Kaupunki kutsuu yhteisiin vieraslajitalkoisiin kolmessa kohteessa

0
Kuvan runsasterälehtinen kasvi on lupiini, joka on yksi Suomen luontoon alunperin kuulumattomista lajeista.

Kangasalan kaupunki järjestää koko kaupungin yhteiset vieraslajien torjuntatalkoot perjantaina 3. heinäkuuta. Vieraslajeja poistetaan kello 9-12 ennalta valituissa kohteissa, Liutun uimarannan läheisyydessä, Mäyrävuoren kentän ympäristössä ja Ranta-Koiviston alueella.

Liutussa kokoontuminen on lähellä uimarantaa Rantakujan päässä, Mäyrävuoressa leikkikentän vieressä ja Ranta-Koivistossa Atrakujan päässä lähellä frisbeegolfradan kupeessa olevaa parkkipaikkaa. Talkoisiin on syytä varautua asianmukaisella vaatetuksella ja vesipullolla.

Torjuntatalkoisiin ovat tervetulleita kaikki kaupunkilaiset.

Vieraslajit ovat eliölajeja, jotka ovat levinneet niiden alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle ihmisen avustamana joko tahallisesti tai tahattomasti.  Vieraslajit ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle, koska ne kilpailevat tilasta paikallisten lajien kanssa. Pahimmillaan ne muodostavat uhan koko ekosysteemien toiminnalle.

Lajeista on myös taloudellista haittaa, ja ne vaikuttaa ihmisten ja eläinten terveyteen. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat ongelmia myös alueiden virkistyskäytölle.

Lajeja voi kitkeä myös omilla talkoilla

Kaupunki myös kannustaa asukkaitaan ja asukasyhdistyksiä järjestämään omia kitkentätalkoita:

1. Kerää kasaan talkoojoukko. Etsi lähiympäristöstä sellainen kohde, jossa esiintyy vieraslajeja ja kysy maanomistajalta lupa niiden torjuntaan. Kaupungin omistuksessa ovat mm. seuraavat kohteet, joissa esiintyy vieraslajeja: Sorolan monttu, Vehoniemi, Terveyskeskuksen ympäristö ja Kankaanmaanpuisto (Pitkäjärven skeittipuiston vieressä).

2. Ilmoittaudu talkoisiin. Talkoilevat asukasyhdistykset sekä muut toimijat voivat ilmoittautua talkoisiin ennakkoon täyttämällä ja palauttamalla talkooilmoituslomakkeen joko sähköisesti sähköpostiosoitteeseen aino.syrja@kangasala.fi tai paperisena Kangasalan kaupungin teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteeseen 30.6.2020 mennessä.

3. Ilmoittautumisen jälkeen talkoilijat voivat noutaa tarvittavan määrän jätesäkkejä vieraslajijätettä varten joko teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä tai kaupungin tekniseltä varikolta Kaarina Maununtyttärentieltä. Teknisen keskuksen asiakaspalvelupiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-15. Kaupungin tekninen varikko on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-15.30.

4. Kitke talkoopäivänä vieraslajit jätesäkkeihin. Pyri kitkemään mahdollisuuksien mukaan kasvit juurineen. Sijoita jätesäkit talkookohteessa paikkaan, josta kaupungin työntekijät pääsevät ne helposti noutamaan ajoneuvolla.

5. Täytetyt jätesäkit noudetaan talkoiden jälkeen kaupungin toimesta sovitusta paikasta sovittuna aikana seuraavan viikon kuluessa. Jätäthän jätesäkkeihin ainoastaan vieraslajeista kertynyttä kasvijätettä. Muistathan noudattaa talkoissa voimassaolevia koronarajoituksia pitämällä esimerkiksi riittävät turvavälit.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.