Kari Uusimaa ja Kimmo Ojala pelastivat veden varaan joutuneen viime toukokuussa Pajulanjärvellä – Pirkanmaan pelastuslaitokselta huomionosoitus miehille

0
Kari Uusima pelasti kaverinsa Kimmo Ojalan kanssa miehen Pajulanjärveltä viime toukokuussa.

Toukokuinen perjantai alkaa pikkuhiljaa kääntyä illaksi. Kuhmalahtelainen Kari Uusimaa on viettänyt päivän mökillään Pajulanjärvellä Vehkajärvellä muuraushommia tehden. Kaverina hänellä on sahalahtelainen Kimmo Ojala.

Illansuussa kellon käydessä puoli kymmentä miehet ovat asettuneet katsomaan televisiosta peliä, kun Kuhmalahden VPK:ssa toimiva Uusimaa saa hälytyksen vesipelastustehtävästä. Osoitteena on naapurimökki.

– Juoksimme muutaman sadan metrin matkan sinne. Muut VPK:n jäsenet soittivat samaan aikaan Pajulanjärvellä sattuneesta onnettomuudesta ja kysyivät pääsenkö lähtemään. Kerroin, että olen jo paikalla, mutta mökillä ei ole ketään, Uusimaa kertoo.

Uusimaa pyysi Ojalaa lähtemään kaveriksi järvelle, sillä tämä harrastaa kalastusta ja on tottunut liikkumaan vesillä. Miehet tyhjensivät veneen kalastustarvikkeista ja ajoivat niemen ympäri onnettomuuspaikaksi kerrotun mökin eteen.

Muistaminen tuntuu hyvältä. Siltä, että olen tehnyt jotain oikein ja ollut esimerkkinä muille.

– Kävi tuuri siinä mielessä, että olin vasta samana iltapäivänä tuonut veneen mökille. Muuten ei olisi ollut mitään, jolla lähteä vesille.

Koska mökin lähettyvillä järvellä ei näkynyt liikettä ja rakennus vaikutti autiolta, he suuntasivat summanmutikassa  selälle päin.  Uusimaa arveli, että jos mökin asukkaat olisivat lähteneet vesille, he olisivat jääneet kiinni kahden ison saaren kivikkoon.

Veden varaan joutunut oli kylmettynyt

Viime toukokuinen kevätilta alkoi pikkuhiljaa hämärtyä. Keli oli melko tyyni, ja vesi aika kylmää, noin 10 asteista.

– Kaukana vedessä alkoi pilkottaa valkoinen piste, jotain mitä ei normaalisti näy järvellä. Totesimme sen olevan kaatunut vene, hän kertoo.

Piskuisen soutuveneen reunasta piteli kiinni mies. Uusimaa arvelee, että he saapuivat paikalle viime tipassa, sillä veden varaan joutunut oli jo selvästi kylmettynyt.  

– Nostimme hänet kyytiin ja kysyimme, oliko veneessä muita. Hän vastasi, että kaveri oli, mutta hän hukkui heti. Vene oli nurinpäin ja vieressä kellui jonkinlainen saavi, kalaverkkojen päätykohot ja takki, jonka keltainen väri erottui vedestä.  Tarkemmin katsoen selvisi, että pelastuneen kaveri ei ollutkaan vajonnut, vaan jäänyt kellumaan verkon kohon päälle.

Uusimaa ja Ojala ajoivat läheiseen rantaan mukanaan pelastunut ja vedessä kellunut mies. Rannalla odotti apua paikalle hälyttänyt kolmas henkilö.

Hälytys annettiin väärään paikkaan

Uusimaa kertoo, että tilanne oli aluksi kaiken kaikkiaan sekava. Koska hälytys oli annettu hänen naapurimökilleen, hän oletti, että hädässä olevat ovat sieltä. Pikkuhiljaa hänelle selvisi, että hälytys oli jostain syystä tehty väärään osoitteeseen.

– En tiedä, oliko hälytyksen tehnyt shokissa, koska hän ei tiennyt mökin osoitetta, jolla olimme, vaikka se oli hänelle tuttu paikka. Lähdin tielle tarkistamaan, mikä paikan osoite on, jotta ambulanssi osasi tulla oikeaan paikkaan, Uusimaa kertaa.

Osoittautui, että hälytyksessä annettuun osoitteeseen oli matkaa noin kaksi kilometriä. Kun oikea paikka selvisi, sinne saapuivat poliisit, ensihoito ja VPK:laisia Kuhmalahdelta, Rautajärveltä ja Eräjärveltä. Paikalle oli kutsuttu myös pelastushelikopteri.

Selviytynyt mies kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Hukkunutta ei voitu enää auttaa.

Isäni oli mukana vapaapalokunnassa.  Hänen jalanjäljissään olen mennyt. Siellä oppii paljon, eikä saatu oppi mene hukkaan.

Poliisi teki onnettomuudesta kuolinsyytutkinnan.

Ensimmäinen ihmisen pelastustehtävä

Uusimaalle ei ole selvinnyt, miksi kalaverkkoja laskemassa olleiden miesten vene oli kaatunut. Kummallakaan ei ollut pelastusliivejä.

Uusimaa on ollut mukana Kuhmalahden vpk:ssa vuodesta 1986 asti. Viime kesäinen ihmisen pelastustehtävä oli hänelle ensimmäinen.

– Minulle jäi hyvä mieli siitä, että yksikin henkilö saattiin pelastettua. Alkuun harmitti se, että hälytys tuli väärään paikkaan. Muuten toinenkin olisi ehkä saatu pelastettua. Toisaalta en voi tietää, hukkuiko hän heti tai saiko esimerkiksi sairauskohtauksen, hän pohtii.

Linnuntietä onnettomuuspaikalle olisi ollut Uusimaan mökiltä vain viiden minuutin matka.

Pirkanmaan Pelastuslaitos muistaa ansiokkaita

Tänään torstaina Pirkanmaan Pelastuslaitos järjestää juhlavan kahvitilaisuuden maakunnassa sattuneissa onnettomuuksissa ansiokkaasti toimineille. Uusimaa ja Ojala ovat kutsuttujen joukossa.

– Muistaminen tuntuu hyvältä. Siltä, että olen tehnyt jotain oikein ja ollut esimerkkinä muille, Uusimaa toteaa.

Hän jatkaa edelleen Kuhmalahden VPK:ssa, koska haluaa auttaa jatkossakin.  

– Isäni oli mukana vapaapalokunnassa.  Hänen jalanjäljissään olen mennyt. Siellä oppii paljon, eikä saatu oppi mene hukkaan.

Uusimaa ei ole tavannut pelastamaansa miestä kasvokkain toukokuun jälkeen. Jonkin aikaa onnettomuuden jälkeen tämä kuitenkin soitti ja esitti kiitokset.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.