Kautialan koulun kohtalo keskustelutti – yleisö viestitti, että kylätaloa tarvitaan jatkossakin

1
Kautialan koulun ja koulurakennuksen kohtalo mietityttää alueen asukkaita. Kuulemistilaisuudessa oli väkeä lähes luokkahuoneen täydeltä.

Mitä tapahtuu koulurakennukselle, jos Kautialan koulun oppilaat siirretään jatkamaan opintietään Huutijärven kouluun?

Tämä kysymys nousi vahvasti esiin viime viikolla Kautialassa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa, jossa kaupungin edustajat kertoivat koululaisten vanhemmille ja muille kyläläisille suunnitelmista koulun suhteen.

Koulurakennuksen kohtalo nousi tapetille, sillä paikalla olleet kaupungin edustajat eivät ottaneet kantaa tiedusteluihin koulurakennuksen tulevaisuudesta, jos opetustyön siirtäminen Huutijärvelle toteutuu. Edustus oli sivistystoimesta ja teknisestä keskuksesta.

Kyläläisten kommenteissa korostui koulutilojen iltakäytön merkitys alueen asukkaille. Sitä kuvailtiin tärkeäksi lähiliikuntapaikaksi ja harrastustilaksi.

– Mitä rakennukselle tapahtuu, jos havaittuja vikoja ei korjata? kysyttiin paikalla olleelta teknisen keskuksen kiinteistöinsinööri Olli Rissaselta.

– Siihen en pysty nyt ottamaan kantaa. Ensin varmaan tehdään päätös koulunkäynnistä, Rissanen sanoi viitaten kaupunginvaltuuston huhtikuun esityslistalle tulevaan pykälään.

Yksi tilaisuuteen osallistuneista, Harri Syrjäläinen liputti vahvasti yhteisen tilan säilyttämisen puolesta.

– Kylätaloa tarvitaan täällä jatkossakin, se ei ole paljon pyydetty. Eihän täällä ole enää muita palveluja. Kaavoituksessa alueesta puhutaan palvelukylänä. Mikä sellainen palvelukylä on, jossa ei ole palveluja, Syrjäläinen kummasteli.

Alueen asukkaat ovat itse innovoineet ja satsanneet voimavaroja kotiseutunsa kehittämiseksi.

Raudanmaalaiset ovat Elenian kanssa vetämässä alueelle valokuitua. Lisäksi he ovat mukana Suomen älykkäin kylä -kehitysprojektissa.

Paikalla ollut yleisö suhtautui epäillen esitettyyn tarpeeseen lakkauttaa koulunkäynti rakennuksessa, josta on tutkimusten mukaan on löydetty sisäilmaa heikentäviä vaurioita ja kosteutta. Kaupungin arvion mukaan koulurakennus on tullut teknisen käyttöikänsä päähän.

– Ainoa ongelma on kastunut pääty. Rännit uusittiin, mutta veden ohjaus päädystä ei ilmeisesti kuulunut rännien korjaukseen. Asiasta on ilmoitettu kaupungille, mutta kukaan ei ole tullut korjaamaan, yleisöstä todettiin.

Kyläläiset painottivat, että itse luokkatilat ovat terveet. Heidän mukaansa kosteutta on rakennuksen päädyssä, missä ei opeteta.

Sisäilmapulmia on todettu myös liikuntasalissa.

– Eihän kaikissa kouluissa edes ole liikuntasalia, kuului kommentti.

– Massiivista peruskorjausta ei tarvita, vaan pientä laittamista ja korjausta, sanoi Raudanmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Tanila.

Tanila moitiskeli kaupunkia aivan liian suppeasta arvioinnista, mitä koulun lakkauttaminen voisi alueelle aiheuttaa. Hän kertoi kyläyhdistyksen esittävän kaupunginjohtajalle ja muille asianosaisille yhteistä tilaisuutta, jossa pulmatilannetta voitaisiin tarkastella laajemmin.

– Olemme itse kehittäneet tätä kylää. Pahaltahan se tuntuu, jos koulu nyt lakkautetaan, tiivisti itsekin aikoinaan Kautialassa opintiensä aloittanut Terttu From.

Valtuusto päättää huhtikuussa, onko Kautialan koulukiinteistö ensi vuonna opetuskäytössä. Jos ei ole, siirretään oppilaat Huutijärvelle.

– Meillä on koulussa ja ryhmissä tilaa, vakuutteli Huutijärven koulun rehtori Tuire Amaral.

Yleisöstä kysyttiin, onko aivan varmaa, ettei Huutijärven puukouluun ehkä siirtyvän lapsen terveys ole siellä vaarassa. Puukoulun sisäilman laatu on huolestuttanut tiloissa opiskelevien koululaisten huoltajia.

– Oireilmoitus on tullut yhdestä työntekijästä. En näe, että tässä asiassa olisi ongelmia, Rissanen totesi.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.