Kesäinen lomasää suosii myös sinileviä

0
Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Kuva: Sini Yli-Öyrä

Viime päivien lämmin ja aurinkoinen sää näkyy sinilevähavaintojen määrässä. Runsaasti sinilevää on havaittu muun muassa Kangasalan Kirkkojärvellä. Hieman sinilevää on havaittu Roineella ja Vesijärvellä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia, ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Useimpien kesälomalaisten toivesää lisäsi Pirkanmaan sinilevähavaintoja viikontakaisesta. Lämmin, aurinkoinen ja ajoittain tyyni sää suosii sinilevää.

 Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä tai kellertäviä lauttoja. Jos lautta hajoaa vaikkapa kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Kun otetaan leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Jos vedessä näkyy sinilevää, ei pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä pidä päästää rantaan, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Esimerkiksi koiralle mahdollinen sinilevämyrkytys on hengenvaarallinen.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.