Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kaventaako muutos demokratiaa?

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 15.1.2016 kello 8.00

Mikäli valtuusto hyväksyy viikon päästä hallintosäännön muutoksen, luottamushenkilöorganisaatiossa tapahtuu kesällä 2017 merkittäviä uudistuksia.

Jatkossa lautakuntia on kuusi, kun niitä aikaisemmin oli kahdeksan. Kunnanhallituksessa istuu enää yhdeksän ja lautakunnissa seitsemän jäsentä.

Kunnan­hallituksen jäsenten tulee kaikkien olla valtuutettuja. Lautakuntajäsenistä vähintään puolet on jatkossa valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

Kriitikkojen mielestä tämä kaventaa demokraattista päätöksentekoa: entistä harvemmat päättävät Kangasalan asioista. Uudistusta on epäilty jopa johtavien virkamiesten masinoimaksi operaatioksi.

Valmistelu on kuitenkin tehty luottamushenkilöjohtoisesti. Luottamushenkilöt ovat itse päättäneet, että vähemmälläkin pärjätään. Ideoita he ovat taatusti saaneet virkamiesportaasta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Kangasalan Sanomat seuraa tiukasti kaikkia lautakuntia. Täällä, jos missä, olemme jo pitkään nähneet, kuinka älytön tuo lautakuntarakenne on ollut.

Toisilla lautakunnilla on selkeästi enemmän painoarvoa kuin toisilla, ja samat asiat pyörivät lausuntokierroksilla lautakunnasta toiseen. Lausunnot toistavat itseään huolimatta siitä, että vastaus tulee eri lautakunnasta.

Uudistus ei kavenna demokratiaa vaan vahvistaa sitä. Järjestelmä yksinkertaistuu ja ne ihmiset, joille kuntalaiset ovat antaneet paljon ääniä, saavat enemmän päätösvaltaa tärkeissä asioissa.

Aina ei tule ajatelleeksi sitä, että luottamushenkilöorganisaatio ei pyöri kunnassa hyvällä tahdolla. Valituille maksetaan kokouspalkkioita, joista kertyy vuoden mittaan sievoinen summa.

Valtuuston ja kunnan­hallituksen kokouksista maksetaan 110 euroa ja lautakunnan kokouksista 80 euroa per kerta. Jos kokous kestää yli kolme tuntia, korotetaan palkkiota alkavalta kahdelta tunnilta 50 prosentilla.

Toimielimen puheenjohtajan kokouspalk­kiota korotetaan myös 50 prosentilla.

Muutos tulee siis tarpeeseen. Sen lisäksi, että päätöksenteko selkeytyy, säästyy siinä jatkossa myös kunnan rahaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös