Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kesä livahti käsistä

Kolumni - 18.7.2017 kello 16.00
Lauri Hollo

Kesä on ollut säiden puolesta kauniisti sanottuna vaatimaton, hellepäiviä ei ole Kangasalan oksalla ylimmälläkään juuri koettu.
Ei, vaikka iltapäivälehtien otsikot kirkuvat joka toinen päivä, kuinka lämpö suorastaan vyöryy Suomeen. Itseäni pisti naurattamaan, kun luvattua hellettä ei tullutkaan. Tällä kertaa uutisotsikko kuului: ”Helle livahti Venäjälle”. Suomeen se joka ikinen kerta vyöryy, mutta Venäjälle näemmä livahtaa.

Uusioperheessämme kesää on vietetty vaihtelevin kokoonpanoin. Suorastaan kauhistuin, kun katsoin kalenteria: omat lapseni ovat meillä enää tasan viikon ennen kun koulut taas alkavat! Mihin se kesä oikein ”livahti”?
Piti tehdä sitä ja tätä, käydä tuolla ja täällä, mutta kovin vähän on tullut tehdyksi. Toki syksymmällä on edessä pieni lomamatka, mutta kovin paljon varsinaisia kesäretkiä ei nyt tehty, jos ei kummipoikani rippijuhlapiipahdusta Seinäjoelle lasketa.
Lisäksi tajusin vasta nyt, että oma ruhtinaallinen 10 päivän kesälomani sijoittuu juuri siihen kohtaan, kun lapset ovat kaksiviikkoisen äitinsä mökillä. Jaetaankohan jossakin Huono Isä -palkintoja…

Vai onko kesäloman idea sittenkään se, että laukataan tapahtumasta toiseen kuola suupielestä, räkä sieraimesta ja hiki otsalta valuen?
Ainakin lapset saivat rauhoittua kotona kunnolla, olla vaan kavereiden, itsensä ja perheen kanssa. Ei kai sekään pahaa teinille ja esiteinille tee? Kohta alkaa kuitenkin kiivas koulurumba, jolloin lepohetket jäävät vähemmälle ja sosiaalinen elämä vyöryy niskaan.
Miksi aina pitää tehdä ja mennä? Miksi ei voi vain olla? No siksi, että meneminen ja tekeminen kuuluvat asiaan. Downshiftaaminen kesälomalla ei tunnu kuuluvan.

Vielä on jäljellä se yksi yhteinen viikko lasten kanssa tätä kesää. Katson kalenteria; juuri sillä viikolla olen perjantaista sunnuntaihin Kauhavalla valmentamassa nuorten SM-kilpailuissa. Eli jäljellä on tasan neljä yhteistä kesälomapäivää. Taas pistää puukko jossakin sielun ja omatunnon välimaastossa. 
Kun koulu jälleen elokuussa alkaa, lienee ensimmäisillä oppitunneilla teemana mitä teit kesällä. Pitäisiköhän sepittää yhdessä lasten kanssa jokin fiktiivinen näennäisreissu Disney Worldiin tai Thaimaahan? Tai ehkä on vain parempi puhua totta ja todeta nauttineensa Suomen kesästä akkuja ladaten.
Uimassa on sentään käyty niin, että nahka on kuin mateella jouluun saakka.

Jos kysyn itseltäni syksyllä, mitä tein kesällä, ei akkujen lataaminen tule heti mieleen.
Ensin valmensin pakarat rohtuneena alkukesän kylmyydessä ja hakkasin tietokonetta erilaisten työprojektien painaessa norsunkokoisen apinan lailla niskaan.
Sitten kävin pienessä leikkausoperaatiossa, kuntoutin itseäni, valmensin lisää, painoin yrittäjänä vielä pidempää päivää ja lopulta lomailin yhdeksän päivää. Ja niistäkin kolme ensimmäistä meni urheilijoiden kanssa Kalevan kisoissa.
Sinne livahti taas tämäkin kesä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös