Koti Uutiset Kaustisella kansanmusiikki voi tulla vaikka puskasta

  Kaustisella kansanmusiikki voi tulla vaikka puskasta

  0
  Kaustisen kansanmusiikkijuhla kokoaa yhteen eri-ikäisiä pelimanneja. Kangasalan Pikkupelimannien ja Kangasalan Balladipelimannien aurinkoista joukkoa festivaaleilla. Kuva Sara Lundén.

  Kangasalan Pikkupelimannit ja Kangasalan Balladipelimannit esiintyivät Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nyt jo 35. kertaa. 

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan suurimpiin kansanmusiikkitapahtumiin.

  – Tänä kesänä meitä oli ryhmässä yhteensä 72: aikuispelimanneja 12, nuorempia 44 ja lisäksi 16 pelimannivanhempaa huoltajina, kertoo Kangasalan pelimannien matkan järjestelyistä vastannut Leenamaija Raukola.

  – Meitä on kolme ryhmää, sillä pikkupelimanneista on kasvanut myös oma kahdeksan nuoren soittajan ryhmä Viuselit. 

  Omien esiintymisten lisäksi Kaustisen tapahtumalla on iso merkitys koko harjoittelukaudelle. Kansanmusiikin monipuolisuus tulee hyvin esiin. Kaustiselta löytyy myös uutta ohjelmistoa tulevan kauden harjoituksiin.

  – Festivaaleilla kuulee paljon hyviä soittajia, ja joka vuosi löytyy myös jotain uutta ja yllättävää. Kaustinen innostaa ja motivoi soittamaan, kertoo Raukola.

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kohtaavat kansanmusiikin ystävät, ammattilaiset ja harrastajat. Tapahtuma tunnetaan hyvästä tunnelmasta ja pelimannihengestä. 

  Festivaali kokoaa viikon ajan yhteen ihmisiä, joille kansanmusiikki ja -tanssi on sydämen asia. 

  Yksi juhlien perinne on esiintymislavojen ulkopuolella tapahtuva puskasoitto. Yksi tai kaksi soittajaa aloittaa, ja kohta ympärillä on joukko soittajia ja yleisöä.

  Spontaanissa yhteissoitossa ei tunneta kieli- eikä ikärajoja. Moni pitkäaikainen pelimanniystävyys on syntynyt puskasoitosta.

  – On tärkeää päästä soittamaan yhdessä muiden kanssa. Siinä saa kasvatettua omaa soittotaitoa. Kansanmusiikin paras puoli on, kun pystyy itse muuntelemaan ja tekemään musiikkia, pohtii  Raukola. 

  Kansanmusiikkijuhlien henkeä ihastelee myös festivaalin ensikertalainen, pikkupelimanni Karoliina Epäilyksen äiti, Leena Hirvelä

  – Pienet saavat soittaa muiden mukana, ja yleisö ottaa heidät vastaan samanarvoisina esiintyjinä, Hirvelä kertoo.

  Festivaali kokoaa yhteen myös Kangasalan Pelimanneissa aikaisemmin soittaneita. 

  Moni heistä on kasvanut ja siirtynyt Pikkupelimannien eturivistä takariviin. Jotkut saattavat tulla nyt Kaustiselle omien lasten kanssa tai esiintymään omilla kokoonpanoilla. 

  – En erkaantunut Kangasalan Pikkupelimanneista missään vaiheessa, sillä otin Leenamaijalta kopin Viuseleista, kertoo Olli Sippola

  Sippolalla on omakohtaista kokemusta Kangasalan Pikkupelimanneista syntyneestä nuorten ryhmästä. 

  Viuseleita edeltävä ryhmä oli Menominorit, jossa Sippola soitti viulua ja mandoliinia. Nyt hän on ohjannut Viuselit-kokoonpanoa kaksi vuotta. 

  – Hyvät kappaleet ja sovitukset pitävät ryhmän motivaatiota ja soittointoa yllä, jatkaa Sippola.

  Hänen lisäkseen kokoonpanossa soittavat Ossi Klapuri, Siiri Koistinen, Aino Mäkelä, Susanna Oksanen, Pekka Pantsu, Iida Saarinen, Liisa Suonio ja Eero Viljanen.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän