Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kautialan koulupäviä joustaa leipomaan tai puolapuille

Kautialan koulussa on jo toista lukuvuotta meneillään joustavan koulupäivän kokeilu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen kouluaamuun kuuluu harrastehetki, ennen ruokailua on pitkä välitunti ja kerran viikossa pidetään keskellä päivää kerhotunti. Rehtori Anssi Paavola on kokeilusta silminnähden innostunut ja toivoo hyvien, joustavien käytänteiden yleistyvän muissakin kouluissa. – Joustavan koulupäivän perusajatus on yksinkertainen ja positiivinen: lisätä mukavia hetkiä kouluun, Paavola kiteyttää. – Meidän havaintojemme mukaan koulussa viihtyminen ja jaksaminen kasvavat. Päivään sisällytetyt vapaammat hetket lisäävät tekemisen iloa. Ehkä kaikista tärkeimpänä rehtori pitää oppilaiden kannustamista omatoimisuuteen. Kerhotunnin alkaessa oppilaat saavat vapaasti valita, lähtevätkö saliin liikkumaan, askartelevatko, pelaavatko lautapeliä, leikkivätkö vai osallistuvatko ohjattuun tietokoneopastukseen. Ensi vuonna listaan lisättäneen elektroniikkakerho.

Uutiset - 28.11.2014 kello 8.28
Kautialan koulupäviä joustaa leipomaan tai puolapuille

Puoli tuntia pihalla
Pitkän, puolen tunnin pituisen välitunnin ansiosta ulkona on mahdollista keskittyä leikkeihin.
Tällä hetkellä suosituinta on majan rakentaminen.
Oppilaat ovat saaneet kantaa läheisestä metsiköstä rakennusaineiksi oksia ja risuja, heinää ja havuja. Katon päällä näyttää olevan savivuoraus.
– Saven tekeminenkin on sallittua, eikä vanhemmilta ole tullut valituksia kuraisista kumisaappaista, rehtori nauraa.
– Kiellettyä on ainoastaan asettua majaan talviunille, hän jatkaa.
Liikuntavälineet ovat välitunnin aikana vapaasti käytössä ja varastojen ovet avoinna. Vapauteen kuuluu vastapuolena se, että tavarat palautetaan leikkien lopuksi paikoilleen.

Puuhaa taksin tultua
Joustavassa koulupäivässä opetellaan myös vastuullisuutta.
Aamun harrastehetken aikana saa mennä pelaamaan liikuntasaliin, kunhan noudattaa sovittuja sääntöjä; suojalasit päähän, ei kiipeilyä.
Rehtori saattaa samaan aikaan antaa tukiopetusta, joten sovittu on myös, ettei salissa meluta.
– Ilokseni on sanottava, että kaikki on sujunut sopuisasti.
Harrastetunti alkaa kello 7.30, kun ensimmäiset kuljetusoppilaat tulevat koululle. Tekemisen sijasta voi vain lepäillä.
Muutkin kuin kuljetusoppilaat saavat osallistua aamuharrasteisiin, ja näin myös tapahtuu.

Isoissakin kouluissa
Joustavan koulupäivän kokeilu päättyy ensi keväänä. Rehtori lupaa, että sitä toteutetaan jossain muodossa jatkossakin.
Kautialan lisäksi kokeilussa on Kangasalta Sariolan koulu, ja joustavia rakenteita, kuten pitkiä välitunteja, on käytössä muuallakin kunnassa.
– Käytäntöjä sovelletaan myös isoissa kouluissa. Esimerkiksi Liikkuva koulu -hanke on tuonut erinomaisia käytänteitä useille kouluille, Paavola huomauttaa.

Vanhemmat apuna
Kautialan henkilökunnan määrä väheni tänä lukuvuonna kahdella työntekijällä. Vahvuudesta on pois yksi esiopettaja ja yksi koulunkäynninohjaaja.
– Tilanteen haasteellisuuden vuoksi monia käytänteitä ja opetusjärjestelyjä on jouduttu miettimään uudestaan.
Oppilaiden huoltajat osoittivat tässä kohtaa joustavuutensa ja perustivat vanhempien ringin, joka organisoi perjantaisin kahden tunnin ajaksi ohjaajan esikoululaisille. Näin 0–2-luokan opettaja voi keskittyä erityisesti ykkös- ja kakkosluokkalaisiin.
– Tässä näkyy kylän yhteishenki. Koululle haetaan toimivia käytäntöjä monin eri tavoin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös