Kavereita kannattaa aina suosia

0

Kirkon Yhteisvastuukeräyksen kotimaan erityiskohteena on tänä vuonna partiotoiminta. Keräystuotto käytetään valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti hankkeisiin, joilla kehitetään ja kokeillaan erilaisia tapoja tehdä partiota. Pääasiallisena tavoitteena on toimia lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
 Hienoa on, että tätä työtä tehdään konkreettisin keinoin: syrjäytymisvaarassa olevia nuoria etsitään ja ohjataan partion pariin muun muassa tukemalla köyhistä perheistä tulevien nuorten harrastusta.

Myös Kangasalan kaikki kolme lippukuntaa kantavat kortensa kekoon yhteisvastuuvarojen keräämisessä. Lapsia ja nuoria lippaineen on voinut bongata paikallisten liiketilojen edustalla, ja heitä tapaa siellä edelleen. Vielä ei siis ole myöhäistä osallistua.
 Partiolaisten oman luonnehdinnan mukaan eri ikäryhmissä aina Sudenpennuista Vaeltajiin opitaan taitoja, tietoja, asenteita ja arvoja, jotka auttavat elämään kokonaista ja täysipainoista elämää.
 Luetteloon tekee mieli lisätä myös mahdollisuus solmia ystävyyssuhteita.
 Harrastus, kuten partio, ei ole vain sosiaalista toimintaa tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Parhaimmillaan siellä syntyy kaveruussuhteita, jotka vaikuttavat koko elämään.

Kavereiden hankkiminen tapahtuu nykyisin pitkälti tekemisen ja osallistumisen kautta, ei kuten joskus muinoin kerrostalojen pihaleikeissä. Siksi vanhempien vastuu ystävyyssuhteiden syntymisessä on kasvanut.
 Äidit ja isät ovat lapsen elämän kulmakiviä, mutta hyvänä kakkosena tulevat kaverit. Porukoihin pääseminen ei kuitenkaan ole itsestään selvä asia. Turhan usein ajatellaan, että kavereiden ja ystävien hankkiminen on pelkästään lapsen oma asia. Joskus ystävyyden syntymistä täytyy vaalia. Asiaa ei saa vähätellä, varsinkaan, jos lapsi itse viestittää olevansa yksinäinen.
 Ulkopuolisuus ja osattomuus horjuttavat kenen tahansa itsetuntoa.

Vanhempien pitää järjestää aikaa kavereille. Sallia heidän tulla kylään, pitää meteliä ja aiheuttaa vaikka hieman sotkuakin. Yökyläilyyn pitää kannustaa ja tehdä siitä mukava kokemus. On oltava aikaa kuljettaa lasta harrastuksiin ja ystävien  luo. Mikäli  kaverilta tulee oikein kiva kutsu,  perheen yhteistä ruokahetkeä voi surutta siirtää.
 Jos lapsi on arka, häntä pitää hienovaraisesti tukea. Kaikki eivät pysty kyläreissulla toteuttamaan vanhempien hyväntahtoista neuvoa: menepä nyt muitten lasten seuraan leikkimään.

Lapset kuitenkin tarvitsevat samanikäisten seurassa syntyvää yhteenkuuluvuutta. Itsekseen viihtyminen on eri asia. Sen voi valita myöhemmällä iällä. Vapaaehtoinen yksin oleminen on täysin eri asia kuin ulkopuolelle jääminen.
 Kaverimaailma on tärkeä kehityksen kannalta. Lapsen ystävien valitseminen ei tietenkään ole vanhempien tehtävä, mutta jos tilanne vaatii, kaverisuhteiden syntymisessä pitää auttaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.