Kehyskunnat taistelevat sote-asiakirjojen avoimuuden puolesta

0
Oskari Auvinen on kritisoinut sote-uudistusta alusta alkaen. Nyt äänenpaino kovenee entisestään.

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen allekirjoitti tiistaina tulikivenkatkuisen sote-lausunnon kaikkien Tampereen kehyskuntien puolesta.

Eduskunnan hallintovaliokunnalle osoitetussa lausunnossa todetaan, että lakiluonnos pitää palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Nokia, Orivesi, Vesilahti ja Ylöjärvi ovat erittäin tuohtuneita rahoitusmallin laskentaan liittyvien asiakirjojen salaamisesta.

− Näin merkittävää asiaa ei voi näkemykseni mukaan valmistella ilman, että asian valmisteluun liittyvät asiakirjat ovat julkisia.

− Se, että asiassa on saavutettu parlamentaarinen sopu, ei voi oikeuttaa ja sivuuttaa avoimen, julkisen ja hyvän hallinnon mukaisen päätösvalmistelun periaatteiden mukaista valmistelutapaa, Auvinen painottaa.

Kehyskunnat ovat pyytäneet sosiaali- ja terveysministeriöltä erilaisia tietoja, aineistoja ja asiakirjoja arvioidakseen, miten nyt esitettyyn rahoitusmalliin on päädytty.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei luovuttanut pyydettyjä tietoja kuin osittain, koska asiasta on laadittu ainoastaan virkamiesten omaan käyttöön ja ohjausryhmän sisäiseen valmisteluun liittyviä muistiinpanoja. Ne eivät ole ministeriön tulkinnan mukaan julkisuuslain tarkoittamia viranomaisen asiakirjoja.

Ministeriö ilmoittaa päätöksessään lisäksi, että virkamiehet ja asiantuntijat ovat esittäneet ainoastaan vaihtoehtoisia laskelmia ja näitä tietoja parlamentaarinen ohjausryhmä on käyttänyt oman harkintansa mukaan linjatessaan asiaa.

− Ohjausryhmän jäsenet ovat yksin vastuussa kunnallishistorian suurimmasta sote-rahoitusuudistuksesta ilman, että harkinnan ja valinnan perusteet ovat avoimia, kirjoittaa Auvinen lausunnossaan.

− Ottaen huomioon ratkaisun merkittävyys asian valmistelua ei voida pitää riittävänä eikä hyvän hallintotavan mukaisena.

Auvinen on aikaisemminkin kritisoinut rahoitusmallia siitä, että yli kolmen miljoonan suomalaisen maksuosuus nousee. Hänen mielestään se kaventaa merkittävästi kuntien mahdollisuutta päättää omista asioistaan.

Kangasalla sote-kustannusten arvioidaan nousevan yli 8 miljoonaa euroa.

− Monilla kunnilla ei ole veroprosentin korotuksesta, lisävelan ottamisesta ja jäljelle jäävien toimintamenojen supistamisesta huolimatta edellytyksiä vastata muista lakisääteisistä tehtävistä, kuten päivähoidosta, perusopetuksesta tai kirjastopalveluista, jotka ovat myös perustuslailla turvattuja perusoikeuksia.

Kehyskunnat eivät tyydy pelkän lausunnon kirjoittamiseen. Ne vievät sote-uudistuksen rahoitusmallin valmistelun korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.