Kaupunki luopuu henkilöstönsä lämpöpistokepaikoista

0

Kangasalan Sanomien lukija otti toimitukseen yhteyttä ja kertoi, että Kangasalan kaupunki aikoo poistaa työntekijöiden lämpöpistokkeelliset pysäköintipaikat. Lämpöpaikkoja on ollut joidenkin kaupungin kiinteistöjen pihoissa. Maksullisia paikkoja on saanut varata.

Pitääkö tieto lämpöpistokepaikoista luopumisesta paikkansa, kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala?

– Pitää paikkansa. Lähes kaikki poistetaan kaupungin tekemän päätöksen mukaisesti. Tämän vuoden aikana käymme vielä läpi kaikki kaupungin kiinteistöt.

– Muutama lämpöpaikka säilytetään erikoistapauksia varten. Esimerkiksi terveyskeskuksen pihaan jätetään pari paikkaa näytteiden kuljettajille, koska kuljetusten lämpötila ei saa muuttua.

Miksi paikat poistetaan?
– Ensinnäkin paikkoja on vain joidenkin kiinteistöjen pihoissa, eivätkä ne ole riittäneet kaikille halukkaille. Toiseksi lämpötolpissa on aika paljon vikoja, ja tolppien avainten luovuttaminen, palauttaminen ja hukkuneiden korvaaminen on melkoinen rumba.

– Pistokkeista saatavat maksut eivät kata tolpista koituvia kuluja. Lisäksi paikat haittaavat joidenkin pihojen aurausta.

Mitä muutoksella tavoitellaan?

– Kangasalla on paikoin pulaa pysäköintipaikoista. Lämpöpistokepaikoille ei ole koskaan, edes työaikojen ulkopuolella, voinut ajaa kukaan muu kuin sen varannut henkilö. Muutoksen ansiosta paikat ovat useampien käytettävissä.

– Varattavista lämpöpaikoista luopumisesta huolimatta osa kiinteistöjen pysäköinnistä säilytetään luvallisena. Luvanvaraisia paikkoja voivat käyttää vain luvan saaneet työntekijät esimerkiksi kello 7 ja kello 17 välisenä aikana.

– Uudistuksen tavoite on joustavoittaa ja tehostaa pysäköintiä, ei missään nimessä hankaloittaa sitä. Enää kenenkään ei tarvitse maksaa pysäköintipaikasta.

Kylmäkäynnistys kuluttaa energiaa ja autoa. Pohdittiinko näitä seikkoja päätöstä tehdessä?

– Toki ekologisuus on tärkeää. Tiedämme, että wepastot yleistyvät, vaikka ne ovatkin vielä
kalliita. Koska paikkoja ei ole riittänyt kaikille, osa on joutunut kylmäkäynnistämään autonsa tähänkin mennessä, aivan kuten kotonaankin.

– Haluamme kannustaa käyttämään pakkaskeleillä mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä ja kimppakyytejä. Työnantaja ei ole velvollinen järjestämään lämmitettyjä autopaikkoja eikä ylipäätään autopaikkoja, jos ei työssään tarvitse autoa.

Milloin lämpöpaikoista luovutaan?

– Uudet pysäköintimääräykset on hyväksytty. Pysäköintiä ohjaavat liikennemerkit asennetaan kiinteistöittäin vuoden loppuun mennessä, ja niitä pitää noudattaa sitä mukaan, kun ne tulevat pihoille.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.