Kangasalle ei nouse omakotitaloja tavoitellusti – yksi syy on väestön ikääntyminen

4
Asuntorakentaminen keskittyi Kangasalla keskustaan viime vuonna.

Kaupunkiin valmistui viime vuonna yhteensä 300 asuntoa. Niistä kerrostaloasuntoja oli 200, omakotitaloja 58 ja rivi- ja paritaloasuntoja 42.

Asuntorakentaminen on ollut vuodesta 2015 asti selvästi Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman tavoitetta kerrostalovoittoisempaa. Siinä on asetettu vuosille 2013-2020 kaupungin vuosittaiseksi tavoitteeksi 210 asuntoa, joista 69 kerrostaloja. Omakotitalojen tavoitemäärä on suunnitelmassa 88 ja rivi- tai paritaloasuntojen 53.

Kerrostalorakentamisen painotusta ja omakotitalojen rakentamisen tavoitteesta jäämistä selittää väestön ikääntyminen ja kaupunkimaisen asumisen lisääntyminen.

Vilkkainta rakentaminen oli keskustan ympäristössä, jonne sijoittuivat kaikki valmistuneet kerrostalot ja 11 omakotitaloa. Seuraavaksi eniten asuntoja valmistui Suoramalle ja Ranta-Koiviston-Liuksialan alueelle.

Asuntorakentaminen on ollut vuodesta 2015 asti selvästi Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman tavoitetta kerrostalovoittoisempaa.

Kaupunki arvioi myönnettyjen rakennuslupien perusteella, että asuntorakentaminen jatkuu vilkkaana nauhataajamassa ja Ruutanassa. Myös keskustassa ja Vatialassa on menossa erityyppisiä rakennushankkeita.

Asemakaava-alueiden ulkopuolella omakotitalorakentamisen hakemukset keskittyivät edelleen taajamien läheisyyteen. Maaseutukylien hankkeita oli muutama. Käsiteltyjä hakemuksia oli 11. Ne vähenivät jonkin verran edellisvuodesta, jolloin niitä oli 14 kappaletta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viime vuoden rakennushanke Antti ja Maarit Summalan omakotitalo oli yksi Kangasalle viime vuonna rakennetuista uusista taloista.

Sahalahden ja Kuhmalahden kaavattomien alueiden loma- tai saunarakennuksia koskevia poikkeuslupahakemuksia käsiteltiin kolme kappaletta.

Sahalahdella yksi loma-asunto muutettiin vakituiseksi asunnoksi suoraan rakennusluvalla rakennusjärjestyksen nojalla. Vanhan Kangasalan alueella hyväksyttiin loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi, mikäli asunto sijoittuu strategisen yleiskaavan suotuisalle alueelle.

Lue lisää vuoden 2018 rakentamisesta:

Kangasalle nousee kerrostaloja tavoitetta enemmän – omakotitaloja rakennettiin viime vuonna 55

4 kommenttia

  1. Mahtaiskohan johtua siitä, että tontteja ei tule sinne missä ihmiset haluaisi asua? Lisäksi tontit ja niiden vuokrat ovat jopa Tamperetta kalliimpia, ei toimi. Ja ilmeisen hankalaa on saada rakennuslupaa kaava-alueen ulkopuolelle. Oiskohan aika vaihtaa kunnanjohtajaa?

  2. kaupunki tietoisesti keskittää asumista, keskuksiin ja vähentää palveluita muualta. Kangasalle saisi hienoja omakotialueita jos olisi viitseliäitä päättäjiä. Kangasalta muuttavat nuoret pois koska omakoti tontteja ei ole tarpeeksi ja tontit törkyhintasia. orivedellä esim. saa tontin palveluiden läheisyydestä pilkkahintaan. Eikö kannattaisi ajatella muutakin kuin kerrostalo rakentamista? Ihmetystä herättää myös miksei kunta panosta vesistöjen läheisyyteen. Esim. Kangasalla ei ole tarjolla kunnon puusauna mahdollisuutta kesä eikä talviaikaan. Kaivantoon tai kisarantaan saisi hienot vesiurheilu paikat. Tanssilava pois ja kunnon uimaranta ’etelän hiekkarannat’ ja kunnon parkkipaikat ilman Pirkko a, sit olis mahdollisuudet pitää kesä festarit. subbilauta vuokrausta, yms. soutuveneen vuokrausta, kirkkoveneen vuokraus, kunnon laiturit veneilylle sinne mobiliaan ja tankkauspiste. Mahdollinen hotelli myös palvelisi vesillä liikkujia ja muita majoittujia, lisäksi alueelle voisi rakentaa, tenniskentät, beach kentät, minigolfin, yms vaikka flowparkki. mieluummin hienoissa maisemissa kuin keskellä tympeää kylää. talvisin retkiluistelua ja muuta talviriehaa. Mahdollisuuksia on monia toteuttajia ja ideoita ei vaan anneta tapahtua.

  3. Kun Kangasalan kaupungilla ei ole mitään halua katsoa asumisessa ja rakentamisessa Sahalahden suuntaan, ei tänne kaavoitetulle heinäpellolle kukaan halua taloaan pykätä. Vihtyisämpiäkin asumistaajaman rakentamiseen löytyisi paikkoja kuin St1 viereiselle kylmäaseman pellolle. Väittäisin, että Kangasalan kaupungin virkahenkilöille ja poliittisille päättäjille sopii, että viljelty negatiivisen kierteen swingi näännyttää kylämme pala palalta. Paikallisena sanoisin, että rivitaloasumisella olisi keskustan tuntumassa kysyntää. Jos ei ole mielekkäitä asuntoja ja asumispaikkoja ei ole myöskään tulijoita ja asukkaita. Tämän kierteen perässä kun katoaa ne peruspalvelut ja niiden myötä kaupat ja sellaset, jää jäljelle vain vanhukset ja kela-taksi. Tähän ilmeisesti myös oikein pyritään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.