Kertomuksia, jotka vahvistavat ihmisyyttä

0

Kaksi nuorinta tytärtäni, 20- ja 16-vuotiaat, olivat palaamassa Suomeen konserttimatkalta Lontoosta. He olivat lähteneet pikku hotellistaan jo aamuseitsemältä ehtiäkseen kello 11.10 lähtevälle lennolle. Reitti oli suunniteltu kahden metrovaihdon jälkeen Victorian rautatieasemalle, josta lähtisi lentokenttäjuna, jolla kentälle pääsisi puolessa tunnissa.

Nuoret olivat varautuneet aamuruuhkaan, mutta tuona torstaiaamuna paikallisetkin ovat pulassa poik­keuk­sel­li­sen liikennekaaoksen keskellä. Tytöt joutuvat odottamaan laiturilla useamman täpötäyden metrojunan ajaessa ohi.

Lopulta kello yhdeksältä asemalle saapuu juna, josta vapautuu muutama paikka. Isosisko kiipeää junaan laukun kanssa, mutta juuri, kun pikkusisko on astumassa junaan, ovet sulkeutuvat ilman varoitusta ja juna syöksyy eteenpäin. Isosisko yrittää soittaa pikkusiskolle, mutta syvillä tunneleissa ei ole puhelinkenttää.

Hän päättää jäädä Westminsterillä pois ja odottaa seuraavaa junaa, mutta sen saapuessa siskoa ei näy. Tyttö ryntää ylös pitkiä liukuportaita, jotta saisi puhelimen kuulumaan, mutta pikkusiskon puhelin on mykkänä. Seuraavan puoli tuntia isosisko etsii eksynyttä seuraavista junista, mutta turhaan.

Kun tunneli nielaisi isosiskon, 16-vuotias kangasalalaistyttö jää yksin suurkaupungin tungokseen ja säikähtää niin, että alkaa itkeä. Hän saa heti avukseen kaksi matkustajaa, jotka neuvovat nousemaan seuraavaan junaan.

Mukava rouvashenkilö lohduttaa ja tarjoaa nenäliinaa, ja nuori herrasmies yrittää keksiä keinoa tavoittaa isosisko. Hätääntynyt tyttö ei muistakaan, millä pysäkillä piti jäädä pois. Auttajat arvelevat lentokenttäjunaan pääsevän Green Parkista. Kiltti nuori mies saattaa tytön sinne. Rouva hyvästelee tässä kohtaa tytön, mutta varmistaa, että mies voi jatkaa matkaa eksyneen kanssa.

Green Parkin asemalla nuori mies saa omasta puhelimestaan isosiskoon yhteyden ja selviää, että tytöt ovat vain yhden pysäkin päässä toisistaan – on palattava yksi pysäkki taaksepäin Westminsteriin. Auttaja lähtee sinnekin tytön mukana ja varmistaa, että siskokset löytävät toisensa ja että heillä on vielä aikaa ehtiä lennolleen. Tässä vaiheessa mies on myöhästynyt töistään jo ainakin tunnin – ehkä enemmänkin, mikäli ruuhka jatkuu yhtä ankarana.

Tytöt kiittävät miestä ja juoksevat lentokenttäjunaan, sieltä suoraan lentokentän turvatarkastukseen ja ehtivät portille minuuttia ennen kuin se sulkeutuu. Minä saan tyttäreni rutistettaviksi kolmen tunnin kuluttua ja mietin, mitä kaikkea olisi voinut sattua, elleivät nuo kaksi elävää enkeliä olisi auttaneet tyttöjäni.

Tottakai nuoria on ennenkin seikkaillut maailmalla, jo aikaan ennen kännyköitä. On lähdetty valtamerien yli siirtolaisiksi, on lähdetty reilaamaan – ennen oli nuoret rautaa, hiiohei. Puhumattakaan siitä, että maailmassa tapahtuu kauheampiakin kuin eksyminen metrossa. Tytöilläni on sentään koti, mihin palata. Tällä hetkelläkin tuhannet lapset ja nuoret vaeltavat ilman vanhempiaan, ilman selkeää päämäärää, ja koti saattaa olla enää ohjuksen tekemä kuoppa maassa, jonne ei ole paluuta.

Kyse ei olekaan siitä, miten kauhea säikähdys tuo omien lasteni eksyminen oli. Mutta tätä tarinaa kertaillessani halusin kertoa noista auttajista kaikille jotka jaksavat kuunnella. Kotiinpaluun jälkeisenä aamuna vanhempi sisar saa kännykkäänsä viestin, jossa tuo nuori mies, Ed nimeltään, halusi varmistaa, että tytöt pääsivät turvallisesti kotiin. Minä kirjoitan Edille omasta puolestani kiitokset, ja hän vastaa:

– Minulla on viiden kuukauden ikäinen tytär itselläni. Haluaisin ajatella, että jonain päivänä, jos hän tarvitsee apua, joku ehkä auttaa häntä.

Maailmassa, jossa tapahtuu paljon pahoja asioita, hyvien asioiden kertominen on tärkeää. Ystäväni sanoin: Nämä tarinat vahvistavat ihmisyyttä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.