Kansalaisopistoja tarvitaan yhä edelleen

1

Kansalaisopistot, joita monin paikoin kutsutaan myös työväenopistoiksi, syntyivät suomalaisten sivistämiseksi reilu sata vuotta sitten. Tuolloin vain harvat suomalaiset olivat käyneet edes kansakoulun.

On uskomatonta, että opistoverkostolla on vieläkin toimintaa jokaisen Suomen kunnan alueella. Opistoja on yli 180, ja kursseille osallistuu vuosittain noin 650 000 opiskelijaa, siis noin joka kymmenes suomalainen.

Kangasalan opistoasiat hoituvat nykyisin Valkeakoski-opistossa. Vuonna 2017 siellä opiskeli 16 108 kurssilaista, oppitunteja annettiin 390 eri toimipaikassa 1 343 kurssilla.

Maailma on muuttunut kuluneiden sadan vuoden aikana. Suomalainen peruskoulu on taannut, että kaikilla kansalaisilla on suurin piirtein samanlainen pohjakoulutustaso.

Siitä huolimatta kansalaisopistot pitävät tiukasti pintansa, ja nyt uuden vuoden alettua useimmat ryhmät ovat jälleen täyttyneet. Opetuksen parhaita puolia ovat avoimuus ja edullinen hinta.

Kansalaisopisto kärsii hiukan vanhahtavasta maineesta. Mutta ken sen oven avaa, yllättyy usein todella positiivisesti.

Tässä hälyisässä ja monimutkaisessa maailmassa kansalaisopistot tarjoavat juuri sitä mitä ihmiset tarvitsevat: mahdolli­suuden oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin.

1 kommentti

  1. Edellisen lehden pääkirjoituksessa kehotettiin äänestämään oman kaupungin ehdokkaita kevään vaaleissa. Älkäämme kuitenkaan äänestäkö ainakaan demareiden ehdokasta. Niin hirveän rumaa jälkeä ovat Kangasalan demarit aiheuttaneet uimahallin johtajan irtisanomisessa. He ovat pilanneet koko Kangasalan maineen. Ja lisää negatiivista julkisuutta Kangasalle on rutkasti tulossa kun oikeudenkäynti alkaa ja se kestää kauan. Demareiden ehdokas on vastuussa ja paikallisjärjestö. Koko irtisanomisasia on demokratian ja sosiaalidemokratian karmea irvikuva !!! Ei sellaisia eduskuntaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.