Karhu hajotti mehiläispesiä Mäyrän tienoolla Ponsantien varrella

0
Mehiläistarhaaja Janne Pajula kokosi maanantaina kokonaan tuhoutuneen tarhan jäännöksiä pois vietäväksi. Karhu vieraili paikalla ainakin kahtena eri päivänä.

Karhu on hajottanut parisenkymmentä mehiläispesää Ponsantien varsilla viimeisimpien vajaan kahden viikon aikana. Kohteiksi joutuneet tarhat sijaitsevat pääosin Kangasalla, mutta tuhoja on myös Oriveden puolella.

Tiedossa on tuore karhun tihutyö myös Kuhmajärven itärannalta. Kontio rikkoi yhden mehiläispesän pari päivää sitten.

Ponsassa asuva mehiläistarhaaja Janne Pajula omistaa useimmat pesät, jotka hunajanhimoinen karhu on repinyt hajalle. Otus on käynyt ainakin viidessä tarhassa.

– Karhut eivät ole mellastaneet tarhoissani aiemmin. Olo on aika neuvoton, Pajula kertoi katsellessaan mylläyksen jälkiä tarhassa, jonka kaikki pesät ovat hajalla.

Parinkymmenen pesän tuho on iso lovi noin 200 pesän kokonaismäärään. Vajeen paikkaaminen ei käy käden käänteessä.

Uusi pesä maksaa 350 euroa. Saamatta jäänyt hunajasato ja koituva lisätyö tarkoittavat noin 1 000 euron menetyksiä pesää kohden.

Vahingot nousevat lähelle  20 000 euroa. Riistavahinkolain mukainen korvaus kattaa summasta noin kolmanneksen.

Karhujen mellastus on luonnon ilmiö, joita ihminen ei voi täysin estää. Pajulan mielestä nykyistä rivakammat otteet jo ensi tuhojen jälkeen vähentäisivät vahinkoja.

– Häirikkökarhu pitäisi karkottaa heti tuhojen ilmaannuttua. Tein ensimmäisen ilmoituksen poliisille toissa lauantaina, mutta ainakaan vielä ilmoitukset eivät ole johtaneet toimenpiteisiin.

Lue lisää karhujen liikehdinnästä 3.5.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.