalla mallikkaasti valtakunnalliseen tasoon verrattuna.

– Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen rokotuskattavuus on tällä hetkellä 40,3 prosenttia, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rokotuskattavuuden ollessa 38 prosenttia, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Riskiryhmiin kuuluvat pirkanmaalaiset on rokotettu lähes kokonaan. Aunio-Ahmavuon mukaan sama tilanne on myös Kangasalla.

– Riskiryhmäläiset tekevät enää yksittäisiä ajanvarauksia eikä tämän ryhmän rokotuskattavuus tule enää juurikaan nousemaan. 

Mitä tapahtuu käyttämättömille ajoille?

Rokotusten etenemisen epätahtisuus on puhuttanut koko rokotusten antamisen ajan.

– Sairaanhoitopiirit pyrkivät jakamaan rokotteita kuntiin tasaiseen tahtiin, mutta tästä huolimatta eroja on ollut koko ajan ja tulee myös olemaan jatkossa. Ihan tasaiseen etenemiseen ei ole mahdollisuutta, vaikka siihen toki pyritään, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Hän muistuttaa, että rokotusten etenemisen seuraaminen ja kuntien vertailu ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteistä.

– Jos joku kunta pystyy aloittamaan esimerkiksi tietyn ikäryhmän rokottamisen toisia vähän jäljessä, niin kyseinen kunta saattaa olla muita edellä jonkun toisen ikäryhmän kohdalla.

Aunio-Ahmavuo nostaa esiin esimerkkinä yhteistoiminta-alueen rokotuskattavuuden 16-39-vuotiassa.

– Alueemme luvut ovat valtakunnallista tasoa korkeammalla, koska meillä on tässä ikäryhmässä ollut paljon riskiryhmäläisiä ja sote-ammattilaisia, jotka ovat jo saaneet rokotteen.

Lisäksi kuntalaiset ovat kantaneet huolta siitä, mitä tapahtuu käyttämättä jääville rokotusajoille.

– Tällaisen huolen voi unohtaa kokonaan, sillä yhtään rokotusaikaa ei jää käyttämättä. Ikäihmisille ja riskiryhmäläisille tarjotaan edelleen aikoja, sillä heidän rokottamisensa on priorisoitu tärkeimmäksi, Aunio-Ahmavuo avaa.

Jos näihin ryhmiin kuuluvat eivät varaa aikoja, ne vapautetaan verkkoon muiden varattavaksi.

– Rokotustyötä tekevät hoitajat seuraavat koko ajan ajanvarausten tilannetta. Ei siis kannata olla huolissaan. Ihan joka ikinen aika ja rokote tulee käytettyä. Tulijoita rokotuksille kyllä riittää.

Joissain kunnissa on havaittu, että päiväsaikaan sijoittuvat rokotusajat eivät täyty yhtä ripeästi kuin aiemmin.

– Meidän alueella tämä ei ole vielä näkynyt. Kaikki ajat käyvät hyvin kaupaksi. Aika näyttää, näkyykö tämä ilmiö myös meillä, kun siirrytään vielä nuorempien ikäryhmään. Kaikkia työssä käyvää väestöä ei ole mahdollista kuitenkaan rokottaa pelkästään iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka näitä aikoja pyritään myös tarjoamaan.

Rokotteiden saatavuudessa ei isoja muutoksia

Rokotteiden saatavuudessa ei Aunio-Ahmavuon mukaan ole tapahtunut merkittäviä muutoksia edellisiin viikkoihin verrattuna.

– Rokotteiden lisäeriä ei ole ollut nyt valitettavasti saatavilla. Jatkossa vahvisteannoksia annettaan huomattavasti enemmän aikaisempaan verrattuna, joten tämä tietysti vaikuttaa siihen, että uusia aikoja ei pysytä avaamaan niin paljon kuin olisi resurssia rokottaa.   

– Harmillista, että Astran rokotetta on apteekkien varastot tällä hetkellä  pullollaan, kun valtaosa yli 65-vuotiaista on jo rokotettu. Enää näille rokotteille ei ole tarvetta. Samoin Johnson & Johnsonin rokotetta ei tule Suomeen, koska kyseinen rokote soveltuu myös yli 65-vuotiaiden rokottamiseen, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.