Käy kurkkaamassa, näkyykö ikkunassa tuttavasi korona-arkea

0
Karanteeni KOTONA -kuvat löytyvät Kangasala-talon ikkunoista. Löytyykö tuttuja?

Paraikaa esillä oleva Karanteeni KOTONA -valokuvanäyttely on kahden kangasalalaisen valokuvaajan Laura Tammiston ja Reetta Murasen dokumentaarinen kuvausprojekti kangasalalaisista koronapandemian keskellä.

Tammisto ja Muranen kiersivät kuvauskaluston kanssa pitkin Kangasalaa yhden huhtikuisen viikonlopun ajan. Kuvattavia perheitä etsittiin sosiaalisen median kanavien kautta, ja mukaan ilmoittautui 51 rohkeaa ja persoonallista perhettä. Karanteeni KOTONA -näyttelyyn voi tutustua turvallisesti ulkoa käsin Kangasala-talon pääoven ja sisäpihan ikkunoissa.

– Huomasimme hyvin nopeasti, että alun perin puhtaaksi dokumentoinniksi ajateltu kuvaus muuttui hyvän mielen projektiksi. Perheet ottivat meidät vastaan lämmöllä, ja selvästi monessa kodissa iloittiin pienestä poikkeuksellisesta tapahtumasta päiväjärjestyksessä, Muranen ja Tammisto selvittävät.

– Kuvassa sai hymyillä tai olla hymyilemättä, ja kyllähän sitä hymyä useimmissa paikoissa löytyi.

Nämä kuvat eivät ole kantaaottavia, eikä niillä tuoda esiin yhteiskunnan ongelmia.

Laura Tammisto ja Reetta Muranen

Kuvaajat toivoivat kuvattavien olevan kuten ovat: ei tarvinnut siivota terassia eikä puuteroida naamaa.

Hyvän mielen näyttely

Kuvat otettiin pääasiassa kotien ulko-ovella, mutta muutamia poikkeuksiakin oli. Ihan tavallinen kotoilu voi sekin olla poikkeustilasta huolimatta onnellista olemista.

– Tämän on tarkoitus olla hyvän mielen näyttely, josta pikkukaupungin väki voi bongailla tuttuja kasvoja. Kuvattavat eivät missään nimessä ole kattava otos paikallisista ihmisistä, vaan enemmänkin sosiaalisen median käyttäjien satunnainen joukko. Nämä kuvat eivät ole kantaaottavia, eikä niillä tuoda esiin yhteiskunnan ongelmia.

Laura Tammisto on Studio Torkkelin yrittäjä toisessa polvessa ja kolmannen sukupolven kangasalalainen. Hän kuvaa työkseen ihmisiä arjessa ja juhlassa, työssä ja vapaalla ja inspiroituu elämäntarinoista, historiasta ja karuista maisemista kauniissa valossa.

Reetta Muranen puolestaan on kangasalalainen ammattivalokuvaaja, joka rakastaa ihmisten kuvaamista niin työssä kun omina projekteinaan. Hänen valokuvataiteessaan ominaisimpia ovat tummataustaiset mustavalkokuvat.

Karanteeni KOTONA -näyttely on esillä Kangasala-talon pääoven ja sisäpihan ikkunoissa 7.6. saakka.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.