Kangasalla varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa kehitetään, ei leikata

1
Avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa lapset ja vanhemmat tapaavat toisiaan. Kuvassa Punapaulojen perhekerholaisia: Väinö, Vappu ja Linda Kortelahti sekä Susanne ja Minja Autere.

Kangasala ei ole rajaamassa avoimen varhaiskasvatuksen palveluja toisin kuin Tampere, joka on osana säästötoimia päättänyt lakkauttaa lähes kaikki alle kouluikäisten kerhot. Erityisesti Tampereella leikkurin alle joutuvat ne kerhot, joissa lapsi käy ilman vanhempia. 

Kangasalla virikekerhoja on 3–5 -vuotiaille lapsille tarjolla yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Ne kestävät noin kolme tuntia kerrallaan ja lapset ovat siellä ilman huoltajaa. Myös kaksivuotiaille on kerho kerran viikossa. Virikekerhot ovat maksullisia, kerta kustantaa kymmenen euroa. Virikekerhojen lisäksi on perhekerhoja, joissa huoltajat ovat lasten mukana. Ne ovat maksuttomia. 

– Virikekerhoissa käy toistasataa lasta. Se on merkityksellinen palvelu. Siitä hyötyvät etenkin lapset, mutta myös huoltajat, Kangasalan varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo sanoo. 

Avoimesta varhaiskasvatuksesta säästäminen ei Aalto-Rovon mukaan ole kovin tehokasta. Kerhojen lakkauttaminen johtaisi todennäköisesti siihen, että lapsia siirtyisi päiväkodin puolelle.

– En oikein näe siinä järkeä. Avoimet varhaiskasvatuspalvelut ovat kaupungille edullisia tuottaa ja ne ovat hyvä, kevyt varhaiskasvatusvaihtoehto. 

Kaupunki järjestää avoimen varhaiskasvatuksen kerhot, mutta MLL on joissakin kerhoissa mukana. Myös seurakunta järjestää  itsenäisesti kerhoja lapsille.

– Kerhotoimintaa kehitetään seurakunnan ja MLL:n kanssa niin, että kerhoja ei tarjottaisi samoihin aikoihin vaan huoltajilla olisi vaihtoehtoja. 

– Sahalahdessa MLL järjestää perhekahvilaa. Tässä kaupunki ei ole vielä mukana, mutta tarkoitus on sielläkin kehittää yhteistyötä.

Perhekerhot ovat paikka saada ystäviä ja tukiverkostoa lapsiperheen arkeen. Kehittämisessä onkin kiinnitetty huomiota muun muassa siihen, että uudet vanhemmat pääsisivät helposti mukaan kerhoporukkaan.

– Joku aiemmista huoltajista ottaa vastuulleen perehdyttää uutta tulijaa, ettei hänelle tulisi ulkopuolisuuden tunnetta.

Tampereen sulkiessa kerhoja, saattaa joitain rajan tuntumassa asuvia tamperelaisia perheitä kiinnostaa käydä Kangasalan avoimissa kerhoissa. Onko se mahdollista?

– Pääsääntöisesti kerhot on tarkoitettu oman kaupungin palveluksi. Perhekerhoissa ei ole kyselty osoitetta, mutta jos käy ilmi, että he eivät ole kangasalalaisia, niin keskustelemme perheen kanssa asiasta, Aalto-Ropo sanoo.

Pallo viuhahtaa ohitse. Sitä seuraavat heleä nauru ja pehmeät juoksuaskeleet. Punapaulojen perhekerhossa Suoramalla on täysi tohina päällä kymmenen aikaan perjantaiaamusta.

Susanne Autere käy vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisen Minjan kanssa joko Punapauloissa tai Suoraman seurakuntatalolla järjestettävässä perhekerhossa viikottain. Autere tekee yrittäjänä iltapainotteista työtä ja on lapsen kanssa kotona päivisin. Illalla on sitten isän vuoro olla tytön kanssa. 

– Meille kerhot ovat tosi tärkeitä, Minja saa kontaktia muiden lasten kanssa. Minäkin näen samalla toisia aikuisia. Ajatus on, että syksyllä Minja voisi mennä virikekerhoon.  

Useamman eri-ikäisen lapsen kanssa kerhot ovat myös käteviä. Perhekerhoon voi tulla porukalla tai virikekerho tarjoaa nimensä mukaisesti virikkeitä sisaruksille, kun pienintä hoidetaan kotona. Elisa Seppä on nyt kotona seitsenkuisen Elielin kanssa. Esikoinen on esikoulussa ja neljän vanha Oona käy kolmesti viikossa virikekerhossa. Äiti saa rauhassa hoitaa vauvaa, kun Oona saa omanikäistä seuraa ja pääsee erilaisille retkille.

– Kerhossa on kivaa. Siellä leikitään Vitsun ja Hiljan kanssa. Pian me mennään pyöräretkelle, Oona kertoo.

– Oona aina odottaa kerhopäiviä, hän varmaan tylsistyisi kotona, Seppä toteaa. 

 

1 kommentti

  1. Pieni virhe hintatiedoissa. Kerta ei maksa kymppiä vaan jos lapsi käy kerran viikossa kerhossa, niin kuukausimaksu on 10€.
    Jos 2 kertaa viikossa, niin 20€. Kolme kertaa viikossa käyvät maksavat 30€/kuukaudessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.