Kaupunki ei haikaile soten perään

0
Sote-ratkaisut eivät ole koskettaneet Olli ja Laura Aspia, koska molemmilla on toimiva työterveyshuolto. He ovat 3- ja 5-vuotiaiden lastensa saamiin neuvolapalveluihin tyytyväisiä. Nytkin molempien lasten neuvolakäynti onnistui Vatialassa samalla kerralla.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen on tyytyväinen maakuntapohjaisen soten kaatumisesta ja lähtee innokkaana ajamaan kuntapohjaista yhteistyötä.

Koko maata koskeva, yhteinen sosiaali- ja terveysalan malli oli hänelle alusta alkaen vieras. Suomi on monimuotoinen maa, joten eri alueilla pitää sallia erilaiset toimintatavat.

– Kunnissa on paras tietämys siitä, miten sote-palvelut pitää omalla alueella järjestää. On tärkeää, että ihmisen koko elinkaaren kattavat palvelut nivoutuvat kunnassa yhteen.

Auvisen mielestä maakuntien Suomi vie ajatukset menneisiin vuosikymmeniin. Tulevaisuus on kaupunkiseuduissa.

– Ennusteet näyttävät selvästi, että kasvu keskittyy kaupunkiseuduille.

Maakunta- ja sote-uudistuksen piti astua voimaan vuonna 2021. Kuntien oli määrä siihen asti hillitä omia sosiaali- ja terveydenhuollon suunnitelmia ja investointeja.

– Tämä ajatus on nyt kokonaan hylätty, emmekä jää odottelemaan, koska sote mahdollisesti toteutuu. Kangasala miettii nyt itsenäisesti, mitä investointeja tarvitaan. Yksi sellainen on varmastikin vanhusten ympärivuorokautisten hoivapaikkojen lisääminen, Auvinen sanoo.

Soten tulot, menot ja investoinnit pitää palauttaa kaupungin taloussuunnitelmaan, josta ne puuttuvat vuodesta 2021 alkaen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen on harmissaan odotukseen hukkaantuneesta ajasta.

– Sote-uudistukset ovat olleet kunnissa pysähdyksissä, ja käytännössä meillä on ollut investointikielto. Kangasalla on pohdittavana suuria kysymyksiä kuten terveysasemien verkko, hän muistuttaa.

Hän toivoo, että uusi hallitus tekee hallitusohjelmansa pikaisesti ja kertoo sote-linjauksensa.

– Ehkä vaon opittu, että uudistuksia pitää viedä eteenpäin pienempinä paloina. Nyt on tuhlattu paitsi aikaa, myös valtavasti rahaa saamatta mitään konkreettista aikaan.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne kertoo, että kaupungin pitkän tähtäimen kehittämistä aletaan linjata ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä. Tämä työ käynnistyy seuraavan parin viikon aikana.

Pohdittavana ovat muun muassa soten lähivuosien investoinnit.

– Edelleen on kuitenkin tarvetta miettiä tiettyjen palvelujen järjestämistä kuntaa laajemmalla pohjalla, jotta pystymme tarjoamaan palveluita riittävästi ja laadukkaasti. Kangasalla on pulaa työntekijöistä esimerkiksi mielenterveys- ja sosiaalityön alalla, Lanne sanoo.

 – Soten valmistelun yhteydessä on luotu Pirkanmaan laajuiset toimivat verkostot, joissa kehittäminen jatkuu hankkeen kaatumisesta huolimatta.

Pirkanmaan kuntien edustajat ryhtyivät välittömästi neuvottelemaan, miten tästä eteenpäin.

Auvinen on Tampereen pormestarin kanssa yhtä mieltä siitä, että ensivaiheessa voitaisiin pohtia kuntien perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämistä.

– Tampereen seudulla on tehty menestyksekkäästi yhteistyötä esimerkiksi joukkoliikenteessä ja toisen asteen koulutuksessa. Tästä on hyvä jatkaa ja ottaa mallia myös soten puolelle, Auvinen pohtii.

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että toteutuessaan sote-malli olisi rangaissut taloudellisesti Kangasalaa ja muita sellaisia kuntia, jotka ovat pystyneet tuottamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa hyvin ja kustannustehokkaasti.

– Tämä raha olisi ollut pois kaupungin hoidettaviksi jäävistä palveluista kuten opetuksesta ja kasvatuksesta.

Lisäksi paikallinen vaikuttaminen olisi kaventunut huomattavasti.

– Kaikki kunnat tuskin olisivat saaneet maakuntavaltuustoon edes yhtä edustajaa.

Auvinen toivoo valtion tason päättäjien oppineen prosessista jotakin. Lainsäädännön pitää olla voimassa ennen kuin hankkeita ryhdytään toteuttamaan.

– Ensin lainsäädäntö valmiiksi. Sen jälkeen tarvitaan kaksi, kolme vuotta siirtymäaikaa ja vasta sitten ollaan valmiita toteutukseen.

– Sote-valmistelun aikana kuntien voimavaroja sosiaali- ja terveydenhoidossa hukattiin nyt usean vuoden ajan.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.