Koti Uutiset Kani kuin koira

  Kani kuin koira

  0
  Katrin Karves ja Erik Pentti totuttavat nuoria kaneja ihmisen käsittelyyn. Ilman totuttelua kaneista tulee arkoja.

  Viittakuvioinen kanivaari pomppii pihalla vastaan. Raukka erehtyi kerran jättämään laumansa, ja sen jälkeen lauma jätti hänet. Muutama tunti erossa kavereista riitti – ranskalaiset luppakanit eivät hyväksy karkulaista jengiinsä ja vaari on saanut jolkotella pihassa vapaana. Yöt ja päivät, kesät ja talvet.
  Heidi Karveksen piharakennuksesta Suinulasta löytyy häkeistä yli 20 ranskanluppakania. Karveksen kiinnostus jyrsijöihin kumpuaa 30 vuoden takaa, vuonna 1984 Karves oli 16-vuotiaana tyttönä perustamassa Suomen ensimmäistä Kani- ja jyrsijäyhdistystä. Samana vuonna järjestettiin maan ensimmäinen kani- ja jyrsijänäyttely.
  – Kirjoittelimme rekisteripapereita jyrsijöille. Se oli pikkutyttöjen puuhastelua, mutta yhdistys oli rekisteröity. Yhdistyksen toiminta jatkuu yhä, vaikka itse en mukana olekaan, Karves sanoo.
  Hän ehti olla ilman kaneja 15 vuotta, mutta lempääläläiseltä kasvattajalta löytyi Pekka, josta Suinulan lauma alkoi kasvaa. Pekan jälkeen laumaan liittyivät Kalle ja Saara.

  Perheen poika Erik Pentti käsittelee kaneja tottuneesti. Poika kertoo, että kaneilta löytyy kyllä nimet, mutta niitä ei käytetä.
  – Kanit ruokitaan joka päivä ja vaihdetaan vettä. Aamulla heti herätessä pitää tietysti heti tulla. Talvella lämmintä vettä pitää hakea sisältä, se on vähän työlästä, Erik kertoo.
  Kesällä kaneille poimitaan heinää läheiseltä niityltä, ja ruohonleikkuusta vastaava poika kertoo kiikkuttavansa myös leikkuujätteen kaneille.
  – Se ei tietenkään ole yhtä maistuvaa kuin tuore ruoho. Lisäksi kanit syövät porkkanoita, joskus omenoita ja kanin ruokaa.
  Kanin ruoka on hevosille tarkoitettua pellettiä.
  Seuralliset, lähes koiramaisesti käyttäytyvät kanit on helppo opettaa kulkemaan valjaissa. Osa Karveksen Gnawers-kasvateista on perheissä, joissa niiden kanssa kilpaillaan kaniagilityssä.
  – Meillä ei riitä aikaa sellaiseen, Erik kertoo.
  Pihasta löytyy nimittäin kanien lisäksi kanoja, lampaita sekä Heidin kasvattamia kultaisia noutajia.

  Ranskalaiset luppakanit soveltuvat Karveksen mukaan kokemattomillekin lemmikin omistajille. Kuusikiloiseksi kasvava pitkäkorva tarvitsee tilaa liikkuakseen, mutta on muuten helppohoitoinen.
  – Luppakanit ovat rauhallisia ja seurallisia. Ne ovat kuin koiria – makaavat sohvalla ja seuraavat perässä jääkaapille. Olen nähnyt, kuinka ne nukkuvat koirien kanssa samassa kopassa. Tallikaneiksi nämä soveltuvat hyvin, Heidi Karves kertoo.
  Siistejäkin kanit ovat. Häkeissään ne tekevät tarpeensa vain yhteen nurkkaan. Eikä turkkia tarvitse hoitaa.
  – Lupat pärjäävät ulkona talvellakin, mutta niitä ei saa kuljettaa vuorotellen sisään ja ulos, sillä sisällä ne pudottavat talviturkkinsa.
  Karveksen tuoreimmasta pentueesta osa on vielä kotia vailla. Luovutusikäisiä poikaset ovat huhtikuussa, kahdeksan viikon ikäisenä.
  – Pikkukaneja on tärkeä käsitellä päivittäin, jotta ne tottuvat ihmisiin. Kaneista tulee helposti arkoja, Erik kertoo.
  Kysyttäessä, että mitä kanit häkeissään puuhailevat, Erik osoittaa yhtä pahnoilla pötköttelevää:
  – Tuota ne puuhailevat. Etenkin näin keväällä ja kesällä ne nauttivat auringon lämmöstä.
  Iltaviileällä kanit intoutuvat leikkimään keskenään.
  Lopuksi vielä vinkki kahden kanin omistajille. Heidi Karveksen mukaan riitaa pupusille tulee, jos on tullakseen, mutta riidat voi ratkaista yhdellä tavalla:
  – Laitetaan kanit pahvilaatikkoon ja lähdetään autoajelulle. Niillä ei ole tilaa tapella, mutta niiden on turvauduttava toisiinsa. Sen jälkeen ne ovat taas sovussa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän