Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Karhu hajotti mehiläispesiä Mäyrän tienoolla Ponsantien varrella

Karhu on hajottanut parisenkymmentä mehiläispesää Ponsantien varsilla viimeisimpien vajaan kahden viikon aikana. Kohteiksi joutuneet tarhat sijaitsevat pääosin Kangasalla, mutta tuhoja on myös Oriveden puolella.

Uutiset - 4.5.2018 kello 10.39
Kangasalan Sanomat / Juha Jäntti
Karhu hajotti mehiläispesiä Mäyrän tienoolla Ponsantien varrella
Mehiläistarhaaja Janne Pajula kokosi maanantaina kokonaan tuhoutuneen tarhan jäännöksiä pois vietäväksi. Karhu vieraili paikalla ainakin kahtena eri päivänä.

Tiedossa on tuore karhun tihutyö myös Kuhmajärven itärannalta. Kontio rikkoi yhden mehiläispesän pari päivää sitten.

Ponsassa asuva mehiläistarhaaja Janne Pajula omistaa useimmat pesät, jotka hunajanhimoinen karhu on repinyt hajalle. Otus on käynyt ainakin viidessä tarhassa.

– Karhut eivät ole mellastaneet tarhoissani aiemmin. Olo on aika neuvoton, Pajula kertoi katsellessaan mylläyksen jälkiä tarhassa, jonka kaikki pesät ovat hajalla.

Parinkymmenen pesän tuho on iso lovi noin 200 pesän kokonaismäärään. Vajeen paikkaaminen ei käy käden käänteessä.

Uusi pesä maksaa 350 euroa. Saamatta jäänyt hunajasato ja koituva lisätyö tarkoittavat noin 1 000 euron menetyksiä pesää kohden.

Vahingot nousevat lähelle  20 000 euroa. Riistavahinkolain mukainen korvaus kattaa summasta noin kolmanneksen.

Karhujen mellastus on luonnon ilmiö, joita ihminen ei voi täysin estää. Pajulan mielestä nykyistä rivakammat otteet jo ensi tuhojen jälkeen vähentäisivät vahinkoja.

– Häirikkökarhu pitäisi karkottaa heti tuhojen ilmaannuttua. Tein ensimmäisen ilmoituksen poliisille toissa lauantaina, mutta ainakaan vielä ilmoitukset eivät ole johtaneet toimenpiteisiin.

Lue lisää karhujen liikehdinnästä 3.5.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös