Kenttärovasti Timo Waris toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi viettää joulua yksin

1
– Joulun ydinsanoma, Kristus on syntynyt meille, on tarkoitettu kaikille ihmisille, sanoo kenttärovasti Timo Waris

Joulu on yhdessä olon aikaa, niin myös kenttärovasti Timo Warikselle. Hänen muistoistaan nousee esiin kaksi täysin erilaisissa oloissa vietettyä, mutta kuitenkin samanhenkistä joulua.

Vuonna 1999 tuore sotilaspappi Waris vietti lastensa kanssa ensimmäistä kertaa varuskuntajoulua Jääkäriprikaatissa Sodankylässä.

– Silloin Sodankylä oli tiivis yhteisö, jossa varuskunnalla oli oma osuutensa. Koko varuskunnan väki kokoontui jouluaterialle ruokalaan. Myös ne, jotka eivät olleet työtehtävissä, tulivat sinne perheineen.

– Se yhteisöllisyys ja lämmin joulun tunnelma. Ne olivat siellä aivan käsin kosketeltavissa.

Kaksi vuotta myöhemmin Kosovossa puitteet olivat tyystin toisenlaiset.

Waris ja muut KFOR-rauhanturvaoperaatiossa mukana olleet suomalaiset kokoontuivat jouluaterialle suureen ruokahalliin, jossa oli paikalla 500 rauhanturvaajaa.

Jouluhartaus pidettiin meikäläisittäin eksoottisessa miljöössä, tippukiviluolassa.

– Sitä ennen kiersimme esikuntapäällikön kanssa suomalaisten vartioasemat vastuualueellamme. Oli tiernapoikaesitys, hyvän joulun toivotus ja jouluhartaus.

– Lisäksi paikallisella torilla pidettiin joulurauhan julistus. Siellä oli siis mukana paljon suomalaisen joulunvieton elementtejä.  

Tunnelmaa täydensi vierailu läheisen kylän katolisessa kirkossa, jossa vietettiin jouluyön messua.

Tänä vuonna kangasalalaistunut Timo Waris on yksi kahdeksasta kenttärovastista puolustusvoimissa. 

Hänen yksikkönään on 2015 perustettu Puolustusvoimien logistiikkalaitos, jonka esikunta sijaitsee Tampereella.

Waris kuvailee työtään urheilutermillä päävalmentaja. Perinteisen papin työn ohessa hänen ensisijaiset tehtävänsä liittyvät työn ohjaukseen ja kehittämiseen sekä työyhteisön ongelmien käsittelyyn. 

Hän vastaa myös psykososiaalisesta työstä yhdessä toimintakykypäällikön kanssa.

Wariksen toimialueena on koko Suomi. Logistiikkalaitoksen palveluksessa on 2 200 työntekijää.   

Kenttärovasti on palvelusarvo kirkollisen työn alalla puolustusvoimissa. Se rinnastetaan maavoimissa everstiluutnantin ja merivoimissa komentajan arvoon.

Kenttärovastina voi toimia evankelisluterilaisen kirkon pappi, jolla on pätevyys kirkkoherran virkaan.

Kirkollisen työn johtajana puolustusvoimissa toimii kenttäpiispa, nykyisin Pekka Särkiö. Organisaatiossa hänen alaisuuteensa kuuluvat kahdeksan kenttärovastia ja 16 sotilaspastoria. 

Ensi kesänä Wariksella tulee täyteen 20 vuotta puolustusvoimien palveluksessa.

Työssään hän on päässyt yhdistämään niitä tulevaisuuden toiveita, joita nuorella, Sodankylässä 1985 varusmiespalveluksensa juuri päättäneellä nuorella miehellä oli.

– Suunnittelin silloin, että haen opiskelemaan Raamattuopistoon, teologiseen tiedekuntaan tai Kadettikouluun.

Waris aloitti nuorisotyön opinnot Raamattuopistossa. Hän työskenteli 10 vuotta sekä perusnuorisotyön että erityisnuorisotyön parissa ja opiskeli myös teologiaa.

Pappisvihkimyksen hän sai 1999. Ensimmäinen papin virka Warikselle tuli tutusta varuskunnasta, Sodankylästä.

Sittemmin työ on vienyt häntä paitsi eri puolille Suomea, myös rauhanturvatehtäviin Libanoniin ja Kosovoon.  

Waris laskee, että siirtyminen edellisestä kodista Raisiosta Kangasalan Kortekankaalle oli järjestyksessään 50:s muutto hänen elämässään.  

Runsaan puolen vuoden aikana syntyneet vaikutelmat Kangasalasta ovat myönteiset. Luonnossa viihtyvä ja liikunnallinen Waris kertoo vaikuttuneensa erityisesti harjuista.

Ainakin lenkkipolut ovat hieman erilaisia kuin Libanonissa rauhanturvatehtävissä vietetyn vuoden 2016 aikana, jolloin Waris juoksi ja käveli noin 5 000 kilometriä. Siellä hän myös juoksi ensimmäisen maratoninsa.

Asettumista uuteen kotikaupunkiin osaltaan edesauttaa jäsenyys kirkkovaltuustossa, johon Waris valittiin hiljakkoin pidetyissä seurakuntavaaleissa.   

Kristikunnassa joulun keskeinen sanoma on pysynyt ennallaan, vaikka joulunviettotavat ovat muuttuneet. Useimmille on edelleen tärkeää, että jouluna kokoonnutaan yhteen.

Yhteisöllisyyttä painottaa myös Timo Waris. Hän tietää, että myönteisestä sanomastaan huolimatta joulu voi lisätä joidenkin taakkaa, erityisesti jos on kokenut pettymyksiä tai yksinäisyyttä.

– Toivon, että jokainen löytäisi sen lähipiirinsä, jonka kanssa voisi olla. Ettei kenenkään tarvitsisi viettää joulua yksin.

– On myös keskusteltu, voidaanko joulukuvaelmaa esittää kouluissa. Itse lähden siitä, että joulun ydinsanoma, Kristus on syntynyt meille, on tarkoitettu kaikille ihmisille.

1 kommentti

  1. Kyllähän jokainen kristitty tulisi myös toimia kuten opettaa, myös kun luulee ettei kukaan näe, kun toisia simputtaa, aamen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.