Kaupunkiasia tullee vielä esille

0

Vaikka kunnassa ylintä päätäntävaltaa käyttää valtuusto, myös kuntalaisilla on mahdolli­suuksia tuoda omia, tärkeiksi tuntemiaan asioita valtuustoon.

Vaivaa se vaatii, mutta se on kuitenkin mahdollista. Ja nyt näyttää vahvasti siltä, että Kangasalla näin käy kaupunkinimitysasian kanssa.

Muutamat aktiivit ovat ryhtyneet tuumasta toimeen. He keräävät nimiä kannatusilmoituksiin, joissa vaaditaan, että asia otetaan uudelleen käsittelyyn.

Ensimmäinen askel on saada kokoon riittävä määrä ilmoituksia. Kun kaksi prosenttia Kangasalan äänioikeutetuista asukkaista on ilmaissut tahtonsa, valtuuston on otettava asia käsittelyyn.

Ryhmän päämäärä on kuitenkin korkeammalla. He haluavat, että asiasta järjestetään kansanäänestys. Tätä varten kannatusilmoituksia tarvitaan viideltä prosentilta Kangasalan äänestysikäisistä.

Nyt ryhmä on saanut jo yli tuhat nimeä kasaan. Valtuustokäsittelyn raja on ylittynyt ajat sitten, eikä toiseenkaan pykälään ole enää pitkälti.

Kuntalaisaloite ei kuitenkaan velvoita valtuustoa järjestämään äänestystä, vaikka nimiä olisi kuinka paljon kasassa. Valtuusto harkitsee asiaa sitten kokouksessaan.

Miksi asiasta, joka on lähinnä hallinnollinen, tuli Kangasalla näin iso asia? Asia on harmittanut laajaa joukkoa kuntalaisia, ei ainoastaan äänekkäitä somehuutajia.

Sillä, että ei kysytty kuntalaisilta, loukattiin ilmiselvästi syviä, kotiseutuidentiteettiin liittyviä tunteita.

Kangasala on kulttuurihistoriastaan ylpeä maalaispitäjä. Kun tätä suonta iskettiin varomattomasti, tuloksena oli iso määrä pahaa mieltä.

Sen vuoksi on varmasti ihan oikein, jos ja kun asia vielä keskustellaan uudelleen läpi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.