Kati Luukkonen perusti korjausompelimon Suoramalle – ”Olen koukussa ergonomisiin erikoispuikkoihin”

0
Kati Luukkosen korjausompelimo ja käsityötarvikemyymälä avautuu pahimpaan mahdolliseen aikaan, mutta hän ei anna koronan masentaa. – Yrittäjyyteen liittyy aina riskinsä. Toivon, että asiakkaat löytävät luokseni.

Palataan ajassa parikymmentä vuotta taaksepäin. Virossa ompelijakoulun käynyt Kati Luukkonen muutti Helsinkiin ja ilokseen huomasi, että uuden kodin naapurissa toimi pukukorjaamo.

– Uskaltauduin sen ovesta sisään ja esittäydyin omistajalle: Hei, olen Kati Luukkonen. En tiedä tästä alasta mitään, mutta olen valmis oppimaan. Pääsenkö harjoittelijaksi?

Se osoittautui hyväksi myyntipuheeksi. Rehellisyys poiki kolmen kuukauden pestin, josta nuori nainen otti kaiken hyödyn.

– Heti ensimmäisenä päivänä tiesin löytäneeni oman alani. Monipuolisessa ja -vaiheisessa työssä jokainen päivä opetti jotakin uutta. Olin niin innoissani, että kiirehdin paikalle aamuisin ensimmäisenä enkä olisi millään raaskinut lähteä kotiin sulkemisaikaan.

Vuonna 2005 Luukkonen avasi Tikkurilaan korjausompelimon, Tikutin.

Mitä nykyisin kuuluu alkuperäiselle Tikutille, sitä Luukkonen ei tiedä. Hän vieraili siellä nelisenkymmentä vuotta sitten äitinsä kanssa neuvostoaikaan, ja jo silloin paikat olivat huonossa kunnossa. Osa rikottu, osa rapistunut.

Nimi ei viittaa Tikkurilaan eikä ompelukoneen tikutukseen: sen juontuu Pohjois-Viroon ja Luukkosen äidin sukutilaan, jonka neuvostovalta aikoinaan sosialisoi tarpeisiinsa.

– Isoäitini ja hänen äitinsä olivat käsityöihmisiä, joiden käsissä syntyi taidokkaita töitä eri tekniikoilla, tietää Luukkonen.

Yrityksensä nimellä hän tekee kunniaa aiemmille sukupolville.

– Tädiltäni pääsi itku, kun hän kuuli nimen ensimmäisen kerran.

Mitä nykyisin kuuluu alkuperäiselle Tikutille, sitä Luukkonen ei tiedä. Hän vieraili siellä nelisenkymmentä vuotta sitten äitinsä kanssa neuvostoaikaan, ja jo silloin paikat olivat huonossa kunnossa. Osa rikottu, osa rapistunut.

Tikkurilan Tikuti sen sijaan otti heti tuulta alleen, sillä Luukkonen hoksasi ottaa myyntiin kaikkea, mitä itsekin työssään tarvitsi ja paljon enemmänkin.

Vaatteiden korjaus ympäristöteko

Hiljakkoin Kangasalle muuttanut yrittäjä toivoo, että sama konsepti toimii myös täällä – koronasta huolimatta.

– Pitkän työkokemukseni ansiosta joudun enää todella harvoin miettimään yön yli, miten joku hankala korjaus kannattaa toteuttaa.

Tikkurilassa Luukkoselle ehti vakiintua asiakaskunta, joiden vaatteissa riitti vetoketjuja, nappeja ja neppareita vaihdettaviksi sekä helmoja, hihoja ja puntteja lyhennettäviksi tai pidennettäviksi sekä reikiä, repeämiä ja repsotuksia korjattaviksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vasemmalla olevia ristipistotöissä tarvittavia muliinilankoja saa kymmenissä värisävyissä.

Arkisten käyttövaatteiden lisäksi moni häihin, muihin juhliin tai vanhojentansseihin hankittu mekko on Tikutissa kokenut muodonmuutoksen ja siten saanut lisää käyttöikää.

Luukkonen korostaa vaatteiden korjaamisen merkitystä paitsi oman työnsä, myös ympäristön kannalta.

– Useimmiten vaate jää käyttämättä vähäisen, korjattavissa olevan syyn vuoksi. Vastustan turhaa kulutusta henkeen ja vereen. Neuvon ja kannustan asiakkaitani kokeilemaan myös omia korjaustaitojaan, se ei ole minulta pois.

Kerrostalon kivijalassa Suoramalla sijaitsevan liiketilan hyllyissä, telineissä ja lokerikoissa on niin monen sortin käsityötarviketta, ettei Luukkonen itsekään pysty nimikkeiden määrää kertomaan.

Niitä on paljon. Lankoja ja nauhoja eri tarkoituksiin, vetoketjuja joka lähtöön, ompelukoneita ja saumureita, nappeja, neppareita, virkkuukoukkuja ja puikkoja.

Useimmiten vaate jää käyttämättä vähäisen, korjattavissa olevan syyn vuoksi. Vastustan turhaa kulutusta henkeen ja vereen. Neuvon ja kannustan asiakkaitani kokeilemaan myös omia korjaustaitojaan, se ei ole minulta pois.

Kati Luukkonen


– Olen koukussa ergonomisiin erikoispuikkoihin, joihin asiakkaanikin ovat poikkeuksetta olleet tyytyväisiä. Moni on ostanut ensin kokeilupuikot ja palannut uusimaan koko puikkovarastonsa, Luukkonen kertoo.

Hänen mukaansa käsityö elää ja voi Suomessa hyvin.

Vaikka sukkapuikot heiluvat innokkaimmin joulun alla, uusi buumi iskee talven kääntyessä kevääksi. Luukkonen on siihen varautunut hankkimalla myyntiin lankoja, joita ei löydy markettien tarjouskoreista.

– Villasukkalankojen kysyntä kasvaa, mitä lähemmäksi kesä tulee. Pidän sitä jotenkin huvittavana.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.