Kaupungin lähiruokajulkaisu tekee kotikaupungin herkut tutuiksi – elokuussa kuullaan, saadaanko paikallisia tuotteita myös koululaisten ja vanhusten lautasille

0
Aholaidan luomulammastilan emäntä Satu Aholaita paimensi lampaita lähemmäs, jotta valokuvaaja Tomi Aho sai otettua niistä kuvia Kangasalan kaupungin lähiruokajulkaisua varten.

Kaupungin kaksivuotisessa lähiruoka-hankkeessa koostetaan kuluvan vuoden aikana lähiruokajulkaisu ja materiaalia kaupungin matkailusivustolle.

Julkaisussa esitellään perusteellisemmin viisi paikkakunnalla toimivaa lähiruokatilaa: Rekolan biodynaaminen tila, Sarkalan ja Aholaidan tilat, MarjaPuntari ja Heikin leipä sekä paikallisia tuotteita torilla myyvä Jennin Vihannes ja Marja.

Lisäksi julkaisuun tulee tietoa Ravintola Paakarista ja Vehoniemen Alamajasta.

– Valitsin kohteet ennen kaikkea tuotteiden perusteella, jotta saisimme tehtyjä laajan, erilaisia tuotteita sisältävän katsauksen Kangasalan lähiruoasta. Tästä on hyvä jatkaa halutessaan, koordinaattori Katja Alakerttula selittää.

Julkaisuun pääsevät mukaan muutkin paikalliset tuottajat. He voivat halutessaan lähettää toiminnastaan kertovaa materiaalia Alakerttulalle.

Lähiruokaa edustavilla tiloilla korostetaan eläinten hyvinvointia ja ympäristövaikutuksia.

Esimerkiksi luomulammastuotteita myyvän Aholaidan isäntäparille Pasi ja Satu Aholaidalle on tärkeintä, että lampaat voivat hyvin. He haluavat myös vaalia alkuperäisrotujen suomen- ja ­ahvenenmaanlampaan säilymistä.

Lisäksi tilan lampailla on luonnonsuojelullinen tehtävä, sillä niistä suurin osa viettää kesän saaressa, jossa ne laiduntavat ja hoitavat siten perinnebiotooppeja.

Kaupunki hakee lähiruoalle näkyvyyttä tekemällä kaupallista yhteistyötä tamperelaisen bloggaajan Janica Branderin kanssa. Brander kirjoittaa aihetta käsitteleviä tekstejä ja jakaa tiloilta ottamiaan videoita ja kuvia kuvapalvelu Instagramissa.

– Janica on mukana, koska haluamme viestiä lähiruokamahdollisuuksista innokkaille mahdollisimman laajalle. Yhtenä teemana on ruoan kytkeminen matkailuun, mitä edistämme ­hänen kanssaan, Alakerttula kertoo.

Lähiruokahanke alkoi viime vuonna.Sitä rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Viime vuoden elokuussa järjestetty torin piknik-tapahtuma oli osa hanketta.

Tämänvuotisen pikniktapahtuman järjestelyt elinkeinotoimi ostaa Armas Galleria & Keittiöltä.

Syksyllä Kangasalla vietetään lisäksi valtakunnallista Osta tilalta -päivää ja tehdään villiyrttipyöräily.

Kuluvan kesän aikana on jo toteutettu muun muassa hyönteistalouden työpaja, lähiruokatreffit ja villiyrtti-ilta.

Alakerttulan mukaan koko projektin tavoitteena on edistää paikallisten tuottajien verkostoitumista muiden ruokatoimijoiden kanssa, edesauttaa tuotteiden saatavuutta ja antaa työkaluja tuotekehityksen.

Joulukuussa päättyvä lähiruokahanke ei koske julkisia ateriapalveluja, koska kaupunki on ulkoistanut ne pyhäntäläisen Feelia Oy:n hoidettavaksi.

Tulevaisuudessa lapset, koululaiset ja vanhukset voivat ­kuitenkin päästä nauttimaan joistakin kotikaupungin antimista.

– Feelia pitää elokuussa tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo paikallisten juuresten tarpeistaan. Sen toiveenaan on saada kouluruoalle paikallisia toimittajia, Alakerttula kertoo tyytyväisenä.

Ensiaskeleet yhteistyössä otettiin kesäkuussa, kun MarjaPuntari toimitti kahteen vanhainkotiin juhannusmansikoita.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.