Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kansalaisopistoja tarvitaan yhä edelleen

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 9.1.2019 kello 7.00

Kansalaisopistot, joita monin paikoin kutsutaan myös työväenopistoiksi, syntyivät suomalaisten sivistämiseksi reilu sata vuotta sitten. Tuolloin vain harvat suomalaiset olivat käyneet edes kansakoulun.

On uskomatonta, että opistoverkostolla on vieläkin toimintaa jokaisen Suomen kunnan alueella. Opistoja on yli 180, ja kursseille osallistuu vuosittain noin 650 000 opiskelijaa, siis noin joka kymmenes suomalainen.

Kangasalan opistoasiat hoituvat nykyisin Valkeakoski-opistossa. Vuonna 2017 siellä opiskeli 16 108 kurssilaista, oppitunteja annettiin 390 eri toimipaikassa 1 343 kurssilla.

Maailma on muuttunut kuluneiden sadan vuoden aikana. Suomalainen peruskoulu on taannut, että kaikilla kansalaisilla on suurin piirtein samanlainen pohjakoulutustaso.

Siitä huolimatta kansalaisopistot pitävät tiukasti pintansa, ja nyt uuden vuoden alettua useimmat ryhmät ovat jälleen täyttyneet. Opetuksen parhaita puolia ovat avoimuus ja edullinen hinta.

Kansalaisopisto kärsii hiukan vanhahtavasta maineesta. Mutta ken sen oven avaa, yllättyy usein todella positiivisesti.

Tässä hälyisässä ja monimutkaisessa maailmassa kansalaisopistot tarjoavat juuri sitä mitä ihmiset tarvitsevat: mahdolli­suuden oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös