Kauppakassi-numero neuvoo ulkona liikkumista välttäviä ikäihmisiä – Kotiapua tarvitsevien määrä saattaa kasvaa

0
Yli 70-vuotiaat saavat käydä kaupassa, mutta ostokset olisi hyvä suorittaa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Jos kauppaan ei halua tai voi lähteä itse voi pyytää apua läheisiltä tai tilata ruokaa kotiinkuljetuksena.

Suomen hallituksen antaman toimintaohjeen mukaan yli 70-vuotiaiden pitäisi pysyä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa välttäen kontaktia muihin ihmisiin. Ohjeen tarkoitus on suojella riskiryhmään kuuluvia koronavirukselle altistumiselta.

Koska kaikilla ikääntyneillä ei ole läheisiä, jotka voisivat käydä esimerkiksi kaupassa, Kangasalan kaupungin kotihoito on kerännyt listan verkossa ja sosiaalisessa mediassa ilmoittautuneista avuntarjoajista.

Listalla on yksityishenkilöitä, seuroja, yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka tarjoutuvat hoitamaan kaupassa käyntiä tai muuta asiointia ikäihmisten puolesta.

Yli 70-vuotiaat voivat kysyä kaupungin tietoon tulleiden auttajien yhteystietoja kauppakassi-palvelunumerosta 044 481 3075. Se palvelee arkisin kello 8–16 välisenä aikana.

Olemme varautuneet siihen, että tässä tilanteessa tukipalveluita käyttävien asiakkaiden määrää saattaa jossain vaiheessa lisääntyä.

Elina Rissa, vanhuspalveluiden johtaja

Kotihoidon vastaava johtaja Miia Mattila huomauttaa, että kaupunki ei vastaa verkosta löytyneiden palveluiden sisällöstä, hinnasta tai laadusta.

– Asiakas harkitsee itse, ottaako yhteyttä tarjoajaan, hän toteaa.

Mattila korostaa, että palveluista kerrotaan vain sellaisille ikäihmisille, jotka tavallisessa tilanteessa hoitavat kauppa-asioinnin omatoimisesti, mutta eivät vallitsevan tilanteen vuoksi halua tai voi käydä ulkona.

Hän kertoo, että jos kauppakassi-palvelunumeroon vastaajalla herää huoli soittajan pärjäämisestä, hän välittää tämän tiedot asiakasohjaukseen. Asiakasohjaus ottaa yhteyttä ikääntyneeseen ja selvittää, onko hänet syytä ohjata esimerkiksi palveluntarpeen arviointiin.

Kaupungin tukipalveluita palveluntarpeen arvioinnin kautta

Ikäihmiset, jotka eivät selviä jokapäiväisistä asumiseen ja asiointiin liittyvistä tehtävistä saavat apua kaupungin kotihoidon tukipalveluista.

Vanhustyön johtaja Elina Rissa muistuttaa, että niiden piiriin pääseminen edellyttää kaupungin suorittamaa palveluntarpeen arviointia – tukipalveluiden asiakkaaksi ei voi vain ilmoittautua.

Rissa haluaa muistuttaa, että ikäihmisten kannattaa pyytää apua ensisijaisesti läheisiltä tai kaupungilta. Suoraan ovelle apua tarjoamaan tuleville ei ole suositeltavaa luovuttaa rahoja tai pankkikorttia.

Tukipalveluiden asiakkaat saavat apua esimerkiksi kaupassa käyntiin tai siivoukseen kaupungin virallisesta rekisteristä löytyviltä yksityisiltä sosiaalipalvelujen tuottajilta. Kaupungin tuottamiin tukipalveluihin kuuluu myös ateriapalvelu.

– Olemme varautuneet siihen, että tässä tilanteessa tukipalveluita käyttävien asiakkaiden määrää saattaa jossain vaiheessa lisääntyä, Rissa toteaa.

Rissa haluaa muistuttaa, että ikäihmisten kannattaa pyytää apua ensisijaisesti läheisiltä tai kaupungilta. Suoraan ovelle apua tarjoamaan tuleville ei ole suositeltavaa luovuttaa rahoja tai pankkikorttia.

Lue lisää:

Kouluateria valmistetaan nyt enää noin 130 oppilaalle – kaupungilla valmius lisätä ikääntyneiden ateriapalvelua, jos tilanne sitä vaatii

Koronavirusepidemia nostaa esiin auttamisinnon – Miten avun tarvitsija ja auttaja löytäisivät toisensa?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.