Käytännöllistä vitamiinia

0

Joku lienee joskus todennut, kuten nykyisin on tapana todistella, että ihminen on kuin palasista koottu ruukku. Mutta millaisista ”palasista” ruukku onkaan koottu? Tätä alati ajatonta kysymystä voi tiedustella teatterin alanumerosta.
Viime viikolla siihen vastattiin Tampereen Teatterikesästä. Siellä tehtiin sopimuksia ilman kytkykauppoja. Liittymän nimi oli Näin sen näin.

Elämä ei ole tiedettä. Se on tarina. Näin todisti karismaattinen ung scen/öst miestrio kertoessaan erään teinitytön tarinaa. Rose Rose Rose -esitys herätti minut kuuntelemaan erityisen tarkasti nuorten katsojien reaktioita.
Tosi-tv ja Idols-kulttuuri olivat tuntematonta maastoa omassa nuoruudessani, mutta onneksi päivittäjinä oli vieressä istunut Murros-festivaalin nuorien katsojakaarti. Ja teille Murroksesta tietämättömille: kannattaa päivittää itsensä nuorten vuosittaiseen teatteritapahtumaan.
Olisiko tässä saumaa Kangasala-talon uuden käyttäjäkunnan laajentamiseen? Hei, haloo? Nyt kannattaisi toimia ja ottaa koppi, toteaa J. Vinkki.

Yritin etsiä tietoa uusista Kangasalan kunnan opetussuunnitelmiin sisällytetyistä kulttuuriportaista – laihoin tuloksin. Niiden askelmilla lasten pitäisi harppoa opettajien ja kasvatushenkilöstön kanssa uuden lukuvuoden alkaessa huomenna.
Mille portaille astutaan? Arvaankohan oikein, että kulttuuriportaat sisältävät taiteen erilaisia kokemuksia myös itse tekemällä ja osallistumalla? Käyttöohjeessa lukee: käytännöllistä vitamiinia uuteen opetussuunnitelmaan. Suositellaan kaikille, koska se sisältää runsaasti jaksamista.
Kuinka ollakaan, Tampereen Teatterikesän Politiikkakollektiivi & Ryhmäteatteri Eduskunta III -satiiri yhden totuuden maasta aiheutti minulle ikäviä sivuvaikutuksia. Tämä elitistinen taideteoshan oli nähtävillä viime lauantaina televisiossa, joten se siitä saavutettavuuden ongelmasta.
Monessa esityksen kohdassa oikaisin selkääni ja tein hartiajumppaa, mutta sitten oikenin oikein kunnolla. Hyvä ihme, miten liikunta tekee hyvää!

Näytelmän todellisuuteen pohjautuvat hallintarekisterikiemurat saivat korvani jo hehkumaan, mutta sitten roihahti. Hallitusohjelmaan nimittäin on kirjattu kuntien vapaus noudattaa haluamallaan tavalla tai olla noudattamatta laeissa mainittuja velvoitteita, jotka säädetään esimerkiksi museolaissa, kirjastolaissa, teatteri- ja orkesterilaissa, laissa kulttuuritoiminnasta kunnissa sekä vapaata sivistystyötä koskevassa laissa.
Näiden lakien puitteisiin sisältyy myös hallituksen suojelema taiteen perusopetus. Nyt Kangasalan päättäjät tarkkana, toteaa J. Vinkki. Ja jatkaa vielä hetkisen.

Kangasalaakin keväällä 2015 kohauttanut kuvataiteilija Teemu Mäki, jo 28 vuotta sitten kissantappajaksi luokiteltu, avasi näkemyksen sukupuolisuudesta ja sen moninaisuudesta. Tällä kertaa Tampereella, ei kaukana Kangasalta. Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta avasi ne sanat, joita on aiheellista oppia ymmärtämään. Niillä sanoilla voimme kohdata toisemme.
Uuteen opetussuunnitelmaan ja uuteen kouluvuoteen ollaan lähtökuopissa joka kuopassa ja notkelmassa.
Ollaan ihmisiksi!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.