Karkota vorot – pidä mökki asutun näköisenä

0
Lukkoseppä Vesa Mäenpää pitelee käsissään Abloy 428 varmuuslukkoa. Mäenpään mukaan lukko on yksi suosituimmista hyvän hinta-laatusuhteensa vuoksi.

Monen kesämökkeilykausi on loppunut tai loppuu pian. Tyhjillään oleva, autio mökki on varkaille houkutteleva kohde.

– Mökin pitäisi olla asutun näköinen. Talvella olisi tärkeää, että joku pitäisi ajotien aurattuna, muun muassa mökkitalonmiehen hommia tekevä Tarmo Karjalainen Yönsilmä Oy:stä kertoo.

Paitsi että auraaminen pitää mökin asuttuna, voi säännöllisesti auraamassa käyvän mahdollisista jälkihavainnoista olla hyötyä, jos mökille joka tapauksessa murtaudutaan.

Viime aikoina Tarmo Talkkarina tunnettu Karjalainen ei ole törmännyt mökkivarkaiden armoille joutuneisiin mökkeihin, mutta vuosien varrella Karjalaiselle on tullut vastaan kiinteistöjä, joihin on murtauduttu.

Kesämökkiläisiä hän neuvoo pitämään kaikki vähänkään arvokkaat tavarat pois ikkunoiden läheisyydestä.
Mökillä voi pitää valoa pienessä led-valossa tai asentaa sinne liiketunnistimella varustetun valaisimen.

Valaisimiin liittyvän vinkin antaa myös Pirkanmaan Lukkopalvelussa työskentelevä lukkoseppä Vesa Mäenpää.

– Sisälle voi laittaa vaikka lampun palamaan kellokytkimellä, hän ehdottaa.

Mäenpää asentaa työkseen erilaisia lukkoja sekä kameravalvonta- ja rikosilmoitusjärjestelmiä.
Hänen mukaansa viimeksi mainitut ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina.

– Aikaisemmin ne olivat vain kalliiden huviloiden varusteluja. Nyt kameravalvontaa ja hälytyksiä on alettu laittaa tavallisille talviasuttaville mökeille.

Suomessa vapaa-ajanasunnot ovat hyvin monenikäisiä ja varustelultaan erilaisia. Siksi Mäenpään mielestä onkin hyvin tapauskohtaista, mitä turvajärjestelmiä mökille kannattaa laittaa.

– Jos mökki on vaatimaton, eikä siellä säilytetä mitään arvokasta, miksi sen suojaamiseen kauheasti satsaisi, Mäenpää pohtii.

Vaatimatonkin mökki kannattaa kuitenkin pitää koti­kons­tein asutun näköisenä.Sen lisäksi Mäenpää huolehtisi kiinteistöjen lukoista.

– Varmuuslukko on hyvä suoja. Joissakin mökeissä on vain pintalukko, joka aukeaa turhan helposti, Mäenpää toteaa.

Vaikka varmuuslukko ei estä murtautumista, saa se sisälle tunkeutumisen näyttämään hankalammalta.

Sekä Mäenpään että Karjalaisen kokemuksen mukaan liian näyttävillä lukoilla salvatut ovet saattavat toisaalta myös houkutella varkaita.

Erilaisia sähköisiä turvajärjestelmiä on saatavilla monenlaisia. Vapaa-ajanasuntoa voi halutessaan seurata esimerkiksi etänä kotoa käsin.

Murrosta ilmoittaviin hälytysjärjestelmiin voidaan nykyään kytkeä lisäksi erilaisia ilmaisia kuten palovaroitin ja lämpötilan seuranta.

Hälyttimet voidaan yhdistää myös lähettävään valvontakameraan, joka aktivoituu kuvaamaan esimerkiksi silloin, kun joku astuu ovesta sisään.

Kameravalvonnassa käytetään myös edullisempia lähettäviä riistakameroita.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.