Kansanradio

0

Radiosta tulee sunnuntaisin ohjelma, joka on toisille viikon kohokohta ja jota toiset eivät kuuntele mistään hinnasta. Minä kuuntelen Kansanradiota aina kun mahdollista.

Kansanradio täytti 40 vuotta. Juhlan kunniaksi lähetysaika oli viime sunnuntaina pitempi, jolloin ohjelmaan mahtui muun muassa kertausta menneestä, presidentti Niinistön haastattelu ja puheluita kansalta.

Pidin juhlaohjelmaa erityisen mielenkiintoisena, joten keskeytin puiden pinoamisen ja siirryin sisätiloihin ennen lähetyksen alkamista.

Kansanradion alkuperäinen tunnussävel Kuuntele minua, kuuntelen sinua, ääni kun on nyt Kansanradion sopi mielestäni hyvin ohjelman henkeen.

Nykyinen tunnus on myös hyvä, mutta aiempi kertoo selvemmin mistä on kyse: Kansanradio antaa sekä mahdollisuuden puhua omaa asiaa että kuunnella muiden ajatuksia ja kokemuksia.

Ohjelma on kansalaisten vertaistukiryhmä ja mielipidepalsta. Toimitus saa yli 10 tuhatta yhteydenottoa vuodessa puhelimitse tai kirjoitettuina tavallisilta ihmisiltä.

En ole koskaan ottanut yhteyttä Kansanradioon. Pidän omaa kansanradiota tavatessani muita harrastuspiireissä, kylillä ja töissä. Koen tärkeäksi, että saan yhdessä muiden kanssa päivitellä esimerkiksi politiikkaa, ilmiöitä, säätä, tv-ohjelmia, urheilua, julkisuuden henkilöitä ja Kangasalan kaupungin toimintaa.

Puheenaiheina olevat asiat jäävät meiltä monesti ratkaisematta. Usein keskustelut kuitenkin johtavat maalaisjärkisiin päätelmiin, miten asiat olisivat hyvin, jos me voisimme ne toteuttaa. Luulen myös Kansanradioon yhteyttä ottavien ajattelevan samoin eli oma kokemus tai tieto voi hyödyttää toisia.

On mahtavaa, että Yleisradio tarjoaa ihmisille, erityisesti iäkkäämmille, Kansanradion kaltaisen kanavan kertoa vapaasti ajatuksia ja kokemuksia kaiken maailman asioista.

Oma havaintoni nimittäin on, että aika usein muissa ohjelmissa ensin keskustellaan ja esitetään näkökulmia, mutta lopuksi joku asiantuntija kertoo miten asia mukamas oikeasti on tai analysoi keskustelijoiden esiintymisen. Ikään kuin kuulijat eivät itse osaisi tehdä johtopäätöksiä.

Toivoisin, että Kansanradion ohjelma-aika pidennettäisiin vähintään tuntiin. Materiaalin puutteesta ohjelman toimitus ei nimittäin kärsi.

Ehkä minunkin pitää soittaa Kansanradioon, koska mikään ei kestä kuten ennen: autoni akku hiipui kesken ohjelman.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.