Kaupunki selvittää mahdollisuutta ostaa lastenpsykiatrian palveluita, koska uutta psykiatria ei ole saatu palkattua

0

Kaupungin perheneuvolassa ei työskentele tällä hetkellä lainkaan lastenpsykiatria.

Sosiaalityön johtaja Kaisa Bragge kertoo, että edellinen lopetti työt kesäkuun puolessa välissä.

Paikka laitettiin hakuun heinäkuussa, mutta sitä ei ole saatu täytettyä. Hän arvelee sen johtuvan siitä, että lastenpsykiatreista on pulaa.

– En näe, että asiaan olisi muuta syytä. Kangasalla heidän palkkansakin nousi keväällä. Se on kilpailukykyinen.

Bragge myöntää, että perheneuvolan psykiatrilla on ollut paljon töitä. Hänen mielestään työkuorma ei ole kuitenkaan syy siihen, ettei uutta ole saatu palkattua. Vakituisen lisäksi perheneuvolassa työskenteli erikoistuva lääkäri keväällä puolen vuoden najan.

– Meillä oli koko kevään ajan hyvä tilanne lastenpsykiatrin suhteen, Bragge toteaa.

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kaupunki on linjannut, että lausuntojen ja reseptien uusimista voivat tehdä neuvola-, koulu- tai omalääkärit. He voivat toistaiseksi kirjoittaa lähetteitä myös erikoissairaanhoitoon Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays), jos pitää varmistaa lapsen diagnoosi tai aloittaa lääkehoito.

Bragge kertoo, että pitkittyneen rekrytoinnin vuoksi kaupunki on päättänyt hankkia lastenpsykiatrin ostopalveluna. Mahdollisia palveluntuottajia on selvitetty, mutta sopimuksia palveluntuottamisesta ei ole vielä solmittu.

Ostopalveluja on mietitty myös pidempiaikaiseksi ratkaisuksi, mutta lopullista päätöstä asiasta ei ole tehty.

Puute lastenpsykiatrista ei ole perheneuvolan ainoa ongelma. Bragge myöntää, että Kangasalan perheneuvolassa on haastava tilanne kasvavan asiakasmäärän vuoksi. Se on aiheuttanut jonoa palveluihin.

Hänen mukaansa ei-kiireelliseen hoitoon pääseminen venyy, mutta kiireellinen hoito toteutuu Kangasalla hoitotakuun määräämässä ajassa.

Sosiaalityön johtaja kertoo, että perheneuvolan ruuhkaa on pyritty ratkaisemaan palkkaamalla viime aikoina lisää työntekijöitä, kuten psykologi ja perhentyöntekijä.

Rekrytoinnin vaikutukset eivät vielä näy. Tällä hetkellä jonotusaika psykologille ja perheneuvontaan on noin puoli vuotta.

– Nyt on tietysti uudet haasteet lastenpsykiatrin vuoksi, hän toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.