Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Glögi & piparitarjoilu 16.11.Glögi & piparitarjoilu 16.11.

Kesäinen lomasää suosii myös sinileviä

Viime päivien lämmin ja aurinkoinen sää näkyy sinilevähavaintojen määrässä. Runsaasti sinilevää on havaittu muun muassa Kangasalan Kirkkojärvellä. Hieman sinilevää on havaittu Roineella ja Vesijärvellä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

Uutiset - 12.7.2018 kello 13.28
Kangasalan Sanomat
Kesäinen lomasää suosii myös sinileviä
Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Kuva: Sini Yli-Öyrä

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia, ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Useimpien kesälomalaisten toivesää lisäsi Pirkanmaan sinilevähavaintoja viikontakaisesta. Lämmin, aurinkoinen ja ajoittain tyyni sää suosii sinilevää.

 Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä tai kellertäviä lauttoja. Jos lautta hajoaa vaikkapa kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Kun otetaan leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Jos vedessä näkyy sinilevää, ei pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä pidä päästää rantaan, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Esimerkiksi koiralle mahdollinen sinilevämyrkytys on hengenvaarallinen.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös