Kangasalla valmistuu kevyitä suojavisiirejä – idea syntyi, kun korona hiljensi 3D-tulostinten markkinat

0
Kangasalan terveyskeskuksessa testattiin Prentan visiiriä ja se todettiin näppäräksi. Kaikki osat ovat irrotettavia. Kuva: Prenta Oy

Kangasalalainen Marko Hiltunen ei jäänyt ihmettelemään, kun korona hiljensi hänen yrityksensä liiketoiminnan. Prenta Oy valmistaa 3D-tulostimia. Suurimpia asiakkaita ovat oppilaitokset ja erilaiset yritykset, joten poikkeustila vaikutti voimakkaasti Prentankin toimintaan.

Jotain piti siis keksiä. Ajatus suojavisiiristä syntyi, kun Hiltunen mietti, mitä muuta yritys voisi juuri nyt tehdä.

­– Aika moni tulostaa visiirejä nyt, mutta 3D-tulostaminen on aika hidasta puuhaa, siksi kehitin toisenlaisen tavan tehdä, kertoo Hiltunen.

Hänen ei tarvinnut mennä kauaksi etsimään visiirin osia. Prentan seinän takana toimii Tampereen Liikeacryl, joka toimittaa suojavisiirin muoviset osat ja laserleikkaa pleksin. Suojavisiirin pienet osa valmistetaan Perentan printtereillä.

Suojavisiirin pleksi on irrotettava ja puhdistettavissa, myös kaikki osat saa irti toisistaan.

Idea oli jo syntynyt, kun Business Kangasalan toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara otti yhteyttä ja kyseli, voisiko Hiltusen yritys suunnitella koronakriisiin tarvittavia varusteita. Hiltusella oli jo yksi tuote tekeillä.

Kuusivaaran yhteyksien kautta suojavisiiri pääsi testattavaksi Kangasalan terveysasemalle. Testaajat kiittelivät sen käyttömukavuutta ja keveyttä

Ihan sormia napsauttamalla uusi tuote ei syntynyt. Jo ennen testikäyttöä siitä oli tehty muutama versio ja testauksen jälkeen mallia vielä viilattiin. Testaajat vinkkasivat, että visiiriin pitäisi olla vähän pidempi, jotta se varmasti suojaa roiskeilta.

Jos kalenterista katsotaan niin idean matka valmiiksi tuotteeksi kesti parisen viikkoa. Ihan kokoa ajan Hiltunen ei tietenkään hionut visiiriä, vaan teki välillä muitakin töitä.

Hiltunen on tyytyväinen tuotteeseensa.

– Tästä tuli ihan älyttömän hyvä! Joihinkin vastaaviin tuotteisiin verrattuna tämä on kevyt pitää päässä, miellyttävä ja huomaamaton, Marko Hiltunen iloitsee.

Tuotantolaitteet ovat nyt valmiit, samoin koe-erät. Hiltunen laskee, että hän kykenisi valmistamaan jopa 1 000 visiiriä päivässä. Markkinointia yrittäjä ei ole vielä ehtinyt aloittaa, ja mahdolliset standardisoinnit ovat selvittelyssä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.