Kansainvälisyyden kaipuu vie kangasalalaisen nuorisovaltuutetun Flekkeen Norjaan

0
Minttu Saarinen harrastaa astangajoogaa. Nuori nainen haluaa edistää kehitysmaiden tyttöjen oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa.

Syksyllä 17 vuotta täyttävä Minttu Saarinen ei osaa määritellä tarkasti, milloin halu vaikuttaa yhteisiin asioihin heräsi.

– Minulla on sellainen asenne, että olen aina mennyt mukaan kaikkeen mahdolliseen.

Ala- ja yläasteikäisenä hän toimi oppilaskunnassa. Seiskaluokkalaisena häntä kannustettiin Kangasalan nuorisovaltuustoon, jossa hän on mukana jo neljättä vuotta.

Saarinen kokee, että nuorisovaltuutetun tärkein ja ­pääasiallinen tehtävä on valvoa, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa. Hän on edustanut nuoria eri lautakunnissa, viimeiset puolitoista vuotta sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Saariselle on jäänyt mieleen erityisesti lautakunnan päätös tarjota ilmainen ehkäisy alle ­25-vuotiaille.

– Nuorisovaltuustoajalle on mahtunut paljon muutakin, mutta maksuton ehkäisy on yksi konkreettisista nuoria koskevista päätöksistä, Saarinen toteaa.

Kolme vuotta sitten hän kuuli lastenoikeusjärjestö Planin vaikuttajaryhmästä, johon valitaan 20 nuorta ympäri Suomea. Saarinen haki ja pääsi mukaan. Kolmantena toimintavuonnaan hän on toiminut ryhmän puheenjohtajana. Etenkin kehitysmaiden tyttöjen oikeudet ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat Saariselle tärkeitä asioita.

Elokuussa Saarinen joutuu sanomaan hyvästit luottamustoimille, sillä hän aloittaa IB-tutkinnon, eli kansainvälisen yo-tutkinnon, opinnot Norjassa UWC-koulussa.

Kaksivuotiseen tutkintoon valmistavat opinnot Saarinen suoritti viime lukuvuonna Tampereen Lyseon lukiossa.

Tammikuussa hän lähetti hakemuksen UWC:lle. United ­World College on maailmanlaajuinen koulutusliike, joka pyrkii edistämään eri kulttuuritaustaisten ihmisten välistä yhteisymmärrystä ja lisäämään erilaisuuden arvostamista.

Liikkeellä on 18 lukiotason koulua neljällä eri mantereella. Oppilaita tulee 155 maasta. Saarinen kertoo, että tänä vuonna Suomesta kansainvälisiin kouluihin haki 120 nuorta, joista lopulta 13 valittiin. Valitut saavat Suomen kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittaman stipendin, joka kattaa opiskelukulut.

Flekkessä sijaitseva koulu ei ollut Saarisen hakemuksessa ykkösvaihtoehtona, mutta tällä hetkellä hän on tyytyväinen pääsystä toiseen Pohjoismaahan. Jokaisella koululla on nimittäin omat ominaispiirteensä. Norjassa opintojen ohella tutustutaan Pohjoismaiseen kulttuuriin ja Punaisen Ristin toimintaan. Lisäksi Norjaan lähtee poikkeuksellisesti kaksi suomalaista.

– Olen koko ajan innostuneempi. Toki kun lähtöön on enää parisen viikkoa, se alkaa konkretisoitua ja jännittää. Mutta olemme tutustuneet hyvin toisen Norjaan lähtijän kanssa, se helpottaa jännitystä.

Norja sopii Saariselle myös siksi, että koulussa on mahdollisuus liikkua monipuolisesti. Nuorempana Saarinen yleisurheili ja pelasi jalkapalloa. Nykyään lempilaji on astangajooga.

– Itse asiassa yksi koulun opettajista on myös joogaopettaja.

Saariselle pääsy opiskelemaan ulkomaille jo nuorena on merkittävä virstanpylväs.

– Olen haaveillut kansainvälisestä urasta, ja onhan tämä iso askel siihen suuntaan. Kun lähtee ulkomaille näin nuorena, ehtii juurtua sinne. En voi enää kuvitella, että jäisin Suomeen.

IB-tutkinnon suoritettuaan Saarinen haluaisi jatkaa opintoja jonkin maan yliopistossa. Sitä ennen hän saattaa kuitenkin käydä armeijan. Se antaisin eväitä suuren unelman jahtaamiseen.

– Haaveenani on olla aikuisena johtavassa asemassa. Johtotehtävissä on vähemmän naisia kuin miehiä, joten kliseisesti ilmaistuna voisin rikkoa lasikattoja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.