Kauppajätit toimittavat ruokaa koteihin Kangasalle – Citymarketista on voinut tilata viime vuodesta asti, Prisman palvelu alkoi eilen

0
Marika Pääaho sai ensimmäisen ruokatilauksensa kotiin eilen. Pääahon perhe on viisihenkinen. Lisäksi ruokittavana on arkisin neljä hoitolasta, sillä Pääaho on perhepäivähoitaja. Kotiinkuljetuspalvelu helpottaa kiireistä lapsiperhearkea.

Pirkanmaan Osuuskauppa laajensi ruoan kotiinkuljetusta Kangasalle. Ruoan kotiinkuljetusalueeseen eivät kuulu Sahalahti ja Kuhmalahti. Ensimmäinen kuljetuspäivä oli viime viikon torstai.

– Tilaukset kerätään keskitetysti Koivistonkylän Prismasta, ruoan verkkokaupan myyntipäällikkö Erika Vakkilainen kertoo.

Vakkilaisen mukaan kangasalalaiset kyselivät kotiintoimituksen mahdollisuudesta sen jälkeen, kun palvelu laajeni vuoden alussa koko Tampereelle.

– Toistaiseksi Kangasalle on yksi jakelupäivä, torstai. Lähdemme liikkelle kahdella toimitusajalla. Kuljetus voidaan toimittaa kello 14 ja 16 tai kello 16 ja 18 välillä.

Ruokaostokset kotiovelleen haluava asiakas klikkailee tuotteet ostoskoriin verkkokaupassa ja maksaa, jonka jälkeen lähetti tuo ne sovittuna aikana.

Asiakas voi toivoa myös, mihin ruoat pakataan – käytetäänkö hevituotteille biohajoavia pusseja vai tavallisia ja toimitetaanko ruoat muovi- vai paperikasseissa.

Vakkilaisen mukaan suurin osa asiakkaista on ruuhkavuosia eläviä lapsiperheitä.

– On myös jonkin verran iäkkäämpiä, jotka eivät pääse ruokaostoksille. Ihmisillä voi olla myös hetkellisiä haasteita. Jos sairastuu eikä pääse kauppaan, voi silloin käyttää ruoan kotiinkuljetusta.

Vakkilainen kertoo, että toimituksia tilaavat myös yritykset, kuten yksityiset vanhustenhoitolaitokset ja päiväkodit.

Ruoan verkkokauppa on Suomessa vielä pientä: Vakkilaisen mukaan vasta alle prosentti ruoasta myydään verkon kautta. Hän uskoo, että verkkokauppa kasvattaa suosiotaan tulevaisuudessa.

Osa vertailee tuotteita marketeissa pitkään ja hartaasti sekä valitsee ne mahdollisimman pitkällä päivämäärällä. Vakkilaisen mukaan kotiin toimitettavat tuotteet valitaan kaupassa tarkoin.

– Otamme asiakkaalle aina parasta laatua pisimmillä päiväyksillä, koska osa tekee koko viikon ruokaostokset yhdellä kertaa. Hedelmä- ja vihannesosastolta valitsemme myös laatua. Viestikenttään voi kirjoittaa myös makutoiveita, esimerkiksi haluaako vaaleanvihreitä, vähän raakoja vai kunnolla keltaisia banaaneja.

Asiakas voi toivoa myös, mihin ruoat pakataan – käytetäänkö hevituotteille biohajoavia pusseja vai tavallisia ja toimitetaanko ruoat muovi- vai paperikasseissa.

Verkkokaupassa kauppa-asioita hoitava päättää, salliiko tarvittaessa valitsemansa tuotteen korvaamisen toisella vastavalla.

Esimerkiksi tietyn merkin mansikkajogurttin tilalle poimitaan samanmakuinen toisen brändin valmiste.

– Osa kirjoittaa erikseen, että tuotteen voi vaihtaa saman hintaiseen.

Pirkanmaan Prismoissa on myös noutolokerikoita. Niistä voi noutaa itse verkkokaupassa ostamansa ja henkilökunnan valmiiksi keräämät ruoat.

Kangasalan Prismasta palvelua ei ainakaan vielä löydy.

– Tällä hetkellä Linnainmaan noutolokerikko palvelee kangasalalaisia Tampereella työssäkäyviä, Vakkilainen toteaa.

Hänen mukaansa lokerikoita on kuitenkin tulossa ensi vuonna lisää. Yksi mahdollinen sijoituspaikka voisi olla Kangasalan Prisma.

K-Citymarket Pirkkala on tehnyt ruoan kotiinkuljetuksia Kangasalle viime vuoden toukokuusta asti.

Kauppias Sami Sivonen kertoo, että halkaisijaltaan noin 50 kilometriä oleva kuljetusalue ulottuu tällä hetkellä Kangasalan keskustaan asti. Ulkopuolelle jäävät Sahalahti ja Kuhmalahti.

– Tilaus tehdään verkkokaupassa ennen kello 18. Tilaus toimitetaan arkisin seuraavana päivänä kello aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välillä asiakkaan valitseman aikaikkunan sisällä, Sivonen kertoo.

Hän ei osaa sanoa tarkasti, kuinka paljon tilauksia Kangasalta tehdään. Koko jakelualueella kotiinkuljetuksia ajetaan viikossa noin 600–700 asiakkaalle.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.