Koti Pääuutiset Kangasalle tulee uudenlainen palvelutalo vammautuneille

Kangasalle tulee uudenlainen palvelutalo vammautuneille

0
Sanna Alksejev ja Pia Käpyaro ovat tuttu näky Finnentien ja Reikiläntien kulmauksessa sijaitsevalla rakennustyömaalla. Barona Rakennuksen Jarmo Viitanen ja Petri Marjamäki kertoivat auliisti, missä mennään.

Kangasalla avautuu loppuvuodesta palvelukoti, joka tarjoaa paikkakunnalla uudenlaista palvelua. Finnentien varteen nousevassa VetreaElo Einarissa on 28 tehostetun asumisen kotia vammautuneille. Asunnot on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille, jotka ovat vammautuneet esimerkiksi liikenneonnettomuudessa tai neurologisen sairauden seurauksena.

– Halusimme tuoda osaamistamme Kangasalle ja lähikuntiin Talon sijainti on ihanteellinen; lähellä keskustaa ja palvelujen äärellä, Vetrea Terveyden asumispalvelujen liiketoimintajohtaja Sanna Aleksejev sanoo.

Hän huomauttaa, että Einar ei ole erillinen saareke, vaan asukkaat osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan paikkakunnan tapahtumiin ja käyttävät sen palveluja.

– Keskeisenä ajatuksena on, että jokainen asukas voi elää mahdollisimman normaalia ja omannäköistä elämää, Aleksejev tiivistää.
Palvelun saaminen kotikuntaan tai sen lähelle on asukkaan ja omaisten etu.

– On eri asia poiketa katsomaan läheistään vaikka kauppareissun yhteydessä kuin matkustaa sitä varten erikseen, Einar-palvelukodin päällikkö Pia Käpyaro luonnehtii.

Kodin asukkaaksi hakeudutaan oman kotikunnan vammaispalveluiden tai palveluohjauksen kautta. Talo on tarkoitettu alle 65-vuotiaille.

Vetrea Terveyden toimitusjohtaja Laura Airaksinen tuo johtamansa yrityksen palvelut mieluusti syntymäpitäjäänsä. Toimintaympäristö on hänelle tuttu myös aiemmasta Pikonlinna Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä, josta hän siirtyi kolme vuotta sitten Vetreaan.

– Alueen tuntemus tuo tiettyä helppoutta asettua paikkakunnalle. Tiedän, että Kangasala on kehittyvä ja hyvin hoidettu kaupunki.
Kangasalan vammaispalvelun johtaja Tea Kärnä on tyytyväinen uudesta palvelumuodosta. Lähimpää vastaavaa palvelua on tähän asti ollut saatavilla Tampereella.

– Tällä hetkellä käymme neuvotteluja 11 kangasalalaisen henkilön siirtymisestä Vetrean yksikköön. Kaupungin toiveena olisi saada yksiköstä koteja myös kehitysvammaisille, mutta tämä prosessi on kesken ja vaatii luvan muun muassa Valviralta.

Kangasalan Einarin jokaisessa asunnossa on oma wc, kylpyhuone ja varaus minikeittiölle. Osassa on myös terassi.

– Asuminen on sekä yksilöllistä että yhteisöllistä. Valitettavasti vammautumisen jälkeen sosiaalinen elämä usein kaventuu. Palvelukodin yhteistiloissa on mahdollisuus seurustella ja osallistua järjestettyyn toimintaan, Käpyaro kertoo.

– Asiakas asuu meillä esteettömissä, kalustetussa ympäristössä, jossa apu ja tuki ovat lähellä ympäri vuorokauden, hän jatkaa.

Talossa työskentelee moniammatillinen hoitotiimi ja pääpaino on pysyväisluontoisessa asumisessa.
Intervallipaikat palvelevat esimerkiksi omaishoitajien lomajaksojen aikana.

Tarjolla on myös asumisvalmennusta, Arvioitijakson aikana kartoitetaan yhdessä asiakkaan kanssa, millainen asumismuoto ja palvelut sopivat hänelle parhaiten.


Palvelukoti työllistää reilut kaksikymmentä henkilöä, ja rekrytointi on juuri alkamassa.

Vetrea Terveys tekee tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Talo tulee muun muassa tarjoamaan harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille ja mahdollistaa näin tutustumisen vaativaa hoitoa tarvitsevaan uudenlaiseen asiakaskuntaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän