Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kauan kaivattu remontti alkaa pian

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 19.5.2015 kello 9.37

Kangasalla pohdittiin pitkään, rakennetaanko kuntaan uusi terveyskeskus vai remontoidaanko vanhaa.
Uutta terveyskeskusta hahmoteltiin Finnentien varteen, Rekiäläntien risteyksen alapuolelle. Paikka olisi ollut hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella toisin kuin nykyinen Herttualantie.
Vuonna 2013 uuden rakentamista pidettiin vielä varteenotettavana vaihtoehtona, koska vanhan saneeraaminen tulee tunnetusti liki yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen.

Talouden alamäen pitkittyessä kunta on tullut toisiin ajatuksiin. Nyt on päädytty vanhan korjaamiseen niiden tilojen osalta, joissa se on välttämätöntä tehdä. Remontti lähtee liikkeelle ensihoidon ja päivystyksen tiloista.
Jokainen päivystyksessä istunut tietää, kuinka epäinhimilliset olosuhteet siellä on: Ilmoittautuessa ei ole mahdollista kertoa asiaansa yksityisesti. Vuodelepoa tarvitseva asiakas joutuu makaamaan muiden katseltavana käytävällä.
Tämä ei ole ihmisarvoista kohtelua. Esimerkiksi Valkeakosken aluesairaalassa, jossa Kangasalan ilta- ja viikonloppupäivystys nykyään järjestetään, on ilmoittautumista varten oma huone ja potilashuoneita, joissa huonovointiset voivat rauhassa odottaa vuoroaan.

Vaikka kesäkuun alussa alkava remontti tietää henkilökunnalle ja potilaille muutaman kuukauden epämukavuutta, lopputulos varmasti maksaa vaivan.
Remontti etenee aikanaan myös muihin toimintoihin, muun muassa hammashoitolaan.
Tilaparannusten lisäksi on odotettavissa toiminnallisia muutoksia, esimerkiksi lääkäri–hoitaja-työtiimejä. Näistä on saatu hyviä kokemuksia muualla Suomessa.
Terveydenhoitoon kuluu suuri osa kunnan rahoista, kuten on monen otteeseen kuultu kunnan säästöistä puhuttaessa. Erityisen kallista on erikoissairaanhoito, jonka kulujen arvioidaan jälleen ylittyvän noin kahdella miljoonalla eurolla suunnitellusta.
Kaikenlainen toiminnan tehostaminen on välttämätöntä säästöjen synnyttämiseksi. Tehostaminen ei kuitenkaan merkitse kaikissa tapauksissa palvelun laadun heikkenemistä, vaan uusien, entistä parempien toimintapojen käyttöönottoa.
Näin tapahtuu toivottavasti myös Kangasalla.

 

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös