Kauppahallista ei tule pelkkä asiointirakennus

0
Petri Forss ja Matti Nikkanen nautiskelivat aurinkoisesta talvipäivästä Kangasalan torilla. Jos suunnitelma kauppahallista toteutuu, Kangasalan tori muuttaa muotoaan jo lähivuosina.

Kaupunkitila kuuluu kaikille. Tämä on ollut johtoajatus, kun on mietitty Kangasalan torialueen uusia toimintoja. Suunnittelusta vastaa helsinkiläinen suunnittelutoimisto Muuan Oy.

Toimitusjohtaja Aleksi Rastas sanoo, että perinteisellä, kaksikäytäväisellä rakennuksella, jossa eri yritykset myyvät luukuista tuotteitaan, ei ole Kangasalla menestymisen mahdollisuuksia.

Kuva perinteisestä kauppahallista on piirtynyt voimakkaasti kaupunkilaisten verkkokalvoille. Siksi ihmiset pohtivat yhdessä ja itsekseen, kuinka kauppahalli voisi menestyä Kangasalan kaltaisessa pienessä kaupungis­sa.

– Kauppahalliin suhtaudutaan kuin kirkkoon. Ikään kuin sillä olisi vain yksi tapa olla, niin kuin se on aina ollut, Rastas pohtii.

Kangasalla järjestettiin syyskuussa 2015 Uusi kaupunki -työpaja, 48 tuntia kestänyt kaupunkisuunnittelun pikasprintti. Työskentelytavassa nuoret suunnittelijat astuvat ulos kammioistaan ja tulevat ihmisten pariin ideoimaan uudenlaista kaupunkitilaa.

– Ulkopuolinen suunnittelija ei ole paikallistuntemuksen asiantuntija. Hän pystyy tarkkailemaan ja rikkomaan totuttuja tapoja, mutta paikallisilta tarvitaan tietoa siitä, mitä on kangasalalaisuus ja kangasalalaiset arvot.

Kangasalla työ onnistui hyvin. Monet työpajassa mietityistä asioista toteutuvat tällä hetkellä jossakin muodossa.

Torin kohdalla pohdittiin erityisesti, kuinka tilaa pystytään vapauttamaan ihmisille ja aktiiviselle toiminnalle.

– Onhan se aika hölmöä, että suurin osa torialueen tilasta on varattu peltilaatikoiden säilyttämiselle, Rastas toteaa.

Koska autoja ei voi vain kadottaa katukuvasta, tarvitaan uudenlaista pysäköintiä. Rastaan mukaan uuden pysäköintitalon rakentaminen on ollut edellytys sille, että tori voidaan ottaa ihmisten käyttöön.

Suunnittelutoimisto järjesti marraskuussa kaksi verkkokyselyä, toisen kauppahallin käyttäjille ja toisen tuottajille, toimijoille ja palveluntarjoajille.

Vastauksien määrä yllätti positiivisesti: käyttäjiltä saatiin peräti 689 vastausta. Tämän lisäksi otettiin yhteyttä isoon määrään tuottajia, joista Rastaan arvion mukaan hiukan yli 30 oli hankkeesta erityisen kiinnostuneita.

Rastas toteaa, että tuottajat ovat erityisen huolissa niukasta ajastaan. Useimmilla ei ole mahdollisuutta tulla itse myymään tuotteitaan.

– Olemme miettineet keinoja, jotka mahdollistaisivat yrittäjien toiminnan kehittämisen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi kylmätiloja, joihin tuotteita voi tuoda vuorokaudenajasta riippumatta, ja joku muu myy tuotteita heidän puolestaan.

Kaikkinensa tuotteiden myyntiin täytyy keksiä keinot, jotka helpottavat myös ostajien arkea ja laajentaisivat aukioloaikoja. Samat kylmäsäilytysmahdollisuudet palvelisivat myös kuluttaja-asiakkaita.

Kauppahalli voisi ottaa keskustassa sateenvarjon roolia, jossa eri toimijoiden olisi helpompi toimia. Se voi tarkoittaa esimerkiksi yhteisesti käytettäviä tiloja, vaikka vuokrattavaa keittiötä ja kokoontumistilaa.

– Kauppahalli itsessään kantaisi vastuuta markkinoinnista, tapahtumien järjestämisestä ja viestinnästä kokonaisuudessaan, Rastas arvioi.

Rastaan mukaan Kangasalle on syntymässä rypäs toimintoja, jotka kytkeytyvät kokonaisuudessa.

– Kangasalle kukaan tulee tuskin huvikseen nukkumaan, mutta tilanne muuttuu, kun toiminnot yhdistyvät. Silloin esimerkiksi kaksipäiväiset tapahtumat ja niiden ympärille kehitettävät kokonaisuudet ovat täysin mahdollisia.

Suunnittelutoimisto Muuan Oy:n rooli hankkeessa on osallistaa kaupunkilaisia ja laatia kauppahallin hankesuunnitelma.

Työn maksaa Kangasalan kaupunki.

Rastas sanoo, että jos hanke olisi Helsingissä, olisi helppo edetä perinteisellä mallilla ja loossit olisi todennäköisesti jo vuokrattu. Kangasalan tapaus on toisenlainen, täällä on pakko ajatella asia uudella tavalla ja kääntää ajatukset seuraavalle sivulle.

– Kangasalan keskustalla on hyvät kehityksen edellytykset. Sinne odotetaan uusia asukkaita ja saavuttavuus on muutoksessa, keskustan rooli terminaalina tulee korostumaan.

Torialueen yleissuunnitelma valmistui vuonna 2016. Siinä määriteltiin isolla pensselillä, missä mikäkin toiminto alueella voisi sijaita. Kauppahalli on vain osa tätä kokonaisuutta, ja nyt tekeillä oleva hallin hankesuunnitelma valmistunee toukokuussa.

Sen jälkeen kaupunki voi edetä alueen yksityiskohtaisempaan suunnitteluun.

– Me olemme jo lopettaneet kauppahallitermin käyttämisen. Puhumme elämäntapakeskuksesta, joka on aivan muuta kuin perinteinen asiointirakennus nimeltään kauppahalli, Rastas toteaa.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.